用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寫求位信是否有用?
go

寫求位信是否有用? [複製鏈接]

如果on waiting list, 係唔係寫左求位信, 入讀既機會就會大d? 一般黎講, 學校幾時會call waiting(如SC, KV, TT)?
   0    0    0    0

其實每間幼稚園Waiting都有好多, 要睇吓啲正選肯唔肯高枱貴手, 讓返個位出嚟

我估waiting無寫信應該會優先過reject而有寫信囉...
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

For 在waiting list的小朋友好多時都好有用,認識幼師話當學校有位時,好多時係會在waiting list中選那些有寫信的(還要係寫了多封的)call先,當然要小朋友面試時成績都不錯的,因為通常有寫信的都表示真的有誠意入去讀,不是騎牛搵馬會reject offer, 因為如reject offer佢地又要再花effort call其他人。不過在reject list 機會會細d

咁係唔係收到waiting list後,即刻就寫?

Yes, 立即寄。然後keep住定期寄,臨交大訂時更要努力寄,因為快開始call waiting

唉~~真係唔識寫 ?? 內容要寫乜呀...多樣煩惱添...

原帖由 EggEgg08 於 11-11-26 20:53 發表
Yes, 立即寄。然後keep住定期寄,臨交大訂時更要努力寄,因為快開始call waiting

咁每封信寫一樣,點係要寫唔同內容?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔駛咩format,只係表現吓誠意,等學校要call人時,知道call你嘅話,就唔駛再煩,特別係近6月時..
恐龍家

去年St. cat waiting 只要你有寫信, 佢在第二年年頭就回信比你, 內容大概係當有位會通知你, 你無寫信就一定唔會比位你.

即係越多求位信, 誠意越高啦?

係,可以寫下為什麼好想入該校,之後那些就寫仍然等待學校好消息等等,中英文不重要,最重要不要錯字百出,要表達到誠意。幼師朋友說有時見過d信連校名都寫錯,好明顯係copy and paste的結果!咁辛苦寫封信好心花一分鍾proof read 下!

頭版有sample 比大家參考架。

各類信件範本參考

我朋友話寄d家庭生活照都会增加機會,可以一試. GOOD LUCK

attached art & craft picture will more helpful.

art & craft picture?  That would be by email instead?

原帖由 Jenny_baba 於 11-11-28 14:16 發表
attached art & craft picture will more helpful.

醒目開學勳章

唔知有幾大效果,如果真係你心水頭一二位既學校,都要寫!!嗰時朋友仲教我手寫寄去,唔好e-mail~~
我第一次寫就有參考上面既sample,之後兩次都係自己"作",一路睇佢個網頁, 一路寫吓有咩感受,有幾想小朋友入到去.....
最後真係有位比我be!!

原帖由 雙寶媽媽 於 11-11-26 20:49 發表
咁係唔係收到waiting list後,即刻就寫?

當年我in完就寫了.
‹ 上一主題|下一主題