用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去一去家長日,先知d學生講英文原來咁好 ...
go

去一去家長日,先知d學生講英文原來咁好 [複製鏈接]

今日既天氣好岩我,灰
今朝見得閒跟老公去左個仔學校家長日,唔知關唔關本身名校事,一入到去就聽到d學生個個native accent,英文發音好好。睇返個仔成績見英文最差我都知咩事,佢講得差人咁多,不過我都責任既教唔好佢...唉好驚阿仔同呢班小朋友競爭
   0    0    0    1

唔使咁灰,仲有得追

請問係官津學校定直資呢?
直資有咁嘅情況檔—都屬正常,小朋友可能要喺出面搵NET補底。
但官津學校水準喺初小應該比較參差,重有空間追,唔駛太擔心!

又唔洗咁樣既...如果唔計果d以本傷人既西人私人教學,我覺得係可能學左phonics同無學既分別
你唔學最多mimic,學左可以知道真音,效果好好多

是dxx嗎?學生是否有補習?在那裡補?

在那裡學呢?

我都聽過D小學生D accents真係好native.自愧不如。我仔仔都好Hong Kong accents, 找NET有用嗎?

咁都幾明顯係補習既差別wor…
我都經歷過呢個時候咁,不過最後都係補左ABC,而家先叫好番小小

睇多D英文台同有NET TEACHER 教係唔同D嫁.

如孩子不抗拒英文,就有好多方法都可提升/幫助。

樓主, 凡事都有代價. 我囡歲半送去國際學校D playgroup 讀, 一讀讀到三歲, 先轉回普通學校.

結果, D英文係好, D音係好, 但係D廣東話好差, 其實每個人都只係得咁多時間, 所似針無兩頭利, 我地羲牲左廣東話.  

因為一種語言越學得好, 佢就越喜歡講, 好難做到兩者平衡, 加上語言冶療師講, 英語音律感較強, 廣東話就比下去. 所以就算囡囡讀左三年普通幼稚園, 佢(現在P. 1)e家自言自語時都有七成時間講英文, 我地e家係要好努力追廣東話.

回覆:Chowying 的帖子

我朋友個女自少栽土培英語,講廣東話好似外國人咁。上名小學,但中文教學,一年班未試過中文合格,仲要係超低分,二、三字頭,於是惡補,二年班僅僅合格,要應付中文、數學、常識和普通話科也非常吃力!

karen55407 發表於 12-1-21 08:10
我朋友個女自少栽土培英語,講廣東話好似外國人咁。上名小學,但中文教學,一年班未試過中文合格,仲要係超 ...

所以, 幼稚園果陣, 我其實幫個囡考左國際學校, 不過最後都無讀, 因為我唔想佢D中文差到垃圾咁.

我唔係想個囡D英文要好到外國人咁, 比佢去playgroup係諗住囡囡可以"用"英文, 而唔係要"死學"英文, 但個結果原來唔係家長可輕易控到.

Chowying 發表於 12-1-21 14:26
所以, 幼稚園果陣, 我其實幫個囡考左國際學校, 不過最後都無讀, 因為我唔想佢D中文差到垃圾咁.

我唔係想 ...

一開始唔鍾意中文,就好難追返, 因為中文其實好難學, 又要死記

回復 Chowying 的帖子

Yes.  I've got 2 kids.  One is good at English and the other one is good at Chinese.  Tutoring doesn't really help much.

jollyma 發表於 12-1-21 22:48
一開始唔鍾意中文,就好難追返, 因為中文其實好難學, 又要死記

我都覺係囡囡心中, 英文好似植左根咁
‹ 上一主題|下一主題