用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

如果係你哋又會點選擇?
   0    0    0    0

昨日去完 馬鞍山保良局莊啟程小學 面試
我和先生都非常滿意呢間學校
首先講吓滿意的地方

- 小班教學,25人一班
- 每級4班,其中有一班普教中,家長可自行選擇
- 低年級會有雙班主任
- 不著重抄寫,寫的生字量不會太多
- 不是每個星期都會有默書,每學期6-7次
- 原本上學期2考下學期2考,下年改為全年3次考試 (12月/3月/6月)而且係假期前考完,大家可以有個開心假期
- 崔桂琼校長1994年起已在香港推廣資優教育,現在在學校內推行校本資優課程[ click here 詳情 ]
      *校長以前係朱正賢小學的課程主任!!!*

條件完全合我們的心意,希望有好消息
如果莊啟程收的話,我們將會放棄梁小的學位

回覆:沙田 - 梁鉅鏐小學 vs 保良局莊啟程

可否分享一下你住那個網,為什麼抽梁小,反而考慮跨網入馬鞍山?

我住正梁鉅鏐小學隔離....最初選佢係因為近屋企

不過睇咗好多post都話梁小:好多勁課、好谷、4次考試、預默安排問題...、小一默書3課讀默2課背默.........我已經驚咗

阿仔不合太傳統的學校,以及太多功課學校,所以我才會跨區叩莊啟程。

其實早在K2時曾經跟幼稚園參觀過莊啟程,雖然係屋村學校,但校長係好有HEART的人。
而且從學校網頁比較之下,梁小的資訊非常少而且透明度沒莊啟程的這樣高!

回覆:沙田 - 梁鉅鏐小學 vs 保良局莊啟程

你梁小第一的嗎?

回復 msquare 的帖子

係,我係放梁小第一志願,在第一輪自行已經收咗! 有宗教分 20分入到的!

愉快學習,六年後再嚟過,

面試當日係見副校長,佢話校長不鼓勵小朋友太多生字抄寫,亦不鼓勵默書,我非常認同! 其實個小朋友自發去學習的話,唔駛抄幾百次,寫幾次就會識!

我個人認為小學階段,係應該多開闊視野,訓練如何去思考,如何培養對學習的興趣,而唔咪一味死背書考試谷成績!

我唔咪話莊小的課程淺! 相信一D都唔會淺! 因為佢哋有校本資優課程,同埋增潤課!
雖然教得好深入,但唔會一味谷的話,我相信如果我的小朋友能夠有入到莊小的話一定會愉快和獲益良多!

其實係睇自己小朋友適合咩學校而去選擇。
最初因為 (1)近屋企 (2) 同區 (3)有宗教分,所以選梁小。

但兒子並不適合多抄寫的學校,所以先會跨區叩馬鞍山的小學。
其實上到中學的話,都屬沙田區架啦!我覺得冇問題呀!

不過,仲未知莊小收唔收架!要等到6月尾先知!!!!

回覆:(放棄)沙田 - 梁鉅鏐小學 (選擇)馬鞍山 - 保良局莊啟程 ?

入馬鞍山小學,六年後跨網考番出沙田中學的機會有影響的嗎?

引用:入馬鞍山小學,六年後跨網考番出沙田中學的

原帖由 msquare 於 12-06-18 發表
入馬鞍山小學,六年後跨網考番出沙田中學的機會有影響的嗎?
中學沙田、馬鞍山是同一校網的!

回覆:(放棄)沙田 - 梁鉅鏐小學 (選擇)馬鞍山 - 保良局莊啟程 ?

資優兒童,間間學校爭住收,不怕冇學校

LVictoria  資優....唔咪一定間間爭住收!

阿仔只係資優傾向, 差3分先係資優   發表於 12-6-20 10:18

回復 fatfatlam 的帖子

就係中學同屬一個網,故小學跨區也沒所謂,心儀便可!

Yeah~~ 今朝收到電話,收阿仔啦!

真的?大家同一個網的嗎?
我現時也未清楚中學的基制呢!
叩到了靈糧,對學校感覺良好,只是遠。
而且見很多馬鞍山學生出來沙田,自己反跨入去,又不是為入名校,是否不智,仍在考慮,今天見梁小,反而感覺一般。

引用:Yeah~~+今朝收到電話,收阿仔啦!

原帖由 LVictoria 於 12-06-18 發表
Yeah~~ 今朝收到電話,收阿仔啦!
弓喜

最重要是适合。
另外,如果说要注意的事情,我相信就是升中成绩。
如果话梁小不大透明,起码它的升中资料很公开,百份之五十左右升英中。但莊启程好像只是把学校名称列出,原因是中学缩班,所以不公开。(我都不明白两者有什么关系)。
学校可以有不同方法教学,但如果到最后,升band1率不高的话,始终是一个大问题。当然,如果是smart仔的话,即使小学只有30%band1%也好,只要考得前列,都可以升band1中学。

升中, 6年後的事, 最重要係這6年能讀到書, 好過係所謂有好o既升中成績的學校掙扎求存, 我欣賞樓主係從孩子需要的角度出發, 唔係從自己的角度諗野。

LVictoria 發表於 12-6-18 00:32
回復 msquare 的帖子

係,我係放梁小第一志願,在第一輪自行已經收咗! 有宗教分 20分入到的!

根據這裡的資料:http://www.myschool.hk/education-2-12.php
在2011-12年度,第一輪自行時報梁小,無論有幾多分,應該都是必入的。

回覆:cellon 的帖子

唔係喎,今年在這裏見到,有d媽咪第一輪15分都入唔到喎!

‹ 上一主題|下一主題