用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目
go

A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目 [複製鏈接]

想請問一下.. 有無邊間幼稚園面試會叫小朋友認英文A-Z, 數子1-20 尼D?
我本身無特別教... 因為本身只係著重小朋友認知方面...
如果有幼稚園面試會考尼D 題目, 我就會開始教...
所以想問下有經驗既家長, 可以分享一下嗎?

vnghk0001  仲有形狀,配對。  發表於 12-6-6 09:44
   2    0    0    0

Never to name A-Z or numbers.
Mostly are to name / pick the colours or shapes or real objects according to teachers' instruction.

回覆:A-Z, 數子1-20 幼稚園面試題目

我無遇過直接問A-Z, 1-20嘅面試題目,不過就有試過被問有幾多個公仔,要識數數。

上年民生問過A-Z

flora-kan  都好高要求哦!  發表於 12-6-22 00:55
LuLuKiuKiu  yes!  發表於 12-6-8 12:40

民生上年有考A-Z, 問color, 同數積木.

想請教一下,民生的英普班會用廣東話還是用英文來面試?謝謝!

請問民生考A-Z, 係唔係好似老師指住"B"問個小朋友係咩英文字?

回覆:qooqoobaby2010 的帖子

Yes, 民生會考數字及英文字。我個囡答唔到,個老師即刻無晒心機問其他問題

回覆:qooqoobaby2010 的帖子

補充一下, 老師是隨手提起一個問。 所以識唱數或順序講abc  都無用

哈哈, 我個囡都唔識..
雖然我唔知點解要考, 你話要佢地識COUNT 數目就話..不過既然係學校題目...我會努力教我個囡

路過感嘆,考幼稚園要考幼稚園要學的,考小學要考小學要學的
咁其實返學係為乜
點解d小朋友要咁悲

LuLuKiuKiu    發表於 12-6-8 12:42

無辦法... 無可奈何都要做...
一係選擇唔玩尼個遊戲....

我囡囡都試過考k1外籍老師要佢指出某個英文字(a-e)及某個數目字(1-5)的字咭, 亦考過一間k1要佢數枱上一種物件共有幾多件.

間間幼稚園, 面試都唔同.
創價: 看圖問內容, 裡面有咩野, 點樣玩. 比PUZZLE自己砌回, 再問咩來. 問下父母問題. 比較著重父母對小朋友的教導.
鑽石靈糧: 先係一間房比小朋友一齊玩玩具, 有老師從旁觀察, 間唔中問一兩條問題. 再到一個地方, 有唔同主題角, 每位小朋友都會有老師去觀察+傾計. 再到音樂房, 會有老師帶領10個小朋友一齊唱歌, 仲有唱佢地既校歌. 完了後係校長樹拿一張卡, 睇下你小朋友會唔會講THANK YOU!

我仔係細仔, 佢考民生時識A-Z,但老師問頭兩條阿仔冇心機答, 所以老師冇再問佢字母. 我個個朋友,當場見到其他小朋友都有問, 係我仔冇問.
所以我預左REJECT.,當然結果我預測正確.

PN 已經教數字、英文字母、數數(counting)、眼耳口鼻嘅位置,所考k1會問都唔出奇。

LuLuKiuKiu  但K1面試係PN開學無耐都未教到啦!  發表於 12-6-8 12:45

引用:PN+已經教數字、英文字母、數數(counting)

原帖由 vnghk0001 於 12-06-05 發表
PN 已經教數字、英文字母、數數(counting)、眼耳口鼻嘅位置,所考k1會問都唔出奇。 ...
k1係11月就interview,9月入讀先讀咗兩個月,邊會教哂英文同數數,細b就返得一個月或未返,靠唔到pn教架!

收唔收唔係全睇你識唔識

而家間間幼稚園都咁多人報,考嘅野真係唔係適齡嘅小朋友所認識,所以大部分大b係有優勢,如果仲未教,就要開始啦,識並唔代表一定收,但唔識就好少機會收。

其實唔好只係著重為考幼稚園而教,又或者單靠學校考,身為父母應該要盡能力灌輸知識,屋企 / 公園係一個好好嘅活動教學嘅地方。

回復 JC_mami 的帖子

按2011年民生英普班個經驗係成個過程一係全英文,一係全普通話。
‹ 上一主題|下一主題