用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇淅, 大坑真光, 民生 哪間有利細B妹妹入讀? ...
go

蘇淅, 大坑真光, 民生 哪間有利細B妹妹入讀? [複製鏈接]

妹妹是11月細B, 如果想妹妹做細女, 姐姐該入讀蘇淅, 大坑真光還是九龍城民生(英普)??
若撇開替妹妹加分的因素, 哪一間比較適合活潑好動的女孩?

大家會如何排位?
請指教
   0    0    0    0

真幼不收細女!  要足三歲才入學!

真光(堅道)同班最細的小朋友係同年12月出細的, 最大的係超大B(早一年11/12月出生)

蘇淅唔收細B

eschung  你錯啦, 朋友個女十二月B都收  發表於 12-2-23 21:45

民生唔會因為姐姐讀緊而加分
兼偏向收大b

總結以上既留言, 三間都好似prefer收大B多DD, 同埋一年兩年後, 我相信比今年定必更激烈, 好可能11,12月既細B真的想入較出名既KG, 是需要讀多一年做大B喇~~~

回復 pooh仔 的帖子

大坑真光收表格最細10B,11月12月要等下年報名。

Iseel,
是否只喺陪跑咋!大坑真幼寫住要足三歲嘅!

回復 pooh仔 的帖子

我個女係10月頭b, 收咗pm, 都算公平。所以合資格就照報,唔試就一定無機。

Issel,

Congratulation! Cheer up!

非常多謝大家既意見. 似乎妹妹只可以靠自己既努力了.

回復 pp.kitchen 的帖子

咁你就要諗諗妹妹既實力,夠唔夠爭!
舊年我大囡考到TL(TAI HANG),其實我自己都几鐘意間學校,但結果無讀,好多原因,其中一個係因妹妹係細B,要入TL就局住做大B,堅道TL又唔一定考到,遲一年報TL(TAI HANG)又唔係保証一定收.想一齊讀同一間未必得.
到上小一,如果家姐入TL,咁妹妹就真係要靠自己啦!自行無分,大抽奬一年競爭大過一年,細B又唔夠競爭力考直資私小!就算妹妹本身叻都唔一定有好學校讀書!
今年幫妹妹考K1,感覺競爭比舊年幫家姐考大好多好多,亦感到細B就算几叻都係假,學校唔鐘意細B就係唔鐘意!
依家家姐讀緊KLT私幼英普班,寄望抽奬+叩門入間不過不失既津校,唔駛煩個細既!
你既CASE,睇嚟讀邊間,對妹妹都無咩幫助,咁可以只考慮邊間最適合家姐啦!

mosibaby  今年幫妹妹考K1,感覺競爭比舊年幫家姐考大好多好多,亦感到細B就算几叻都係假,學校唔鐘意細B就係唔鐘意!
不過細B可以出年再玩過  發表於 12-2-23 18:54

Perphas you may consider True light

As far as I understand, TL is one of the very few KG that provides you 100% gurarntee to its primary school, PLUS allowing you to participate in the governement central allocation.  If the allocation is no good, you can alway get TL.   Therefore, if your allocation result is very good for your elder kid, take this and can guarantee the younger kid to study in the same primary school.  At least there is an advantage to take the bet in TL, not in the KG admission, but the Primary admission

As far as I understand Munsang does not allow you to take allocation once you confirm you study in MS P1.   I dunno the situation in 蘇淅 though..

Hope this help

聽講真幼會收返細佬/妹, 唔知係唔係呢?

回復 mosibaby 的帖子

細B係可以再嚟,但呢兩三年出生率颷升,超大B係著數,但亦面對更大競爭!
見到今年D超大B,有D就好多學校收,有D依然無好成績,真係唔敢咁老定出年再嚟會考到更好學校!
到考P1,如只係想玩抽奬,大細B都無分別,但遲一年既競爭大好多,命中率低好多!做超大B只係將自己抽中好學校既機率減低.當然,TARGET直資/私校就另一個策略啦!
如果做超大B,我諗我只會考慮龍校!

仲有,今年聽聞好多學校都唔收細佬妹!我大囡間K都無收我細囡!
就算過往收,都唔代表將來收足!
當然,依家只可根據過往經驗作決定啦!
如果考慮埋TL可以直升又大抽奬,咁應該最穩陣,就算未必幫到個細既,都保証到個大既!
年年揾學校,真係唔好玩架!

Choose TL la.  Thru train school.  I just read a thread at "升中派位" section titled: "時光倒流回到初小時".  Everyone said should choose thru train school at the beginning!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

如果呢個case比較到今年為止就應該真幼比較樂意接受細佬/妹...但到妹妹考時一來都要憑實力, 二來競爭會更激烈可能局況會有變了...另外你會有宗教人士推薦信嗎?

至於蘇淅, 九龍城民生有姐兄讀的著數不大.....

其實細B真係好唔著數, 如果等一年變大B, 其他小朋友都有進步, 老師知道係大B一定要求更加高, 例如蘇浙大B考D問題都深D, 所以最好家長要對小朋友多練習語言, 但千其唔好練英語, 可以間唔中講下一兩個字, 有好多小朋友考本地幼稚園, 英文再好但唔係好識講中文, 死硬 !

我覺得90%學校已不包保收番細佬妹了.
不是沒人情,而是DEMAND & SUPPLY既BALANCE問題.
學校多左選擇,自然想收佢想收既, 亦想避免被人話係"世襲"或"宗教大晒"
就今年所見, OLD GILRS/BOYS/同宗教/有家姐阿哥/家教會,或以上同時有幾樣"元素"既,都有唔少入唔到佢想入既.
SO而家入學係公平左?競爭大左?靠運氣多左? 我都唔知了, 只有盡力去給孩子機會便是.

Kcs is relatively fair, my twins only spoke English & small B oct, finally got am offer, so happy, now I am still happy about  the school.
‹ 上一主題|下一主題