用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 好懷念舊時的教育制度
go

好懷念舊時的教育制度 [複製鏈接]

以前小學返半日,學生私人時間多好多,中文按部就班慢慢加深但普遍中文都有一定水平。
中學大部份是英中,吾會好似而家咁大機會要入中中,可以容易啲接到大專或大學課程,甚至留學外地都冇咁大gap。

都吾明今時今日香港的教育會變成咁,苦了家長苦了孩子!
   0    0    0    0

引用:以前小學返半日,學生私人時間多好多,中文

淨係返全日制呢樣都好有問題La,六歲人仔返學7個鐘,做功課1-2個鐘,再加1個鐘溫習默書同測驗,1日要做9-10個鐘仲慘過大人。教d嘢又深小一已經要識睇曬成篇文章,真係害苦了孩子同家長!

回復 kkhon 的帖子

你哋教深半年!!!

回復 Ononma 的帖子

我唔知有冇教深,總之唔陪讀就c得。自己以前細個呀爸呀媽只顧搵食,功課、默書、測驗同考試乜都自己搞掂,仲有好多時間玩,唉!依家.....

回復 kkhon 的帖子

你們好似數學教深半年!!!

數學係呀,中英就同其他津校一樣。

Ononma 發表於 12-2-16 23:43
以前小學返半日,學生私人時間多好多,中文按部就班慢慢加深但普遍中文都有一定水平。
中學大部份是英中, ...

我都好懷念呀, 原來有人同我1樣

kkhon 發表於 12-2-18 00:28
淨係返全日制呢樣都好有問題La,六歲人仔返學7個鐘,做功課1-2個鐘,再加1個鐘溫習默書同測驗,1日要做9-10 ...

我都唔想咁push個小朋友, 但功課又多又深, 想比佢玩都唔得

kkhon 發表於 12-2-18 00:52
我唔知有冇教深,總之唔陪讀就c得。自己以前細個呀爸呀媽只顧搵食,功課、默書、測驗同考試乜都自己搞掂, ...

米lor, e家? 家長5理實c得呀. 仲有d咩親子project親子乜親子物. 5學野就落後..............

簡簡單單0米好0羅!0羊教改……越改越差!

我仔小一, 日日都要執佢啲筆順, 但都唔夠時間幫佢改返正確, 日日都一大堆生字要記, 根本唔理得筆唔筆順.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

回覆:好懷念舊時的教育制度

除了越來越深,「一生一體藝」也是「教改害人」之一,現時要小朋友十八般武藝,真辛苦了家長和小孩。放全日上學,外要補幾科又要學藝@@/

我一啲都哥 buy 強迫性的一生一體藝,自發性的興趣才能持久及得到滿足, 如果選擇小學我首要避開要一生一體藝那些,否則又係會好辛苦加冇趣!

引用:我唔知有冇教深,總之唔陪讀就c得。自己以

我又接受到返全日喎, 其實六十年代前都係返全日架啦, 係後來太多人唔夠學校先出現半日制咋嘛.  反而返全日制, 在學校食飯, 小朋友目理能力會好啲, 同埋冇得偏食, 在家唔食的, 在學校通通都要食.  我記得中一學二進制, 當時有個同學仔話佢六年級已經教咗了, 即係廿幾年前已經有學校教高一級, 只係當年真係好少數, 唔似得而家大半都話教高.  我選校原則反而係唔要教高, 半級都唔可以.

引用:我又接受到返全日喎,+其實六十年代前都係返

引用:除了越來越深,「一生一體藝」也是「教改害

‹ 上一主題|下一主題