用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生交叉點, 升中選校問題, 請大家比D意見 ...
go

人生交叉點, 升中選校問題, 請大家比D意見 [複製鏈接]

版主

我揀黎揀去, 都係揀得一間學校去面試

有D家長話, 有兩間學校的面試機會, 一定要用晒, 如果唔係, 等搞珠時, 一個唔好彩, 會唔知搞左去邊

但係我已經冇咩合心水的學校, 點算呢??  請各位家長比D意見啦, thank you
   0    0    0    0

回復 貓大姐 的帖子

選咗邊間?

版主

我地係沙田區, 老師話佢係BAND 3頭, 可揀BAND 2學校
我依家揀左 基督, 亞女屬活潑型, 每事問, 太過讀書型的學校, 不太適合她, 我最著重校風, 讀唔到書, 都唔可以學壞

回復 貓大姐 的帖子

考唔考慮陳震夏?

版主

陳震夏 要全科B, 我女冇啊...
小六呈分試係: 中- C, 英 - C, 數 - B, 常 - C

青年會 校風好唔好??

陳震夏好難入架,楊葛、黃允田可以考慮吓喎。

佢成績都唔係太差遮,讀緊邊間學校?

女青即係邊間?

版主

楊葛、黃允田 返學唔就腳啊

女青 <----  我打錯左, 應該係 青年會

pineapple0983  咁點先算就腳?  發表於 12-1-18 19:36

當年,雖然自行開始可以選兩間心儀的中學,我覺得最鍾意得一間,問了仔仔意願,幸好選了同一間。之後,仔仔一心一意,應付面試,再參加派位,甲部只選一間; 至於乙部,要填30間,根據仔仔的Banding,放心機選頭5個志願,再填25間中學,最後成功入了自行所選的一間又是第一志願,仔仔好開心。

我的經驗是選一間,無問題。

回復 Fanny2012 的帖子

如果係band1, 當然選一間都冇問題, 如果band3生, 每個機會都唔應該放棄. 不如樓主將就腳既學校列出o黎再參詳下啦.

viewer  Agree. Band 3更加要爭取每個機會。  發表於 12-1-19 00:15

貓大姐 發表於 12-1-18 00:01
我揀黎揀去, 都係揀得一間學校去面試

有D家長話, 有兩間學校的面試機會, 一定要用晒, 如果唔係, 等搞珠時, 一個唔好彩, 會唔知搞左去邊
但係我已經冇咩合心水的學校, 點算呢??  請各位家長比D意見啦, thank you...
無心水的學校?
咁到你搞珠時,你會點填?你唔會只填一間掛?
如果我是你,我會將會在搞珠時填第2的學校填上。

祝好運。

Fanny2012 發表於 12-1-18 19:21
當年,雖然自行開始可以選兩間心儀的中學,我覺得最鍾意得一間,問了仔仔意願,幸好選了同一間。之後,仔仔一心一意,應付面試,再參加派位,甲部只選一間; 至於乙部,要填30間,根據仔仔的Banding,放心機選頭5個志願,再填25間中學,最後成功入了自行所選的一間又是第一志願,仔仔好開心。

我的經驗是選一間,無問題。

你的情況適合Band 1生,對Band 2,Band 3學生,未必是最好......

版主

青年會 校風好唔好??

cellon  Okay.  發表於 12-2-4 17:11
pineapple0983  區內 YMCA 當然唔錯喇;佢近馬鐵,校風又好,仲升緊,係好多 b2 既選擇黎架!  發表於 12-1-19 10:38

版主

thank you pineapple0983

唔知仲有冇其他意見??  係咪駁D BANDING 高D呢??
定係報 青年會 算呢??

大圍梁文燕紀念中學d學生都 OK

請問最後報左邊間呢?

版主

最後報左青年會

貓大姐 發表於 12-2-3 09:56
最後報左青年會

加油,祝你好運。孩子入到心目中喜歡的學校。

老實說,band3學生的成績一般機會微,但有特殊獎項例外!
不過,我贊成點都0吾放棄,
1.讓小孩子知道做事別放棄
2.若有面試機會(因有些學校很好,只要遞交申請表,便給機會你面試),將會一次比一次進度……可能小孩子在畢業試那次有進度,叩門成功
祝君成功!

vincher 發表於 12-2-4 14:43
老實說,band3學生的成績一般機會微,但有特殊獎項例外!
不過,我贊成點都0吾放棄,
1.讓小孩子知道做事別 ...
算了,貓大姐表已交了,不必再想太多了。
加油吧!

祝順利 !
‹ 上一主題|下一主題