用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天德望開始面試,大家努力呀。
go

今天德望開始面試,大家努力呀。   [複製鏈接]

今天德望開始面試了,我決定不去了,今早已打去學校唔嚟IN了。想了一晚,依家就俾70-80萬在香港由K1讀到中六,不如入間強的名幼,以學術程度的優勢爭Band One津小上Band One津中,用12年免費教育的時間儲100-120萬俾佢去外國浸鹹水,等佢睇吓呢個世界係好大好大,鼓勵佢日後喺外國生活,唔好再返香港或返大陸。咁咪仲好?上德望交通已經好煩.....日後返學坐校車都辛苦。
人各有志。

10    0    1    0

的確人各有志, 得一個女, 我反而唔捨得送佢去外國, 如果o係香港讀得上我一路都會比佢o係香港讀 ~ GH 教出o黎d 女仔都幾斯文有禮, 如阿女有幸入到, 於願足矣。

回復 lovecupid 的帖子

德望的確交通吊腳d, 如阿女入到我睇怕我都要學孟子阿媽~

我哋今日 2:30, 好緊張呀!

回覆:今天德望開始面試,大家努力呀。

但係津小和津中可以靠學術優勢入嗎?我以為只能抽獎

bbroy 發表於 12-11-24 12:06
但係津小和津中可以靠學術優勢入嗎?我以為只能抽獎
津小 - 1st round - point ; 2nd round - lucky draw
津中 - 1st round - interview; 2nd round - branding + lucky draw

請問考啲咩呀?

dwkw333 發表於 12-11-24 12:19
津小 - 1st round - point ; 2nd round - lucky draw
津中 - 1st round - interview; 2nd round - branding ...

津小 - 1st round - point 有些名小會在收表時問你一句:「小朋友讀邊間幼稚園架?」,然後用另外一張填低的。
話計分啫,透明度有幾高先.....

BB成長期  如你是old boy & old girl (名校身份) 你就好, 但如真的靠實力就.........去看一看考小學及中學篇你就會明, 為何我們選band 1的龍校....but就如你所說人各有志   發表於 12-11-26 09:51

好緊張

回覆:lovecupid 的帖子

但去完升一選校果邊睇下,真係好鄧果d家長緊張,就算小朋友幾叻都未必考到理想學校。

回復 lovecupid 的帖子

咁又唔係喎, 自行階段冇可能唔係計分, 最多大家同分時學校有冇PREFERENCE 唔敢講, 因為傳說中o既抽籤邊個睇到但自行一定冇可能15分輸比20分

就算名幼都大把考直資/私校食白果, 莫講話等抽獎呢d 虛無縹緲o野
呢排小一果邊慶合合, 真係見得太多名幼加靚靚portfolio 都係全軍覆沒, 自己朋友都有, 所以不得不放龍校o係優先考慮之列, 一鳥在手好過二鳥於林 ~

回復 bbroy 的帖子

津中可以o既  ,話晒計banding津小就...叩門位可以囉

回復 BeeBee1129 的帖子

係, 我都係睇得多左小一果邊先覺得龍校咁重要~
雖然而家龍校都唔係間間心儀, 但 GH 計及風氣/程度/資源/環境/直升比例 一定係其中一間最心儀之選

請問德望in咩?

但今年德望小學只收70%德幼學生!連有家姐已經讀緊德小,德幼都reject咗!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

今日interview 2pm, 早咗去,即刻有得in,大孖玩得好開心!

Interview模式同上年一樣,小朋友同一個家長去老師果邊唱歌玩戲劇,另一家長填問卷,一班大約8個小朋友一齊,氣氛好好,好開心,不過時間短D!

Sorry!係玩遊戲先啱!

請問填問卷有幾多時間,我驚填唔哂,謝謝

引用:請問填問卷有幾多時間,我驚填唔哂,謝謝

原帖由 moonyuen 於 12-11-24 發表
請問填問卷有幾多時間,我驚填唔哂,謝謝
5分鐘

‹ 上一主題|下一主題