用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中? ...
go

成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想個仔參加學校的集誦 / 合唱團. 但好似係學校甄選的,學校會否選成績一向較優異的小朋友來參加架? 因為我見每年出來個LIST, 都係一些成績較出眾的學生被甄選到的. 呢個會唔會係其中一個甄選準則?

呀夢  于XX同學仔,是嗎?  發表於 12-5-18 15:01
   0    0    0    0

回復 小豬嘜 的帖子

此乃千古不變的定律。不過,都有少數學校例外嘅。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

你慢慢會發覺對升中有幫助的課外活動、奧數等,唔係精英班都無乜機會會被選出.......

可以試下向老師表達想參加.

醒目開學勳章

真係會咁呀?從來冇諗過呀.

我仔小一至小三都冇被選出參加校際朗誦,英詩集誦...等 不過佢本身都唔鍾意朗誦, 佢全級考頭五名, 所以我覺得學校係選d較適合的學生出賽, 唔係睇成績, 機會人人均等.

我以前讀小學嘅年代就真係乜都睇成績, 班長, 有好的課外活動,永遠都係考得頭的同學有份.

2SonsMom 發表於 12-5-17 15:12
我仔小一至小三都冇被選出參加校際朗誦,英詩集誦...等 不過佢本身都唔鍾意朗誦, 佢全級考頭五名, 所以我覺 ...

是選精英班內有某方面潛質的學生,唔一定係成績頭幾名,但每級最少有2-3班精英,小四至小六都有成6-9班同學選擇啦,如每班有30人,都有成180-270的選擇啦,點會輪到成績差那班呀?而這些課外活動對升中有幫助,邊個家長唔想幫自已的朋友報?名額有限,老師自然會留俾對提升學校banding的學生,這是正常分配有限資源的選擇,現實社會都是如此的。

家長可以做的是在適當時候幫助小朋友追上進度,培養小朋友的學習興趣,增強小友的學習能力及自信心。

回覆:2SonsMom 的帖子

我囝讀的學校也是因應學生所長而選擇合唱、朗誦等的學生喎!我囝考一、二名,但合唱團揀唔中!

中學都係咁啦

roccolamar 發表於 12-5-17 16:21
是選精英班內有某方面潛質的學生,唔一定係成績頭幾名,但每級最少有2-3班精英,小四至小六都有成6-9班同 ...
我仔學校小五先分精英班,所以唔知到時係咪集中係精英班選人,佢學校校長講過唯才是用, 都好有道理, 就算讀書唔叻, 每個人都有佢嘅才能可以發揮, 其實除左學校,自己到時都會向外參加一些公開比賽.

jenny888 發表於 12-5-17 16:22
我囝讀的學校也是因應學生所長而選擇合唱、朗誦等的學生喎!我囝考一、二名,但合唱團揀唔中!

...
我都贊成學校因應學生所長而選擇.

小豬嘜 發表於 12-5-17 11:56
我想個仔參加學校的集誦 / 合唱團. 但好似係學校甄選的,學校會否選成績一向較優異的小朋友來參加架? 因為我 ...

冇記錯我仔應該同你仔一間學校,印象中好似見過你在學校topic發過言,不過我是只看冇發言的。或者我可以話你知我哋學校嘅合唱團要音樂科成績有A,老師會叫同學試音,滿意就可入合唱團,另集誦就不是一定選成績叻的,只是選一些上課表現佳的同學,你可以叫呀仔上堂多d舉手答問題,用心朗讀課文,定老師注意佢多d,同埋有時未必個個選咗都参加架!可以叫小朋友同老師爭取,我仔呢幾年來都係合唱團成員,以我所知兩星期前已甄選了來年的成員。

小豬嘜  我係北區的,你都係嗎?  發表於 12-5-18 09:01

回覆:成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中?

亞囝間學校,因為係小班,人數少。只要小朋友想參加,基本上一定冇問題。獨誦更加係隨便報名。所以人少都幾好,多D機會!

HaYi  good ah, 我個仔好喜歡哩d活動又唔係好叻, 有得參加就好了.  發表於 12-5-18 21:51

學校有好多比賽都想參加, 不過都選唔中.....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我個人覺得可能是因合唱團和朗誦比賽好多時會練習, 如出外比賽, 校內.外的表演, 所以要將學生抽出去, 變了有d堂需要走堂, 如果小朋友成績較好, 她可以上少d堂, 還可以跟上, 但如果小朋友能力無咁高, 成績可能被拖延到.

我個女剛升小一, 上學期剛開學, 已經有3,4個公開比賽找她了, 那時連第一次測驗都未到, 所以我相信我女那學校不是看成績而選的.

其實唔一定跟學校去比賽,有很多具規模的比賽也是家長自己替小朋支報名的。

回覆:成績比較優異的學生,通常容易俾學校選中?

呢個世界係咁功利主義,你係老師都搵個叻既去,博攞獎喇。

仔仔P1, 一開學(9月)就報朗誦比賽 (獨誦 / 合誦), 獨誦就老師選(要老師訓練), 合誦就自由報名 (再選). 合唱團就音樂老師選. 唔係睇成績

‹ 上一主題|下一主題