用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子cool牙
go

孩子cool牙 [複製鏈接]

請問有無孩子cool緊牙?  請問你們的孩子幾多歲可以換了全部牙? 到政府(公務員家屬)還是到私家? 如果在私家要多少錢? 孩子覺得痛唔痛? 要cool多少時間?  謝謝
   0    0    0    0

我問過牙醫,佢話通常男仔會等14歲後才"cool"牙,一來換牙時間長些,二來男仔在刷牙的技巧上需要多D時間學習。
for every one criticism, three positives must be given.

可唔可以順便問埋女仔,我果個是女,謝!

請問你們的孩子幾多歲可以換了全部牙?secondary school 到政府(公務員家屬),$0 如果在私家要多少錢?$30000-$50000孩子覺得痛唔痛?sure 要cool多少時間? 2-4years  

回覆:smallfoothk 的帖子

11歲,只換了9隻牙。有同事話政府無咁痛,無必要找私家,但阿女問個同學話在私家cool一些都唔痛。

引用:11歲,只換了9隻牙。有同事話政府無咁痛,

原帖由 Mymaggie 於 12-02-06 發表
11歲,只換了9隻牙。有同事話政府無咁痛,無必要找私家,但阿女問個同學話在私家cool一些都唔痛。:question ...
痛唔唔,要視乎d牙歪得有幾嚴重。
如果用最傳統方法去cool(即係鋼牙), 一般case,只會響定期調校鋼線果日有d痛。

而依家新款既cool牙方式就不太清楚。

我自己cool過鋼果種,收緊鏍絲後果幾日好痛的。而且鋼會整損牙肉,所以個嘴成日痛。

delete...

回復 janicetsang 的帖子

我都知cool牙係好慘的事,但為了靚.....真是沒有其他方法了。

回復 xx33 的帖子

囡囡的口腔細,唔夠位生牙,所以有前有後,但她未換晒牙,政府話要換晒先有得攪,其實我係唔係搵個私家睇下穩陣d呢??

換哂牙先再打算啦!
我朋友囡囡又話無乜野喎,我自己N年前做過,的確係較緊那兩日會唔舒服。
痛都係其次,刷牙先麻煩,要用刷續隻牙刷乾淨,蛀牙就不得了呀!
for every one criticism, three positives must be given.

當然,為靚痛都要。
聽說在未換齊牙時,牙本身不斷移位所以未必需要咁早cool。
唔放心問下私家也好。

你地可以去中學教育果邊睇下, 佢地有個topic 係講cool 牙. 一般醫生都會建議小六至初中做cool牙, 因為換哂牙, 而個jaw個大細都比較定.  我亦見過有些小三, 頁四已cool 牙, 好像是因為倒及之類既原因而要矯形, 所以要早d做. 你地可以問多一兩個醫生參考下意見.
我細個都係係政府cool牙, 因為老豆係公務員...... 真係痛架.... 到依家有時都發夢自己仲係鋼牙妹.  我個女就剛開始緊cool, 佢暫時係拔牙同落橡根階段, 佢話係拔牙個針口痛, 其他都唔痛.  不過我已比定心理準備佢, 真係落cool之後, 係會痛囉....
亞女個case係特別case, 我個牙醫話係佢從醫以來, 第二個case, 佢年紀都不少, 個仔都去左外國讀大學啦.........我有打過佢飛攝牙科, 不過要排好耐, 我又住九龍, 再加上政府既時間冇私家醫生咁彈性, 下下向學校請假, 係中學階段, 因係唔得. 而且分分鐘拖到你一年之後至有得cool. 所以都係係私家都cool左就算 !

smallfoothk  幾錢?  發表於 12-4-4 14:37

多謝大家的解答,感謝萬分;我都係鍾意在教育王國發表或問嘢,大家比較helpful和溫和,大家各有不同意見也可包容,其他發表區....好恐怖,d人仲好無禮貌呢!

我女10歲, 啱啱舊年年尾開始 cool. 佢口腔細, 牙醫同佢照過 x-ray, 話已經換哂牙, 仲見到4隻智慧齒都已在, 不過未出來.
因為遺傳, 阿女有哨牙, 醫生同佢 mock 左 4隻牙, mock 牙唔痛, 因為我請醫生先將少少麻醉藥 high 左在要打針位置 (因為阿女係超怕痛), 好快 mock 左 (分兩次去 mock), 阿女話一D都唔痛.
依家上左 cool, 醫生話係新式, 只需鋼 cool, 暫時唔使 rubber band (到好後期先要) , 所以阿女只係第一日上 cool 好唔開心 (因為 cool 住D 牙, 令佢唔自在), 第二日已經無 mug 野, 依家每個月返去 調教時, 會唔係好舒服, 因為醫生會 cool 返緊D  

唔知有沒朋友可以比D資料我呢~~
想搵doman system cool 牙既資料~~
邊個醫生會好D,,
太概會係幾錢?
係咪香港區cool牙會貴D?..
‹ 上一主題|下一主題