用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好煩 ! 進取 or 保守 ???
go

好煩 ! 進取 or 保守 ??? [複製鏈接]

阿女成績B2A , 九龍城區 , 有學界運動獎 , 在校也有服務獎及運動員獎 . 操行 A .
自選兩間 , 班主任要我們進取 D , 選兩間 B1C 學校 . 因她覺得選B2A 學校 ,
自選時一定收阿女 . 否則大抽獎也會抽到 .
但我覺太駁 , 因龍年B多 + 縮班 , 心儀 B2A 學校只有 4x 自選位 + 3x 派彩位 .
知悉喜歡此校的 B1C & B2成績家長也有很多 . 再加上第二次呈分試英文只有 7x 分 ,
所以想保守D選一間B1C , 一間B2A 學校 .

請各位媽媽比D意見 ,
如是您們有相同問題 ? 您會採取進取 or 保守 ?

0    0    0    0

k_0530_a 發表於 11-12-19 22:44
阿女成績B2A , 九龍城區 , 有學界運動獎 , 在校也有服務獎及運動員獎 . 操行 A .
自選兩間 , 班主任要我們 ...

自行-
1間BAND1C, 另1 間BAND2A.  英中較著重看英文成績.

剛剛聽完講座, 過往自行成功率得25%

醒目開學勳章

我學校提議:

1) 選擇自己最想入的中學. 如果只得一間'想入', 而其他全部都'不想入', 就只放一間在'自行'.

2)如果只想按'組別'選中學, 就絕對不可買保險, 可以進取一點.

如果你沒有'心水', 就可跟你老師提議1C中學, 另一個原因是還有第三次呈分可追, 可能會升BAND.

既然有些學界獎,自行時我會選擇進取的策略,大抽獎時就保守。
:verycold: :verycold: :verycold:

ng 發表於 11-12-19 23:01
我學校提議:

1) 選擇自己最想入的中學. 如果只得一間'想入', 而其他全部都'不想入', 就只放一間在'自行'.

其實講想入是 B2A 果間 , 因交通 / 環境都適合 ,
但大部份家長都會想子女派 B1 英中 ( 但要駁車 ) .
所以現在覺得很難選擇....15/16 , 真係好矛盾 .

究竟讀英中是否真的比讀中中好好多 .
eg : 英文能力 / 升學 / 出路 .

上年我替阿女自選了兩間b1英中,兩間都無收。統一排位就變了很保守,最終派了b2a中中。很唔甘心,四出找學校。二三百人爭幾個留班位,但幸運地考入了b1c,現在讀得很開心。

英中入大學的機會率始終是最高。

一定博唔過,BAND2A去BAND1學校,除非你有特殊技能,如果唔係一定唔會收BAND2生,其實,唔需要一定要進取,根本都唔夠學位,點解唔好好把握呢個機會呢?去BAND2A學校面試的多數都是BAND2A或BAND2C的學生,自己又有獎項係手,成功的機會大的,大抽獎亦唔一定可抽到心儀學校的.我囡係BAND1中,老師叫我進取D,報BAND1A,但我都係選BAND1中的學校,不要浪費,明知不可能面試成功,點解仲要去試呢!

我同你CASE差唔多, 仔仔BAND 1中至尾, 都煩緊自行選兩間BAND 1 進取 or 選一間 band 1 + band 2頭, 問但左老師, 叫我選進取 d, 但真係都好擔心架.....

既然你喜歡B2A那間學校, 那何不選B2A + B1C

回復 Marco_Mother 的帖子

band1生自行唔使選band2住, 咁多選擇起碼都選1間1c + 1間1b啦.

khmama 發表於 11-12-20 14:17
回復 Marco_Mother 的帖子

band1生自行唔使選band2住, 咁多選擇起碼都選1間1c + 1間1b啦. ...

尼個升中遊戲十在太倦 .

BAND1中至尾千萬不要自行選BAND2學校.一定收的,你可選BAND1中至尾的學校,最緊要岩小朋友就可,就算自行唔得,仲有大抽獎,最後如果搵唔到BAND1學才會考慮到BAND2叩門.我面試只選了一間,因為我同個囡都喜歡這間學校,我怕自行另一間會收左就冇得大抽獎,最緊要念清楚先交表呀!

CS0316 發表於 11-12-20 13:55
既然你喜歡B2A那間學校, 那何不選B2A + B1C

我現在應也是這樣選 .

回復 YING951016 的帖子

謝謝你的意見呀

回復 萬榮太太 的帖子

如果你只in一間, 那你填form應該只填一間

k_0530_a 發表於 11-12-19 22:44
自選兩間 , 班主任要我們 ...

自行可一試以下兩校

我覺得進取係好,但係不要不停嘴
‹ 上一主題|下一主題