用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港九龍塘基督教中華宣道會台山陳元喜小學 請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多? ...
go

請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多? [複製鏈接]

請問沙田陳元喜的功課, 考試和沙寫多唔多?
   2    0    0    0

小一,五至六樣,不多,每樣做最多十五分鐘!
不錯的學校,可以考慮的!

回復 1# danielmorris 的帖子

小一上學期是沒有考試, 下學期才計考試分.
小一至小四功課都不算好多 , 但小五精英班就會好多好忙. (一定要讀普通話班, 普通話學得好有效, 小朋友會好叻), 升中派得都好, 每年都有 over 70人派到 Band one (英中)

gigi82008  我問過學校,小伍精英班分兩班:廣東話 and 國語 ,這兩個精英班都一樣嘅  發表於 12-6-26 15:44

我問過學校,小伍精英班分兩班:廣東話 and 國語 ,這兩個精英班都一樣嘅  
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

請問幾時先知分左邊一班呢?

引用:請問幾時先知分左邊一班呢?

原帖由 可愛的天使 於 12-06-26 發表
請問幾時先知分左邊一班呢?
7月6日上學校網看

五年班分精英班-國語.廣東話各—班精英班
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

回復 gigi82008 的帖子

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所以普通話吾錯.(完全吾需要父母跟進) 直得一讚學校的能力.

gigi82008  小一  至小三 ,沒有分精英班,請不要混淆,如不明白可以問學校校長及老師!  發表於 12-7-11 10:33

Hello媽媽 發表於 12-7-3 23:36

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所 ...

真系放心好多!

Hello媽媽  吾好意思, 我講的是沙田圍陳元喜小學( 成績吾差), 但如你小朋友讀台山陳元喜呢, 我就吾清楚了.  發表於 12-7-6 22:41

回復 yanyvonne 的帖子

希望你小朋友讀得開心. 無論讀廣東話或是普通話, 我都覺得陳元喜小學的學生成績都吾會差, 最緊要是家長同學校的合作和信任.

引用:回復+yanyvonne+的帖子 希望你小朋友讀得

原帖由 Hello媽媽 於 12-07-05 發表
回復 yanyvonne 的帖子

希望你小朋友讀得開心. 無論讀廣東話或是普通話, 我都覺得陳元喜小學的學生成績都 ...
多謝你的意見!我知這間學校好開心!

yanyvonne 發表於 12-6-30 21:21
7月6日上學校網看

yanyvonne 你上網查到分班情況沒?

Hello媽媽 發表於 11-11-26 00:44
小一上學期是沒有考試, 下學期才計考試分.
小一至小四功課都不算好多 , 但小五精英班就會好多好忙. (一定要 ...

剛上校網查到,今年有80幾個派到 Band one (英中),今年嘅派位結果好好!

小女今年小一,請問邊班是精英班?謝謝!!

是的, 廣東話和普通話各一班(精英班),  小兒由小一到小六都是普通話班(精英班), 所 ...

估計你應該跟老師多溝通啦,
我親自問咗老師,是否小一開始分精英班,
答案---NO

因小朋友嘅學業仲未穩定,唔想給家長學生太大壓力,
去到小四,學業相對穩定才分一班廣東話精英班一班普通話精英班,共兩班精英班.
各位今年入小一嘅媽咪們,唔好聽“流言”,只要小朋友努力過,唔好計較廣.普 .....
我們一起為小一新生打氣加油!!!

我想問一下Hello媽媽,你的兒子由一年到六年級都是B班嗎?

我想說小兒是沙田圍陳元喜的舊生, 我想我清楚學校多過你這小一生生家長, 我沒有說小一有精英班, 希望你睇清楚我的說話. 我只是小兒小一至小六都是普通話班, 並且是精英班( 是小四至小六), 我並沒有渾淆其他家長.
我只是出於大家是同門才寫D支持學校的說話, 我冇想過會比你這位吾知那間陳元喜的家長無禮對待.

(上面的說話我只是回應你上一句說話, 是認同你講小五有精英班.)

我好吾想在這裡同你吵架, 我只是出於關心一D 有需要的家長, 請收手唔好再講我了.

回復 cramen827 的帖子

是, 小兒由小一至小六都是B 班
(其實我小朋友已升中了, 所以我都希望可以幫下你哋D新家長)
‹ 上一主題|下一主題