用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 愈來愈討厭面試
go

愈來愈討厭面試 [複製鏈接]

今日下午同阿仔去維記(HMT)見,阿仔一見到條電梯已經開始扭計。於是帶佢去樓下超市買益多多氹佢,上到去,又扭住要抱,唔肯落地,我真係滴唒汗,直頭想擰轉頭走人。好唔容易入到房,佢先肯坐定玩玩具。
每次面試對我都係一個挑戰,俾定糖先?之後先俾?就算之前講好去同老師玩,小朋友玩,佢之前話好,去到又另一回事。
呢個係第四場,來緊仲有三場!
最衰就係自己同c6都覺阿仔有天份,學野好快,不過自己唔識教,但係唔想浪費左佢。而家食完點心,佢會自動自覺將隻碗俾工人姐姐,係屋企地下執到垃圾,就算係好細既一粒,佢都會自動執起去廚房垃圾桶掉。
佢係細仔0910,不過我真係擔心最後一個offer都無,因為表現唔穩定,而我報果的全部係最多人爭果的,阿仔既優點我諗佢地睇唔到囉。
   0    0    0    0

Many children are like this.

That's why you must apply less popular kinder as backup.

How brilliant is your kid at home does not count.

Unless your son is already studying in PN.

He did.... But just 2weeks as it only allow him to start school after 24 months old....
講開又講,佢讀緊果間,已經講只有一半多的可以直上k1,不過今日因為早退,俾我見到一樣野,令我覺得就算佢收,我都要考慮.
話說係校務處,我竟然聽到對面班房有老師好惡好大聲咁鬧一個小朋友,「你做緊咩呀,油啦,你係咪人來嫁?」我唔知係邊班,可能係k2,k3,不過老師好似有躁狂症咁,好得人驚⋯

AGREE, 細細個人仔就要搞咁多野
我個小朋友IN完5間之後病咗
唔會再咁緊張

回覆 1# Xylitol12 的文章

路人甲
多口問請問讀邊間?

我怕俾版主話違規啊!!:;pppp:

間學校咁都得?

間學校有的名氣

咁即係..................

PM話我知...........可以嗎?

好擔心係自己架學校........

THANKS

樓主,我都同小朋友搵緊PN,可否pm話我知? 好驚係我會in的學校呀

唔係村校,有好幾間分校⋯不過幼稚園老師係咪應該有耐性的呢?我以為我去左果的出名惡既補習社。叫小朋友油顏色啫,駛唔駛咁惡?!

你地講到咁驚,我咪應該即刻轉校?不過我諗每一間學校,老師質素一定有好有壞⋯或者係撞正老師一個月唔舒服果幾日?!所以咁燥?不過校長當時都係我附近,應該都聽到,可能呢個老師一向都係燥底!唯一我聽唔到有小朋友喊,所以我估小朋友都俾人鬧慣哂。

乜唔係多數直升k1咩?邊間啊?比d提示,唔出全名咪得羅。

原帖由 Xylitol12 於 11-11-17 22:08 發表
你地講到咁驚,我咪應該即刻轉校?不過我諗每一間學校,老師質素一定有好有壞⋯或者係撞正老師一個月唔舒服果幾日?!所以咁燥?不過校長當時都係我附近,應該都聽到,可能呢個老師一向都係燥底!唯一我聽唔到有小朋友喊,所以我估小朋友 ...

X南。whampoa

上次同囝囝去睇醫生,坐隔離c奶同我講佢個孫在x南(whampoa)讀pn ,佢話老師吾比小朋友小便,要忍住,直至排洗時間先可去,現在轉校k1,我以為c奶老作tim. 似乎真架

估唔到!可能係個別老師既問題!

原帖由 Xylitol12 於 11-11-17 22:23 發表
X南。whampoa

呢間幼稚園我帶阿女面試時,佢地已經講明唔係全部都可以直上K1架啦!所以佢之後收左阿女am班我都無比佢讀,因為我唔想第二年又要搵學校.........
我諗應該個別老師係咁啫,其他老師應該都唔會係咁樣卦?

無論係邊間, 無論個老師有咩個人情緒問題, 都唔可以咁罵小朋友喎.
人要互相尊重, 不論對大人或小朋友, 我地都唔會咁罵老師, 老師都唔應該咁罵小朋友!!!
如果係個別老師問題, 要同學校傾下喎~
‹ 上一主題|下一主題