用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 諗番起個結果就瞓吾著...
go

諗番起個結果就瞓吾著... [複製鏈接]

放榜前就緊張到瞓吾著, 放榜後就傷心到瞓吾著!

檸檬媽媽    發表於 12-6-4 14:01
   0    0    0    0

回復 koller 的帖子

樓主加油!

加油!努力叩門,祝成功!

我都係,見到張派位紙就想整爛佢,星期二仲要去間我鐘意既學校註x,真係驚係個度發癲呀!

喊左好多次,好似對吾住個小朋友咁
但面對住小朋友時仲要同佢講派到間同你之前想讀既一樣咁好既小學。
真係好辛苦

引用:我都係,見到張派位紙就想整爛佢,星期二仲

原帖由 Donjai 於 12-06-03 發表
我都係,見到張派位紙就想整爛佢,星期二仲要去間我鐘意既學校註x,真係驚係個度發癲呀! ...
明白你心情,但都唔關人地事,可必要搵人家出氣呢?香港人真係太多怨氣無路訴

回覆:諗番起個結果就瞓吾著...

我都係,我自己真係好傷心,是否自己做錯呢,攪到咁!我真的好怕叩門不成功,要讀呢間,唉

大家加油呀!!!

加油!!!!!!!!!!!!

我同亞女話抽獎唔幸運,所以抽唔到,旦只要成績好,一定可入到好學校,尋晚佢乖乖做左1O几版補充,今日我地又買左2本,而家做緊,佢真系好抵錫

fefemom  你囡囡好懂事,祝她快快入到好學校。  發表於 12-6-3 23:23

樓主唔好太過傷心..上年的情況一樣, 派了一間從未選過架學校(我當了時選了18間).  但真黑仔一間都唔中.   收到結果時晴天霹靂.  幸好自已已準備了扣門文件.   在扣門過程及等待結果期間真的不好受.   
Finally !  差不多扣門的學校都收了囡囡 (我扣了13間, 只有1間不收, 一間無面試機會, 因不是首選).   過來人話給你知, 只要相信, 一定會願望成真..GOOD LUCK. 千其無比STRESS 小朋友呀.

引用:樓主唔好太過傷心..上年的情況一樣,+派了一

原帖由 greenling 於 12-06-03 發表
樓主唔好太過傷心..上年的情況一樣, 派了一間從未選過架學校(我當了時選了18間).  但真黑仔一間都唔中.    ...
想問叩門需要profile嗎?

引用:樓主唔好太過傷心..上年的情況一樣,+派了一

原帖由 greenling 於 12-06-03 發表
樓主唔好太過傷心..上年的情況一樣, 派了一間從未選過架學校(我當了時選了18間).  但真黑仔一間都唔中.    ...
叩13間,我其實好怕因為我無放人地係第1志願就影響到

引用:我都係,見到張派位紙就想整爛佢,星期二仲

原帖由 Donjai 於 12-06-03 發表
我都係,見到張派位紙就想整爛佢,星期二仲要去間我鐘意既學校註x,真係驚係個度發癲呀! ...
乜註冊唔係去派到果間咩?點解去鐘意果間又發癲?

little_yolky  我都唔明白  發表於 12-6-4 13:36

回覆:諗番起個結果就瞓吾著...

加油,the best is yet to come

政府學校多數唔需要profile.  我上年無整過, 只係COPY K1 - K3 成績表及CERT.  
最主要係小朋友面試時現場表現...睇下小朋友有無禮貌, 會唔會分享呀.  會問一D簡單問題, 你叫咩名, 住係邊之類.. 中英普都可能會問.  小朋友一定識答.  只有肯講就OK.  請放心!  實會有心儀學校收你小朋友.

回復 k_lego 的帖子

我經驗話我知...無選過架學校都比機會我地 IN, 仲要收埋, 所以咩都要去嘗試, 學校話唔可以都要去博一博, 為咗小朋友幸福, 就算比學校為難, 都無所謂,  SO FAR 從未遇到這樣的學校.

greenling 發表於 12-6-3 13:36
咁勁你小朋友係咪profile 有突出

唔可以咁講勁,  個個小朋友都一樣 !!  只不過我咩學都會去扣門.   無論係大熱OR 次熱都去扣門.   所以先會得出呢個結果.   profile 只係普通幼稚園成績.  你我都會有.

回復 greenling 的帖子

好希望我小朋友可以好幸運,叩門成功..
我吾貪心... 有1間都好好....

‹ 上一主題|下一主題