用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 哪一間是"愉快教育"幼稚園?有無人知~~"可以分享一下你們 ...
go

哪一間是"愉快教育"幼稚園?有無人知~~"可以分享一下你們比寶寶 [複製鏈接]

哪一間是"愉快教育"幼稚園?有無人知~~"可以分享一下你們比寶寶入讀後的感想嗎?

哪一間是"愉快教育"幼稚園?可以分享一下你們比寶寶入讀後的感想嗎?
有無媽媽/爸爸比小朋友讀緊?
可以講下係邊間同埋地區是哪兒嗎?
謝謝
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

Re: 哪一間是"愉快教育"幼稚園?有無人知~~"

^Melody^ 寫道:
哪一間是"愉快教育"幼稚園?
有無媽媽/爸爸比小朋友讀緊?
可以講下係邊間同埋地區是哪兒嗎?
謝謝

靈糧堂幼稚園就係其中出名愉快教育的一間.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

我很欣賞小女就讀的香港基督教服務處大坑東幼兒園,是真正的活動和愉快教學,採用瑞吉歐教學法,此教學法的理念尊重兒童,由兒童引發學習主題.
此機構有多間幼兒園,除學科學習外,幼兒園較注重培訓小朋友的自理能力.
機構網頁:
http://www.hkcs.org/edcb/dcc/dcc.htm

Salvation Army救世軍.

啓思幼稚園http://www.creative.edu.hk

靈糧堂 - Causeway Bay, Diamond Hill, Lam Tin & Ma On Shan.

浸會大學附屬幼稚園

香港教育學院豐幼兒發展中心

多謝各位既資料^^"
另外想問下呢..何時要開始報幼稚園呢?
有無邊間係2歲已經讀得既呢?

hi, kae ,Mrssslui, & cotoro 1

請問你地所講既幼稚園係邊度ga?
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

靈糧堂 Diamond Hill, my son has been accepted by them for K1 next year. I very much like this one, the school and the teachers.  The way they decorated the school is very different to the other kindergardens I have been to.

VinKen Ma Ma

多謝各位既資料^^"

Salvation Army has many many locations, such as Tsuen Wan, Pak Tin, Hoi Fu, Lai Chi Kok, etc.

中西區 明愛凌月仙

多謝各位既資料^^"

浸幼係浸會大學道9號持續教育大樓3-4樓。

kae

heather

睇到個簡介實在唔錯..小朋友讀得開心就最好喇^^"
可惜我唔係住個頭呢~~"
謝謝你的分享呵^^

Heather 寫道:
我很欣賞小女就讀的香港基督教服務處大坑東幼兒園,是真正的活動和愉快教學,採用瑞吉歐教學法,此教學法的理念尊重兒童,由兒童引發學習主題.
此機構有多間幼兒園,除學科學習外,幼兒園較注重培訓小朋友的自理能力.
機構網頁:
http://www.hkcs.org/edcb/dcc/dcc.htm

Heather,

想請問香港基督教服務處既幼兒園係未返全日架????咁報名時間是否要排2年呢????(因救世軍要2年)

heather

睇到個簡介實在唔錯..小朋友讀得開心就最好喇^^"
可惜我唔係住個頭呢~~"
謝謝你的分享呵^^

^Melody^,
呢個機構既學校都有好幾個地區可"簡"woh

躍思幼稚園, 都係採用瑞吉歐教育, 十分之開心

erikalo 寫道:
躍思幼稚園, 都係採用瑞吉歐教育, 十分之開心

where is the kindergarten?
How much for the school fees?
half day or whole day?

香港教育學院豐幼兒發展中心

Wed-site: www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/eindex.htm

北角衛理堂幼稚園幼兒園都係一間"愉快教育"的學校
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

‹ 上一主題|下一主題