用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48綱有邊間小學適合新移民?
go

48綱有邊間小學適合新移民? [複製鏈接]

姪女是新移民,99想佢入D谷D既學校,學多D野。但是我覺得我姪女連廣東話都未學好,英文由A數到Z都未識,
叫佢讀48綱既觀塘官小,或路德會聖馬太,會吾會太辛苦呢?

我希望選一間校風好些,功課壓力無咁大既。不過真是吾熟48綱。

有無人親友是新移民,48綱選邊間?thx
   0    0    0    0

不是吧?你不如叫她讀多一年幼稚園,你報讀那間學校不一定會收你。路德會聖馬太??你個姪女連個字母都沒讀識。怎麼讀小學啊、

聖安當小學, 那裡99%新移民.

rd21gn54  thanks for the answer and for not discriminating.  發表於 12-1-12 16:06

路德會聖馬太好谷同程度比較深, 你個姪女會好辛苦, 除非你另外搵人同佢補習

[size=large]晞晞BB :hammer:

受到警告

我的侄女是大陸人, 但絕對是個可愛的小朋友。請大家不要歧視。
如有其他學校提議, 請告訢我。感激!

Chansautung  Very very nice. She is so lovely , go and apply Cambridge tomorrow. Not even 1 kid from HK can compare with her. Really no need to go and waste time  to study for primary school, go straight to PHD!!!  發表於 12-1-20 23:29

醒目開學勳章

rd21gn54 發表於 12-1-12 12:28
姪女是新移民,99想佢入D谷D既學校,學多D野。但是我覺得我姪女連廣東話都未學好,英文由A數到Z都未識,
叫 ...
自我申報先.我無意思對樓主不敬.我唔係新移民,我係100%香港出生亦無新移民親友今年選小學.只係小兒今年要選小一,同樓主同區48,小兒好彩考入直資.

樓主,妳姪女幾多歲先,在內地有無上個學,

見妳所寫,佢廣東話唔好,其實現時有好多小學都用普通話上中文科.如佢在內地有上學,佢中文程度應有.所以不用太擔心.在現佳段要多D同佢用廣東話溝通,等佢習慣,日後同D同學仔容易溝通.

英文A - Z 都唔識呢點,就要睇吓妳地點睇,同唔同佢補/教(現時)或是代佢上小學時再講.

至於選校,我會睇佢年歲及有無上過學.如果佢係細仔又無上過學,我會比佢上K3先.可學好DD英文及講好D廣東話比佢習慣吓.遲一年先上小一.

如妳D家人唔想.一定要上小一,見妳所寫果二間.觀塘官立OK.別一間我唔知.但聖馬太(秀茂坪)個間就好谷.
別有兩間,妳自己可打電話去問吓學校.
1) 香港道教聯合會雲泉學校
2) 閩僑小學

絕不是歧視,搶人資源係要還架,諗都諗到不止大人,小孩都識分黨派,你對他好就不好為搶而推他去火坑啦

Chansautung  We are talking about the truth, this is HK not PRC. Not everything yes, yes yes., good good good.  發表於 12-1-20 23:41
YuenTung  嚟搶人資源, 最好返自己地方. 自己地方最適合佢地, e.g. 隨街做大事, 洗手盤做大事, 打尖最強呀, 炒貴晒啲嘢呀. 這兒唔適合佢地.  發表於 12-1-15 13:56
rd21gn54  Sorry? What do you mean?  發表於 12-1-13 11:10

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

rd21gn54 發表於 12-1-12 16:10
我的侄女是大陸人, 但絕對是個可愛的小朋友。請大家不要歧視。
如有其他學校提議, 請告訢我。感激! ...
大家都係想幫個小朋友, 平心靜氣

你個姪女嚟左香港既耐?? 有無向香港讀書? 因為香港小學津貼/官小一定會谷, 不過有d 小一開始谷, 有d小三/小四谷.

[size=large]晞晞BB :hammer:

醒目開學勳章

回復 rd21gn54 的帖子

漏o左同樓主講,谷D既學校唔一定學多D,要睇清楚小朋友問題.尋間配合佢的學校.代佢讀得開心,自然成積會好D.比佢去到一間好谷學校,佢讀得唔開心/唔習慣有用嗎???我是過來人.

Chansautung  rd21gn54, Go to study PHD la, so suitable for her.  發表於 12-1-20 23:43
rd21gn54  You are right! 適合佢最緊要!  發表於 12-1-13 10:12

rd21gn54 發表於 12-1-12 12:28
叫 ...
睇你揀呢兩間學校我諗都係住係呢兩間學校附近,其實以你姪女咁最好讀多一年K3先,如果唔係細女就揀D二三綫嘅學校會好D,例如秀明,秀天,聖馬太最好唔好諗喇!好谷同埋英文要求都高嫁!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

聖公會基樂小學
聖安當小學
--------------------------
呢兩家校風唔錯...程度較淺...
新移民父或母一定係港人, 而且好多新移民小朋友讀書都好叻!
只要努力向上, 香港歡迎你!!!

rd21gn54  thanks  發表於 12-1-13 10:08

我的侄仔現讀聖馬太, 超多功課, 英文程度深, 而且是一間勁谷的小學, 如你好彩入到去, 但跟唔上, 佢學校亦都唔會有乜幫你, 即是YOU 諗YOU,除非你確定你們家人可全天候去BACKUP佢, 否則, 大家都好辛苦.

我有個新戚有2個仔女今來剛來香港讀小學,1個讀1年班,1個讀3年班,佢哋去月華街基法叩門入去,依家讀得很好,因基法好多back up新來港學生,連家長都有課程讀,真係好好.有個讀左2個月,仲做埋班長tim. 佢哋初初都係連廣東話都唔識聽.

朋友一家經優秀人才來港,他們的小朋友入學前唔識聽、講廣東話,唔識寫英文字母、中文字(大陸幼稚園唔教),亦是讀得好好,全級有前5名,攞佐唔少數學獎。所以,唔曬擔心你個侄仔的語言問題,小朋友跟得好快。(當然,初入學時,父母要跟貼滴)

我想法比較另類. 官津小一英文最初都係由字母教起, 小一英文真係好淺的, 只要父母由現在開始努力幫她, 還有大半年時間, 絕對不成問題. 最深反而係中文, 我想難不到她吧! 不需要重讀K3 了. 若父母和她自己不努力, 重讀幾多年都無用.

若你認為她父母都是有心有能力, 家教良好, 不妨選一間校風好的, 不要想多不多新移民的問題. 倒不如想想要不要選一間普教中的, 讓她也有一個科目自豪一下, 培養自信.

我非48網, 給不到確實選校建議. 只能說要按你姪女和家庭的個別情況, 選擇適合的學校. 新移民的因素, 倒不太重要, 因為小朋友學野快嘛.  

多謝大家的意見。其實我侄女都識簡單英文生字,同聽得明廣東話。所以我地想比佢上小一try try
今早我打電話到官小, 原來佢地無特別幫新移民的補課班, 所以好似不太適合。
秀明, 秀天, 基法都有補課班, 有D甚至一星期五天都有。我會選呢D。
同埋我會選普教中,起碼一日有一科佢自已聽得明。thanks w_y

重有邊間好,請告訴我。

Chansautung  She is such an English native speaker, no one even in England can compare with her. Her English should even be better than Obama, she should go to Cambridge! It is such as waste for her to stay in HK.  發表於 12-1-20 23:31

聖安當小學
陳呂重得都可以考慮
基法
‹ 上一主題|下一主題