用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文
go

中一中文 [複製鏈接]

阿女學校做了2次中文閱讀理解,2次都唔合格,全班大部份人都唔合格,每次只得3-4人合格,內容是關於寫段意或找中心句,我都睇過兩張工作紙,發覺真的頗難,都唔知點可以得分,請問你們仔女學校的中文是否都是這麼難?又或是怎樣做才可以合格呢?
   5    0    0    0

寫段意或找中心句, 是否小學已教 ?

文言文?

我仔有教個 d先識解。

聽人講...中學中文科..好多人會唔及格...同好難有高分....
大小姐10月第一次測驗...我都有心理準備...成績唔會太理想...
我亦都有同佢講....萬一今次唔係幾得....當攞個經驗....摸索一下中學考試的模式...下次考試...再對症下藥啦...

回覆:中一中文

難就難在作文&文言文,文言文通常佔 general paper 3x分, 所以我都要同個仔操多 d 文言閱讀理解先得,唔係今次測驗會死得好慘

唔係文言文呀!成篇文章你會大約知講乜,但要每一段的段意要全中好似好難。主旨大約都會寫到下,全班只得3-4人合格,滿分40分,最高分只是28-29分。

慢慢適應啦!咁多人唔合格應該係份卷深,小朋友未適應,適應之後會好d,唔使太擔心。最緊要叫小朋友唔好因此而覺得自己唔得,又或者唔中意中文,對自己中文失去信心,鼓勵多d佢,睇多d書,慢慢適就得啦!

(題外話:近幾年考中文,會考又好,dse又好,差不多都會問段旨同主旨,小朋友要勇敢d,唔好怕呢d題目呀!)

醒目開學勳章

回覆:中一中文

我女中文岩岩合格多幾分,名次可以係全級中上,甘不知之後名次果d.......

引用:我女中文岩岩合格多幾分,名次可以係全級中

原帖由 CrabPincers 於 12-10-08 發表
我女中文岩岩合格多幾分,名次可以係全級中上,甘不知之後名次果d.......

...
會不會其他全部好勁呀!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+12-10-08+發

原帖由 hw1115 於 12-10-08 發表
會不會其他全部好勁呀!
下,還有一大半人係我女後邊,點勁呀?我講緊係中文科全級名次中上,不是總名次wor

中文岩岩合格多幾分都中間位,甘後邊果d無可能全部岩岩合格

hw1115  中文科 only.  發表於 12-10-8 22:54

karen2323 發表於 12-10-8 12:26
阿女學校做了2次中文閱讀理解,2次都唔合格,全班大部份人都唔合格,每次只得3-4人合格,內容是關於寫段意 ...

「寫段意或找中心句」,這是最傳統的中文教法,大陸、台灣、以前香港都是這樣的。

你阿女的學校不錯呢。

要取高分,真的要提升理解能力。

小學的習作,多是抄寫為主,剛升上中學,學生以為又是抄寫,便難取高分。

這是關鍵時期,寫段意,可使小朋友用腦,不斷思考,慢慢就會好了。

杰杰媽媽 發表於 12-10-8 16:07
難就難在作文&文言文,文言文通常佔 general paper 3x分, 所以我都要同個仔操多 d 文言閱讀理解先得,唔係 ...
                操多D不一定好。
                 我在香港中學教了中文十年,現在中文很多時忽略了正統的中文訓練。

坊間練習/學校練習,坦白說,很多時所選的文章太悶;更有甚者,題目設計欠佳。學生愈做,愈不喜歡   
                 中文。

我主張回歸基本,多閱讀,多讀經典文章,才是治標治本的方法。

回復 thom 的帖子

呢個先係最大問題,我仔已經算係成日睇書ga啦! 但只限於佢鍾意既類型書,e.g.: 中史故事/野史/偵探書

個d散文呀!文學呀!佢一頁都唔想睇,唔好話佢,我見到呢類書我都訓著左.

karen2323  我女同樣都睇唔少書,又係只睇有興趣那些,我自己都無心機睇文學名著。  發表於 12-10-10 12:38

thom 發表於 12-10-9 15:43
操多D不一定好。
                 我在香港中學教了中文十年,現在中文很多時忽略了正統 ...

老師,

可否介紹一下那一些經典文章呢 ?

散文、文學,大部分人見了都會睡著。況且,現在香港的中文課程,文學成份已很少。

常閱讀,一定是優勢。事實上,「速讀」的技巧非常重要,甚至在AL/ DSE也佔極重的分數。

至於考試問題,確實要靠有系統的學習。

如文言文,先學古文常用字,再學句式,然後再學文章。次序亂了,自然事倍功半。

至於白話文,我則主張找主旨、寫段落大意,我認為這是最好的練習。

經典,我仔除左三國演義,其他都唔睇

thom  這就是我堅持讀經典的原因。《三國演義》,只有一本。讀其他的版本都是浪費時間,愈讀中文會愈差。  發表於 12-10-9 23:54

hw1115 發表於 12-10-9 15:59
老師,

可否介紹一下那一些經典文章呢 ?

朱自清<背影>、<春>                 魯迅 <一件小事>
                 巴金<繁星>
                 張曉風<白千層>、<木棉樹>
                 許地山<落花生>

我稱之為華人必讀文章。

順帶一題,這些文章很多時都被視為悶的文章。如何讓學生喜歡這些文章,讓學生賞析當中的妙處,學習當中的優點,就要看老師的功力的。

One-Mama  多謝分享!  除了老師功力, 相信我地家長都可以盡點力多作鼓勵及欣賞呢.  發表於 12-10-10 09:48
hw1115  Thanks for your info.  發表於 12-10-9 17:37

杰杰媽媽 發表於 12-10-9 16:08
經典,我仔除左三國演義,其他都唔睇
毛主席說,一部三國演義,可治半個天下。

教師的責任,在如何讓學生讀過的轉化成知識。

要應付香港中學課程,讀一本三國演義,非常足夠了。

杰杰媽媽  點止一本呀!我仔係咩版本都睇過咁制,由當年bb版&gt;台灣版&gt;睇到宜家中華版  發表於 12-10-9 16:30

karen2323 發表於 12-10-8 12:26
阿女學校做了2次中文閱讀理解,2次都唔合格,全班大部份人都唔合格,每次只得3-4人合格,內容是關於寫段意 ...

全級最高分係幾分??令千金讀BAND幾??

回復 thom 的帖子

我有個問題想請教, 阿仔速讀能力強, 閱報,看書都很快完成, 但中文成績不見得突出,
是因為太快之故嗎? 應如何指導他?
‹ 上一主題|下一主題