用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校, 會諗埋將來升中四選科時的競爭因素嗎? ...
go

升中選校, 會諗埋將來升中四選科時的競爭因素嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 cheechee 的帖子

你講得好有道理,而且可能係影響更加深遠。以前又真係好似沒怎麼碰到過,又或者因課題的關係,沒有在升中版出現。

:verycold: :verycold: :verycold:

我仔在小學時,很輕鬆,
在自行選校時好進取,

我囡要很辛苦才在BAND 1中,
自行時依她的興趣和能力.
(現時各中學,在新高中開辦的學科和班數都很重要)
不想在中三選科時,
處於被動.

cheechee 的帖子

e! 真係無考慮呢個point喎

冇諗過,因為唔諗得咁多

1.你唔知D仔女到中學肯唔肯讀書   
2. 可能到時佢成績好,但佢想揀個科反而冇咩人揀      

呢個問題真是太好了,
小兒band 1尾英中讀緊,正處於苦戰中
即使喜歡科學在班第三名,無奈總成績唔叻入唔到頭ニ班精英班
班主任講明成績好揀先,可以話死緊揀唔到全理科物理/化學/生物
明年升中三要加加加倍努力,希望可以揀到商科加理科
最慘又講明唔揀中史同西史,文科又唔鍾意

哈,我估我仔到時會揀-------視藝, 中史, 科技

呢D應該唔係咁多人揀掛

BSCYL  亦可能因少人選讀, 不開設該科, 阿仔學校就曾取消歷史, 視藝科  發表於 12-6-29 18:21
cheechee  最緊要你仔仔喜歡, 以個人興趣來選科, 這些科目應不會太多人爭, 能讀自己喜歡的科目才有學習動力.  發表於 12-6-29 10:25

師奶 發表於 12-6-28 19:57
呢個問題真是太好了,
小兒band 1尾英中讀緊,正處於苦戰中
即使喜歡科學在班第三名,無奈總成績唔叻入唔到頭 ...
My son also prefer science.

師奶  到時叫仔仔加油考得較前位置揀科着數D~  發表於 12-6-29 05:20

回覆:ohnono 的帖子

cheechee 的帖子

我大仔九月小六,由小四開始已密切留意中學,多謝你講出我既疑慮

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽咪:
D & T唔係間間學校都有開,而且我FRIEND囝間男校今年因選讀人數不足,開唔成!

而且選科仲有很多限制,如果中史和視藝是同組的話,就只可以二選一!

我囝中一,二時都話鍾意scinece,但今年中三,佢話選經濟,西史和視藝喎!
我想是因為他唔想讀M1/M2,如果讀SCIENCE的話,我們一定要他讀M1/M2,所以他便選文科掛?

不過他今次考試西史又考得很高分,視藝參加比賽又好彩攞個三等獎喎,所以我地都無聲出!

杰杰媽媽  最緊要佢鐘意有心讀,行行出狀元,我唔會想佢讀邊科  發表於 12-6-29 09:43

我幫個女揀中學都有考慮這因素

真係未諗過,當初只係依佢性格,覺得佢唔係好進取的人,所以幫佢揀咗間band1中的學校,雖然d老師和家長都話我嘥,又見到d成績不如佢的同學都入到更好的時,個心會有少少不舒服,不過家下個仔讀得輕輕鬆鬆,成績又ok,keep住個勢,應該都會是優先揀科的,個心又安樂咗.

好彩我報個幾間都有齊我估我仔鐘意個幾科。。。上到中學就睇佢自己造化了

mayc 發表於 12-6-29 08:50
回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽咪:

May you tell me M1/M2 include which subject ?

杰杰媽媽  咪2種數(純數)  發表於 12-6-29 10:31

5-6 years ago, NSS was coming, no one know what's really happen, difficult for us to plan.

Put it this way, base on the chance to selecting more favorite electives and pick the 2nd best, it looks odd to me.

Yanamami  無所不用其極.  正如有人會去UK考AL再經non-j入大學.  發表於 12-6-29 16:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

嘩!你地好叻!我都無諗咁多,只係我老公有提過其中一間學校開的科目較多偏向商科,其實都唔知阿囡在邊方面較優勝,惟有見步行步。

回覆:升中選校, 會諗埋將來升中四選科時的競爭因素嗎?

我都正在苦惱中!她是讀band one 英中!皆因我女最後的考試成績是最差!影響了總平均分!但她於考試前已用了很多時間溫習!我好擔心她選的科會落空!老師叫同學可以改返已填的科目!生物是她最喜愛的科目而又是很多人選的科目!她放了第一,但只開2班!第二是選會計,但只開一班!唉!都唔知轉唔轉好?但又唔想揀文料!唉!我又唔知她的排名!之前系排中間!想問問大家,應怎樣推算出她選咩科目才肯定入到呀!

回覆:升中選校, 會諗埋將來升中四選科時的競爭因素嗎?

我是講選修料問題!有冇人幫到我?

‹ 上一主題|下一主題