用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好担心,快要派成績表
go

好担心,快要派成績表 [複製鏈接]

好担心,快要派成績表。今次是阿仔小六的呈分考試,今次好多小朋友都考得好好,好多的平均分都有90分以上,我真係不知我仔今次的名次會排到第幾,太多人取高分了。
   0    0    0    0

希望在明天,放鬆些!

正正因為人人都高分, 所以唔好介意個名次.

我覺得, 科科8X~9X 已經好好. 同自己比.

BLESS HIM

當然每位家長都希望子女係最Top就好,但係平均分有80以上已經好好,人比人比死人呀!

除非比學校嘈(話有問題,因份卷太easy,應該取得更佳成績)吾係都應該放心。

原帖由 presents 於 11-12-10 12:50 發表
呢位家長講緊呈分考試, 如果一般考試測驗, 家長亦唔會咁憂心.

其實唔係家長唔想收貨或者想同其他人比較, 但殘酷的現實係你因為小一分而會落後幾個名次, 家長最worry都係小朋友係唔係band 1生, 入唔入到英中, 呢班係 ...

你講得啱呀! 名次對呈分試好重要, BAND 1與BAND 2的分別好大, 遊戲先派BAND 1, 後派BAND 2, 再派BAND 3, 如果可以入到BAND 1先派, 差極都可能派到BAND 2頭, 又或者BAND 2中, 除非統一填表有問題, 應該唔會派到BAND 3. 但如果係BAND 2生, 派BAND 1的機會相當相當少, 但有機會派到BAND 3學校, 咁家長就會更加擔心.
所以我時時同阿仔講, 我唔係要你做最TOP嗰幾個,但唔好跌到BAND 2, 好難揀學校.
樓主, 仲有一次呈分試, 努力D 考好佢啦! 放且都未派成績表, 可能有人都跌,  名次未必係想像中差呢! 有時, 我阿仔考完, 我都覺得應該名次會跌, 但結果又唔係, 全級咁多人, 有升有跌, 未必個個升, 升的又未必係你前面, 所以唔好太擔心住.

Good luck !

順其自然吧!Good Luck

原帖由 heiB 於 11-12-9 10:22 發表
好担心,快要派成績表。今次是阿仔小六的呈分考試,今次好多小朋友都考得好好,好多的平均分都有90分以上,我真係不知我仔今次的名次會排到第幾,太多人取高分了。 ...

幾多號派成績表呀?

我地  3-6 Jan 2012 先派, 死未.

醒目開學勳章

原帖由 hw1115 於 11-12-13 13:30 發表

幾多號派成績表呀?

我地  3-6 Jan 2012 先派, 死未.

囝囝都係P.6, 17/12派成績表, 分數同上次差不多,
ENG進步了, 但是MATHS趺了幾分, 唔知會考第幾

醒目開學勳章

其實運氣都好緊要,個隨機編號影響好大。

人生漫漫長路,只要小朋友盡了力,有正確的學習態度,又何必計較一時的得失.希望家長們不要給小朋友太大壓力,不要將自己小朋友和别人比較.
如果因此影響日后的關係,他們長大后會怎樣看你.
香港的小朋友不幸地活在一個十分競爭的環境,家長們應考慮他們的情緒健康.我個人絕對相信多點鼓勵,關懷,讓他們健康和快樂成長.

王國會長

未派成績表又會知道好多小朋友都考得好好,好多的平均分都有90分以上?

原帖由 heiB 於 11-12-9 10:22 發表
好担心,快要派成績表。今次是阿仔小六的呈分考試,今次好多小朋友都考得好好,好多的平均分都有90分以上,我真係不知我仔今次的名次會排到第幾,太多人取高分了。 ...

救命 ! 份英文卷有幾深 ? 呈分試玩D禁既野 !
阿女話英文每班都有幾個吾合格 , 1x / 2x /3x / 4x 分都有 , 其中一班重有一半人吾合格 . 大部份都是 6~7x分 , 平時高分 9x 分果班友仔只有幾個 keep 到 , 好多都係得 8x 分 .

點拎D禁既分見學校 ,
中 - A
數 - A
視 - A
音 - B
英 - C
..........唉 !

今次家長會D家長有排發問 ?

回復 2# 瑩瑩老豆 的帖子

雖然未派成績表,老師已經講哂分數啦!小朋友都知全班有多少人取高分的。

回復 17# Carmen2004121 的帖子

有學校:是話自己是band 1所以考試測驗題目會深,連幫學生寫信都免,無AAB基本成績點可去自行收生學校 , 所以年年直資和私校有很多很多報名

回復 5# prettygirls 的帖子

我4個B, 不過學校話佢係BANK 3組別....
依家已經同我當年好唔同....

真係人都癲了
‹ 上一主題|下一主題