用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學體能測試後感想~~~
go

體藝中學體能測試後感想~~~ [複製鏈接]

今天小朋友參加了4小時既體能測試, 真係少D運動細胞都捱唔住, 要爭取一個F1 學位真係好難~~~

4    0    0    0

回覆:minirose 的帖子

你個仔,ADD OIL AH !!十卜十卜!

回復 anson_1619 的帖子

如果今年有1000 人交 FORM , 而今天可能只有 400 人INTERVIEW , 有份 IN 已經贏左經驗啦!! 最後比學校揀中就擋 BONUS............其實真係好想知道學校點樣揀學生入讀????

冷門項小人好多會唔會易入D?例如:棒球、排球、壁球、乒乓球(我見不超過十人)其餘多好多人;

祝面試順利

minirose 發表於 12-3-24 23:36
今天小朋友參加了4小時既體能測試, 真係少D運動細胞都捱唔住, 要爭取一個F1 學位真係好難~~~

...

聽講話PE組其實真係幾注重體能?

我囡有位師姊係區泳泳冠軍,當年佢面試時,最後既長跑又快又夠氣,完了後,佢媽咪笑話見到好多老師湧去阿囡度,佢自己都幾有信心。結果,真係進了體藝,且被田徑組和游泳組爭人,成為風頭躉

是否內地學生都可以參與體能測驗,睇見佢地D武術真係超班,睇到我老公嘩嘩聲,我就

kanlawts 發表於 12-3-26 09:38
冷門項小人好多會唔會易入D?例如:棒球、排球、壁球、乒乓球(我見不超過十人)其餘多好多人; ...

星期六我地間小學都有3個同學仔去:   一個壁球  /   一個武術  /  一個田徑   .....................
在跑800米時聽講話幾多靚仔只係行唔跑.........................................
這個星期又要面試.............................祝各位有份參與的同學仔面試成功

回復 humbertcarol 的帖子

但PE 男組既最後五組人跑, 個個都好認真跑第一喎..............其實知唔知考6款體能, 那款計分最多, 點樣計總分???

回復 kanlawts 的帖子

你們就好啦, 我們選擇了游泳, 好似有29人參加 , 一半以上我估應該係校隊咁..........當天雖然天氣好但泳池水好似雪櫃咁, 所以凍到肌肉都硬左 ; 我見到測試球類運動好似好易過關咁!!

睇到你地咁樣描述果d體能考試咁辛苦咁激烈,真係未讀都有d驚!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

起初我們都睇少左呢D體能測試 , 嚴緊到好似投考警察咁 ; 唸真D只係想入來爭取1個中一學位 jel , 就要成群只有11-12yrs 小學生面對咁殘酷既面試, 最終可能三個人先揀一個人讀, 重要等到七月先知, 實在太殘忍!!!

minirose 發表於 12-3-27 00:21
回復 ohnono 的帖子

起初我們都睇少左呢D體能測試 , 嚴緊到好似投考警察咁 ; 唸真D只係想入來爭取1個中一 ...

我由P.1-P.6開始佈署佢嘅升中之路.希望女女體測.面試順利過關,七月先至公佈結果,這段時間我地齊齊減肥修身.

我地未參加過尼d, 因為冇運動細胞, 真係想話比亞仔聽, 好多人好努力地争個學位.

回復 minirose 的帖子

最辛苦是跑800米同游水班小朋友,都有10-20人是行完最後一至兩個圈,但付出努力先得到會更加珍惜;

回復 ha8mo 的帖子

我打過去學校問,跑800米,其他不便講喎.甘跑步佔嘅分數係米最高呢?

其實我覺得揀得體藝嘅小朋友都係有理念,有毅力嘅,雖然小女係VA入,但係問過佢PE嘅同學仔都覺得D測試唔係咁難,我地做家長嘅平常心一點吧!
‹ 上一主題|下一主題