用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀
go

可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀 [複製鏈接]

唉~幫個細仔報來年的幼稚園,一早便看到一大班雙非的家長在門外等拿表,從前有哥哥姐姐是核校的就讀,弟弟便會可以直接取錄,今年收到回覆是要面試,我姑仔更說天耀那面不收本地的小朋友!

evacalbee  對一無所知的小朋友用『可惡』二字不太恰當吧...  發表於 12-10-8 09:39
   0    0    0    0

雖然有d無奈,亦為我自己的小朋友擔心,但雙非兒童也是無辜的,他的父母也是希望為自己的仔女爭取最好,自己身為父母,亦深同感受。。。要怪就怪我地ge政府,點解d政策可以咁無遠見!!!

readymama  我同意  發表於 12-10-9 16:59
evacalbee  Support  發表於 12-10-8 09:36
LuLuKiuKiu    發表於 12-10-8 09:35

老實, 我對雙非人毫無好感, 邊用我地既資源邊埋怨. 依家已經唔係香港人可唔可以包容既問題, 依家更加唔係有10個餅比10個人分既問題, 而係10個餅比1000人分既問題, 仲叫香港人點包容.

cinjyu  講得好!!!!  發表於 12-10-7 23:04
adios    發表於 12-10-5 15:39

強烈希望所有學校優先收本地學生!!
無論幼稚園, 小學, 中學!!!

bbtammy  support!!  發表於 12-10-9 16:53

引用:其實睇番學校有冇良心啫.....真係勁校,+或

原帖由 sweetcouple 於 12-10-05 發表
其實睇番學校有冇良心啫.....

真係勁校, 或非金錢掛帥的學校, 報名表上要求家長連自己學歷都寫齊, 雙非/單 ...
我同意雙非吾應該走來享用香港資源因為佢地冇交過tax, 但係單非有咩問題?我先生係香港人,英國中學畢業,美國大學畢業,我相信佢每年交既稅一定高過普通HK人。吾好太偏激,自信點,有競爭力吾塞怕d大陸蝗蟲拉:;pppp: (ps: I am from Shanghai.)

回覆:GS1968 的帖子

唔收父母都係港人嘅小朋友?!咁收d咩學生呀?

回覆:可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀

應該限制單雙非人仕入讀津校

maggiemai77  i agree with this suggestion!  發表於 12-10-8 11:02

引用:Quote:angelaywtang+發表於+12-10-5+23:55+

原帖由 駿熙媽媽 於 12-10-07 發表
唔同意,為何要同你c6交幾多稅掛鉤,即係有交稅就大條道理攞哂我地d野?
即係有錢,就床位學位比哂單非都ok?
咁 ...
我念學校收小朋友都吾係看屋企有冇錢,點解好驚人d搶你野?如果你既小朋友夠叻,interview表現又好,怕咩單非雙非! 照你甘講,中國人就吾應該去外國讀書!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能理性討論,如發現會員作挑釁言詞引起罵戰,管理員會將違規者禁言以作冷靜。敬請注意。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

dannyyau302 發表於 12-10-7 17:09
應該限制單雙非人仕入讀津校

我有個疑問啊,請大家指教。

如果好似你所講,假如有低收入男士因娶不到港女而要返內地娶老婆,即是單非,咁其家庭收入本身不高,不能入讀津校但又無錢讀私校咁該何去何從?

回覆:loveannis 的帖子

呢个咪核心問題,何解標籤單非?

loveannis  因為如果是雙非,理應有財力才會到港產子,我不擔心他們沒錢讀私幼。  發表於 12-10-9 23:17

angelaywtang 發表於 12-10-5 23:55
我同意雙非吾應該走來享用香港資源因為佢地冇交過tax, 但係單非有咩問題?我先生係香港人,英國中學畢業, ...

我唔同意你講法, 唔係有冇自信或者你另一半交緊幾多錢稅既問題, 問題根本係唔合理, 反觀世界其他國家, 任何一個國家都視佢地既人民為根本, 所有福利與義務都係先建基於本土所屬人民身上, 無論富貧都有自身所屬身份既福利義務,
只係香港呢一個地方除外, 義務只屬本土人民身上, 福利大多灑在非本土人身上. 呢個已嚴重超越香港人能唔能夠包容既問題, 而係香港人正正被過渡侵佔福利與建樹. 學位房屋等本來屬於我地既野, 就係呢個不知所謂既制度下令到我地呢班本土雙邊港人都為難.
單非雙非要黎香港用香港既資源無可避免, 至少應要同香港人排序, 呢d係主客既分別, 但依家所有既事都被單非雙非逆權侵佔. 呢個段言唔係你先生每年交緊幾幾位數字既稅金就可跟合理拉成平手.

引用:Quote:angelaywtang+發表於+12-10-5+23:55+

原帖由 klm402 於 12-10-08 發表
我唔同意你講法, 唔係有冇自信或者你另一半交緊幾多錢稅既問題, 問題根本係唔合理, 反觀世界其他國家, 任 ...
我先生作為香港人交tax係為證明我地有盡公民義務。"所有福利與義務都係先建基於本土所屬人民身上"非常同意!我既小朋友都係HK出世,同为HK人,點解要同你o既小朋友分次序?如果你o既daddy或者mommy又或者grandparents係從廣東走落來香港,甘你應該屬於咩等級?BTW, 版主,呢個forum係討論幼稚園,係呢度討論雙非單非係咩有少少偏題?

如果講到grandparents...咁大家都唔洗講嘢啦, 講真...你自己先生有知識,交稅多...根本唔係屬於"大部份"...可能我見識太少, 我所知的大部份單非...經濟都已經有問題, 再唔係就係攞綜援, 佢哋小朋友讀nursery都有資助,係人都知nursery冇voucher的....我哋都有交稅...係真正香港人...反之小朋友讀nursery冇資助,要讀就一個月比二千幾走唔甩,...可能係我哋冇本事囉,唔夠窮,又唔夠本事吧!

回覆:可惡雙非兒童快迫香港的兒童沒有書讀

其實幼稚園本身會唔會好心自發性先收父母都係香港人既小朋友呢?話唒大家都係香港人,香港d小朋友又整潔d,衞生d。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題