用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 針灸真的可以幫到自閉嗎?
go

針灸真的可以幫到自閉嗎? [複製鏈接]

1    0    0    0

唔知道你小朋友幾多歲?因為係3歲前成效最顯著....我嘅小朋友都針過,的確有改善,至少對周圍事物比以前有興趣,但個個小朋友嘅嚴重程度都唔同....仲好講個中醫師嘅手勢,有啲醫師唔敢落針落得深嘅一定成效慢,仲有,你要預咗個小朋友會大吵大嚷,一起初一星期至少針兩次先見效,你一定要有心理準備先好....新界我就唔識,JORDON就有,唔算貴,有興趣可以PM我.....

其實我都想知呀..
因為我驚做左會依賴左佢, 第日停左針炙即係個腦停左唔郁, 因無野剌激個腦

其實停針之後,唔會退步太多,最主要針嘅嗰段時候都要KEEP住訓練,因為真係唔係針咗而你唔教都自然會好...而針灸嘅理論,就係將受阻不通嘅神經重新連接,另外,你所擔心嘅因針錯位而導致癱瘓呢樣就真係比較過慮,因為針灸用嘅針根本咭唔到入人嘅頭骨,所以不用太擔心!
但攞返支針出嚟嘅時候會有啲出血,咁都係正常,因為頭皮中有好多血管...最好開始針之前將小朋友啲頭髮剪成"綠軍裝",咁樣方便消毒...

我地每日都用雙腳行路, 會唔會每日都行, 會做成依賴, 日後一唔行, 就唔識行呢?

據internet research, 人體器官細胞識得自己復修, 針炙只不過是幫佢打通道路, 事半功倍, 等能量得到有效傳送及[運]路行尋找新路.

agree with cheri715. 攞返支針出嚟嘅時候會有啲出血.  針頭的話血較恐佈.

未針BB或小童前, 請自己試試先 .

原帖由 Jessica-WNJ 於 11-12-6 15:31 發表
Cheri,

收到你有關針灸的E-mail 資料了, 謝謝你呀!

諾諾爸爸,

你都講得啱, 謝謝你的見解, thank you.

唔知點解呢排發覺個仔好似醒咗, 學野快咗, 可能同他做多咗運動啦, 咁其實係咪做吓針灸會好d呢? 加速進度.

...

其實都冇得驚,我就只會驚佢唔進步啫...記住,人哋嗰支唔係神針,媽媽都要KEEP住訓練佢,希望成效會好D...先試一個療程(10次),睇吓有冇進步先,OK嘅可以再做,因為你小朋友已經8歲,效果可能差D.....努力啦!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我BB都有針, 針咗之後有進步 !

我囝囝針灸後訓得好左,少左自言自語,跳少左,但佢不中意針手腳!,

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請直接 PM 會員查詢, 切勿在版面留下沒有讀取性之文章 e. g Pls check PM / Pls PM me etc.

敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:eva816 的帖子

簽名被屏蔽

我仔有癲癇+發展遲緩+自傾, 有威院腦科跟進, 每日食3種藥控制抽筋, 但西藥似乎已不能幫助我仔, 想試針灸, 可以PM給我資料嗎? 謝謝.

以前,我仔(7歳)做過頭頂針灸,不過効果麻麻地。
他現在做緊舌針治療,已経做21次(=1個月)
我諗舌針治療有効果。 
‹ 上一主題|下一主題