用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K1後日日喊
go

升K1後日日喊 [複製鏈接]

阿女返咗蘇浙國際部一個星期,日日喊住唔肯返學,點算好?今日第一日坐保姆車更加喊到對眼腫晒,真係心痛

1    0    0    0

回覆:升K1後日日喊

等!
等佢習慣,我仔喊了一星期!日日都湯雞咁!一星期後,咩事都冇,自己行入學校

今日係第二個星期嘅第一日,亦係第一次搭保姆車,喊到個司機call我,叫我揾人接走佢

my girl also cried in the first week. she yelled and stuck on the floor refused to get change. I was so worried. she only cried for 1 week. I think she is the shiest kid in the world, I have never seen a kid as shy as her.

I sent her to school the first month. when she took school bus the 2nd month, she didn't cry at all and was so happy.

don't worry, some kids may cry as long as 1 month. give her and yourself some more time.  you have to ignore her crying and don't take her home from schoolbus. she has to grow up and learn to be independent.

咁我應該等佢先適應新學校再搭校車,亦或同步進行,狠心啲?

她之前有讀兩歲班嗎?

有喺屋企附近讀,但都冇喊,就係咁我先頭痛

會唔會因為講英文同普通話所以唔適應? 老師一般建議家長送返學校後立刻走, 咁樣小朋友會喊少D......同埋可能等佢適應左先撘校車會好D

佢本身識唔識聽/講英文或普通話? 唔識可能發覺同同學溝通唔到/上堂聽唔明,所以唔鍾意返學

俾多d時間佢適應,唔好搭校車住,等佢鍾意返學先坐校車啦!

佢之前讀兩歲班都係有英文同國語,不過程度應該冇咁深,所以未適應到,宜家唯有自己送返學,校車接放學,睇下會唔會好啲,總之見到阿女係咁喊就好心痛。

回復 Etbaby88 的帖子

Tried to discuss with her teacher, they had experience and can give you some idea.

I met a baby boy last year when my girl started PN at HUH.

That baby could keep crying from Sep to Feb next year... so I think other parents are not necessary to worry...

Your baby is not the worst!!

首先要了解囡囡為何喊(pn時冇咁既情況),有時佢未必講得到俾妳聽點解喊,或者從第二個角度睇,佢仍未太懂得表達自己,還遇到問題只懂喊。所以若是小朋友答問出,便嘗試從假設性問題叫佢答喺唔喺。雖然小朋友總會有適應期,但家長要同佢作出配合、鼓勵。若明知小朋友很害怕新環境,是否應該同佢講多些該校的情況(當然自己亦要做準備功課)。連父母都唔能夠冷靜面對,小朋友更加冇可能冷靜。主樓自己反思一下在小朋友喊的時候做咗啲咩(我唔喺話樓主唔啱),有時候當時父母的反應亦很影響小朋友的情緒,主樓有否想跟小朋友一齊喊?有否哀傷表現出來?小朋友會感受到父母的感覺(聽落好似好神奇,但不要睇底小朋友能力),佢哋唔識處理事情便依懶父母幫佢哋解決。要佢哋知道返學不是一件可怕的事,每個小朋友都要返學,既然其他人都得,點解自己唔得?有時候有些學校和老師會比較惡或者說話較大聲,小朋友聽到以為老師罵佢(可能真喺),唔受得到別人責罵便會喊(有些小朋友從未被人責罵),這是很正常的反應。父母可以做到的就喺幫佢哋調節小朋友的心態。據我所知,蘇淅的確幾嚴(我所知的是本地班、不是國際班),老師係惡,我舊同事曾經喺校內(某些原因帶囝囝入校內親身聽到)樓梯聽到有位老師罵小朋友要去廁所,搞到小朋友喊,之後舊同事第二年都轉走咗。
要知道小朋友喺咩性格去選擇學校,當遇到困難便要想盡辦法解決,主樓囡囡事件未必一定因為老師惡,可能有其他事,試吓同佢講故事書(如果佢鍾意聽故事更好),坊間有些兒童圖書有講小朋友從小所遇到的事,有一本是講幼稚園的(詳細資料可睇番我之前的post),講小女孩由起床到放學的經歷。若是小朋友不肯透露,亦可透過這些故事書,當中問吓囡囡是否跟小女孩一樣喺學校咁開心,可能佢會答到妳啲嘢。有時以時候等待小朋友好轉唔喺唔得,但想小朋友適應快啲和了解小朋友的心情,盡量想多點辦法,另外亦跟老師談談囡囡做校的情況,繼續努力吧!

回復 Etbaby88 的帖子

我個囝一樣case. PN 時反而無點喊. 我估因為新學校, 老師, 同學, 佢未適應.
重要坐校車, 佢話唔鐘意校車, 要坐MTR. 但唔坐校車學校位置好吊腳, 未上堂行返去已累死加全身濕透.已留言叫校車保母同班主任留意多的鼓勵下佢. 岩岩開學無耐, 只有再觀察同等..

多謝大家意見,希望在明天

回復 yfchoy 的帖子

你係咪謂莎莎套書呀?
我個女上年K1都係喊到死, 喊左一個星期有多!!

HappiMom 發表於 12-9-11 23:20

你係咪謂莎莎套書呀?
喺呀,呢套書俾好細個既小朋友讀(當然大人在旁讀俾佢聽)好好o架!有系列關於日常生活,有系列關於德育,亦有關於衛生的。

我仔都由開學日喊到今日,每朝連刷牙換校服都不肯,又係搭不到校車要送佢學,但放學搭校車返黎又好正常又開心,可能仲需要d時間適應。

莎莎套書?可以給我書的全名嗎?我個仔返PN第一個星期沒有點喊,還好似幾開心添,但第二、三個星期就勁喊,就算在家的時候也常常喊,見他好似好驚、好不安咁。有時見他對什麼也沒興趣,又唔肯自己訓,又唔肯自己行,成日要抱,我又唔知可以點幫他,真擔心!

zzmom 發表於 12-9-12 10:27

莎莎套書?可以給我書的全名嗎?我個仔返PN第一個星期沒有點喊,還好似幾開心添,但第 ...
佢有很多本書,不過你可去"小樹苗"出版社問要莎莎系列既書,佢哋答到你。
‹ 上一主題|下一主題