用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友怕醜, 面試是否多數唔收。
go

小朋友怕醜, 面試是否多數唔收。 [複製鏈接]

自問小朋友怕醜。 熱門學校係唔係冇希望咖啦?
   0    0    0    1

名校間間難,不過怕醜好過超活躍坐吳定。
走來走去坐吳定,係最不受歡迎的,幾醒目都無用。

kufubaby  唔係o波, 以我知坐唔定係好過怕羞唔出聲.  發表於 12-7-2 23:16
simplelife  thank you.  發表於 12-7-2 10:46

以K1名幼來說, 個人覺得最幣係唔肯出聲, 十問九唔應. 名多數會問, 如果連自己個名都唔答, 我想都巳經幾憫水. 以下分享我姪仔2010年時的experience. 我的姪仔是一月大仔, 主攻多間Kowloon Tong的名幼. Interview 時佢可以坐定定, 可是每次interview 都是肯做唔肯答. 最後差不多全是Waiting List. 只得2間是正選. 2間其中一間仲要係in父母多過小朋友

回復 bu_mama 的帖子

My child is one of those.

回覆:simplelife 的帖子

我夠譫講99.9%。

凍過水

YesMy girl is one of them.

My girl is like that too. She would say it sometime if I repeat the question and ask her to answer it, but is it ok if I do so during interview?

我都想知...九龍塘名幼IN既時候,如果老師講一次...小朋友冇反應/唔答,媽媽可唔可以幫忙...REPEAT 一次...OR全程由得老師同小朋友溝通.....好???THANKS

如果小朋友真係無反應,家長都要幚下架啦,盡量引導,千祈唔好代答。咁樣點都好過唔答。

呢個年代,間間有些名氣都話幾千人報名,怕羞肯定好蝕底,慢熱都好唔着數,學校有咁多學生俾佢揀,好容易就被淘汰,真係太大競爭。

回覆:小朋友怕羞, 面試是否多數唔收。

如果怕羞到粒聲唔出就真係幾難。

醒目開學勳章

我個女我問就答, 其他人就10問9唔答...死梗...

咁我個仔直頭唔識講野,就更加唔使諗。

我個仔都係怕羞,十問有八問都係唔答

都有名幼收

所以都未必

冬日勳章

報多幾間比佢練大膽d,我之前第一間亞囡有做不過唔係好願答,第二間好d,第三間又答又唔緊張仲自己推椅子同老師再見。不過要留意面試日期,心意學校留到後面

回復 joycelnl 的帖子

親身經歷,超活躍跑來跑去,會答所有問題都難有名幼收。
因為而家學校大把學生選,佢地當然收d容易管理的學生。d校長成日強調會收d「受教」的學生,講到尾就係乖和聽話。

我大仔最後in一間,都係因為果日太倦,有d 作眼訓,終於安靜乖d,先有書讀。

joycelnl  哈哈, 真係好彩啦.

我都聽過啲朋友講佢個仔邊間邊間唔收, 但係佢個仔講野又另, 又識駁咀.... ...  發表於 12-7-3 21:58

我個仔見到靚老師會答多兩句,比佢激死!

個人經歷, 我個仔今年入KI啦,好彩都入到 九龍塘都算叫做名幼的學校

他是十分怕羞的男孩 ( 09年7月B), 基本上見到親人也不敢叫他們的稱呼, 我記得上年約7月開始, 我知道他的性格, 就不斷讓他見人 , 每次出街, 我都會好似傻婆般, 帶他叫街上的人 ( 好似到酒樓, 帶他到櫃台前, 要他叫叔叔.........TAKE MTR時, 要他跟鄰邊的人SAY HI....等等)日日如是, 雖然我好似傻婆, 而阿仔初時都不肯叫, 但慢慢他願意細細聲的叫出來.

到9月左右, 部份不太 "名"的幼稚園開始面試, 我就讓他試試, 記得第一次INTERVIEW, 老師問阿仔叫什麼名, 阿仔立即背向老師, 好緊張地望著我.......這次INTERVIEW 當然不成功.

之後我再讓阿仔參加INTERVIEW CLASS, 可能他又大了一些, 且INTERVIEW CLASS 比機會他模擬面試的情況, 他開始好了一些, 最小別人問他叫什麼名, 他肯於30秒後慢慢說出.

我們2公婆為了讓他INTERVIEW 成功, 幾乎每天都跟他角色扮演, 讓他感覺INTERVIEW 就好似在家玩一樣.

踏入10月, "名"幼也開始INTERVIEW, 仔仔其實都是願意做多過回答, 但當老師重覆一次問題 ( i.e. 你幾多歲?他都願意慢慢說出)

其實我個人覺得, 害羞是性格來的, 但又知道小朋友將要面對的事情, 爸爸媽媽只好讓他多些演練, 間中可能需要 "迫一迫" ( 最少我仔仔是這樣)

大家繼續努力吧!!!!

119ching    發表於 12-7-5 09:08
‹ 上一主題|下一主題