用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 11/2, DBS面試
go

11/2, DBS面試 [複製鏈接]

今天小兒到DBS面試, DBS的老師效率真是很高, 時間很準時, 給人的感覺真好。小兒話會談氣氛很好, 老師很親切。走前小兒問老師(中文):"我的表現如何?" 老師話:"我不能話給你知的, 但希望九月見到你。" 而小兒竟然話: "九月見。" 跟著兩個老師(中文和英文)都笑起來; 面試成功與否, 這也是一次很好的經驗。
   2    0    0    1

Good, self-confidence, presentable............

See you in Sept....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-2-11 15:30
Good, self-confidence, presentable............

好似一take 過冇second in wor? Good luck! 記得上來報喜

ANChan59 發表於 12-2-11 15:30

你的囝囝都是DBS的學生? 我都好希望我囝囝今年九月可以在DBS開學, 但競爭真是好大!

小小BB,令朗咁活潑敢言,已經成功大半啦,祝你早日收到好消息。

亞仔今日淨係掛住回校排話劇, 無心面試.........
唉.........

rogerlam123 發表於 12-2-11 22:34
亞仔今日淨係掛住回校排話劇, 無心面試.........
唉.........
May be DBS not his cup of tea.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

話時話, 覺得今日個面試有D"求奇", 唔駛10分鐘就完事.

我都有同感,真係快個打針,但都有不少學生嚟in, 睇嚟都似一場"show", 可能佢哋一早已有張list收D咩人.

其實DBS得嗰幾十個位,佢哋响未正式in.人之前已經收咗好多等異功能同成績頭123嗰批,剩翻可能得10個8個位,而佢哋會以成績選取,而且應該早已有人選,所以都係show一場,仲賺埋係$50。

引用:其實DBS得嗰幾十個位,佢哋响未正式in.人之

原帖由 loved 於 12-02-12 發表
其實DBS得嗰幾十個位,佢哋响未正式in.人之前已經收咗好多等異功能同成績頭123嗰批,剩翻可能得10個8個位, ...
係真㗎!我知道同校一個有特異功能的已confirm入咗,係冇須經過一輪面試!!

王子

loved 發表於 12-2-12 14:12
其實DBS得嗰幾十個位,佢哋响未正式in.人之前已經收咗好多等異功能同成績頭123嗰批,剩翻可能得10個8個位, ...

還有D 老師到不尊重 INTERVIEW,阿仔話IN 的時候,他們在襟手機,D態度十分差劣。拔仔如果做 SHOW 都應做好D。
百年老店個招牌都被這樣的老師拆掉!
同LS 和 YW 老師態度差幾條街,入到都死!
應該回水!貪錢貪成咁!

SUNWONG9861 發表於 12-2-12 14:50
還有D 老師到不尊重 INTERVIEW,阿仔話IN 的時候,他們在襟手機,D態度十分差劣。拔仔如果做 SHOW 都應做 ...

態度問題都幾個人感覺。而DBS面試了400人, 即收了$20,000, 依據阿囝話有十個班房進行面試(即20位老師), 我又不認為這是貪錢, 這可能連成本也保不了, 只是其他學校無收取面試費用。

但這次面試的成功入學率真是很低, 約1800人申請, 約400人面試(個個都是很有實力的小朋友), 只有收40-50人(可能講多了)。 但做人總要有希望, 因為囝囝真是很喜歡DBS, 阿囝剛才同我講, 如他有幸入讀, 他定必更努力。而我只可以話讀那一間學校也好, 也應做好自己。

通常幾時有結果呢 ?  

小小bb 發表於 12-2-12 17:04
態度問題都幾個人感覺。而DBS面試了400人, 即收了$20,000, 依據阿囝話有十個班房進行面試(即20位老師), 我 ...
收$20,000 成本一定夠,你的小朋友可能已經是他們考慮之列,祝你小朋友可以順利入到。
我讚成你說那一間學校也好,應做好自己。
這樣的感覺對我仔仔來說,真是前所未有,他對LS 和 YW的感覺完全不同。可能IN我仔的人自己的問題, 可能樹大有枯枝,族大有乞衣。但我仔也說 DBS 學生很有禮貌,非常有善。

一年得二百幾個位, 放一百個俾街外, 當中學校推荐3-40個成績好的, 運動特異人士佔20個左右, 音樂特異人士又佔去十幾個, 當然還有那批後台特硬的, 照我估計真係能夠放俾我地呢班成1800人大軍嘅位, 相信唔超過40!!!!!!!!!!

回覆:SUNWONG9861 的帖子

如果真要賺錢,收表時就要你交錢啦!

我和仔仔都去了幾間直資中學面試, 大部份的老師都好認真地同小兒傾談去了解他的學習態度和生活習慣(我要和他一同in的), 我覺得這類的學校先有heart 去關愛小朋友.  可能DBS係另類啦

vanover 發表於 12-2-12 21:13
我和仔仔都去了幾間直資中學面試, 大部份的老師都好認真地同小兒傾談去了解他的學習態度和生活習慣(我要和 ...

我無去過其他直資IN呀, DBS不收, 我會一心一意去自行了。所以我都無什麼經驗。

回覆:vanover 的帖子

Which school treat your son as independent teenager for F1? How about QC, SPCC.....

Which school treat you son as a boy always with parents for interview?

‹ 上一主題|下一主題