用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價真不讀也吧
go

創價真不讀也吧 [複製鏈接]

好多人考,就算小朋友表現好亦唔等於必收,呢個道理我好明白!亦預左!
我女係大女,面試當日表現好好,我地住係大圍,下一站九龍塘,返學路程唔會辛苦小朋友係事實!
我哥女女係細b,面試當日所有野都唔做,家姐讀德望!
結果我女係備取生,我哥女女係上午正取生,收生準則,顯然易見!
學校呢種取態真令人側目!九龍塘就一定係豪宅?大圍就一定係平民區?事實我地住緊既屋不比九龍塘樓平!何解依家既學校如此不知所謂,既然如此,何必惺惺作態安排所謂面試比小朋友,不如直接叫我地申報資產來得爽快啦!
呢種學校,最後收我女我都不洩入讀!
   2    0    0    0

其實面試除左睇小朋友既表現, 仲要睇埋個家長, 運數都好緊要, 同大人見工一樣, 請不要太介懷. 平常心吧了.

我住公屋,兩公婆不是公務員,不是專業人士!點解又會收我個仔?

樓主可以解釋下嘛?

英俊爸爸果然英

錯了錯了!樓主完全沒有領會自己女女的弱點在哪裡。。。玩這個遊戲卻沒有領會這個遊戲的潛規則,注定樓主會不開心。。。樓主的女女表現好不好先不說,樓主的小侄女可以有offer,跟家產什麼的沒啥關係,那是因為她姐姐是在德望讀,那樣小侄女進德望的機會也就大了,那麼對幼稚園來說,3年後又多了一個畢業生進好小學。。。這不是單單創價的問題,哪家都是一樣的考慮,朋友有小女兒今年進KV,其實她媽也承認面試時表現不好,但是她姐姐剛剛進了MarykXXX(剛剛KV畢業),那就表示小妹妹進MarykXXX的機會很大,所以KV就收了小妹妹。。。。(非喜勿插!)

ps。 我女兒也是收到waiting,不過我心平氣和地接受了。:

除左睇小朋友既表現, 仲要睇埋個家長,樓主反省吓重好....

回復 2# fc1111 的帖子

有道理!收這類學生有利學校「業績」。

回復 3# klm402 的帖子

我家住Kowloon tong,本人是全職媽媽,大女讀民生,亞仔面試不過不失,最終rejected! 我都唔明啦?
其實面試我只是給小朋友作遊戲,比多些機會給他們看看,平常心啦!

自問我個女(7月B)都IN得唔差,有問必答,仲答對晒,但都係REJECT 了。算吧!我早看化了!

我地見創幼都係所有開題答哂同做哂, 我地係小康之家, 爸爸係專業人士,  結果都係rejected. 所以真係有好多因數去justify 收or 吾收!  不過, 呢間開心校園可能仲要睇埋其他因數, eg 小朋友夠吾夠天真同有無童真, even吾識答開題都不是大開題.  at least 佢要有happy face! so.. not a big deal, 去找一間自己小朋友合適的學校吧!

老實講,小朋友咁細,我估學校注重家長多D囉!
正常來說,我估學校對大B的要求應該高過細B呢!
GH是私校,有家姐都未必優先入到呢!
塞翁失馬。主會為我們安排呢!

Yes good hope and musang are private.  There are no advantage to take sibling child.

家長覺得表現好啫,可能仲有其他小朋友更好呢?又或者學校要平均收生,如果唔係咁,細b同平庸d小朋友咪冇書讀啦!輸打贏要呢d精神真係唔要得!!!

原帖由 fc1111 於 11-12-13 21:22 發表
錯了錯了!樓主完全沒有領會自己女女的弱點在哪裡。。。玩這個遊戲卻沒有領會這個遊戲的潛規則,注定樓主會不開心。。。樓主的女女表現好不好先不說,樓主的小侄女可以有offer,跟家產什麼的沒啥關係,那是因為她姐姐是在德望 ...

這才是真理, 仲有, 如果亞爸或亞媽都是名小學出身, 就算是咕喱佬, 賣菜婆都一樣收... 這就是遊戲規則.... 無論你個小朋友 in 得有幾叻... 無以上既 "家底" 跟本最多就只係得 waiting... 一樣係輸比果d interview 時又喊又唔出聲既小朋友.... 看化了....

其實兒女是自己的, 做咩要將佢地同人地比較? 不管你要比的是什麼. 另如閣下未有細閱此校的宗旨, 格言, 方針, 你再睇番就可能會知道你的反應基本真係同此校唔配合吧. 如你要呻, 相信好多家長都會安慰你, 但看你好像要怪此校沒收你的小朋友就當係人地的問題, 就好像有點兒那個了. 利益申報: 已放棄該校第二階段收生

我雖然冇in soka, 但係我同老公都係出身自屋村家庭, 唔係讀一等一名校,冇車冇樓, 但係都有offers, 我唔覺得係關事...睇o既係小朋友面試表現, 家長同小朋友o既相處...我覺得樓主唔好抹殺哂所有收o既小朋友都係有背景!

你覺得自己小朋友in得好... 好多家長都會一樣咁覺得, 但係有時就係未必做到學校想要o既~

平常心啦! 天時地利人和!!!

淨係分大B細B就已經知呢個規則啦...

其實大部份幼稚園收生準則都睇新生未來入名校機會率,傳聞如下。
1. 哥哥家姐讀緊名牌小學。E.G. Maryxxxx, SPCX, LS, DXS, ..... (收襲生必收,直資私校加分)
2. 父母畢業於名牌小學。 (加10分)
3. 所住校網。NET 31, 41, 12 .... (大抽獎)
4. 宗教。 天主教,聖公會 .. (加5分)
5. 首名子女。 (加5分)
6. 仔女Interview 時表現, 父母表現,父母職業....

報名表每一格都有用途,所以唔收你仔女唔等於你仔女唔叻,只係幼稚園太現實。

我覺得本身樓主心態都好有問題囉

回復 2# polarbearlee 的帖子

哈哈,真系要第一個小朋友幫吓手入間好學校,等d細佬、細妹無咁辛苦。

家長從醫院歡天喜地接BB回家,誰想到之後揾學校會咁愁,難怪咁多人吳生仔。
‹ 上一主題|下一主題