用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無學生去年考過匯基(東九龍) ?可以分享嗎? ...
go

有無學生去年考過匯基(東九龍) ?可以分享嗎? [複製鏈接]

想考,不過唔知係咪好難...
可以分享下嗎?
唔該哂
   2    0    0    0
Macus Ma Ma

回覆:Macusmama 的帖子

I also want to know

I love my dear husband and dear daughter.

Macusmama 發表於 12-12-4 11:52
想考,不過唔知係咪好難...
可以分享下嗎?
唔該哂
你可以search吓, 在EK有關UCC(KE)有好多料...

http://www.edu-kingdom.com/search.php?mod=forum&searchid=139&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes

interview 唔難,我覺得如果小朋友係b1應該問題不大.

Macusmama  多謝你的回應,INTERVIEW我相信兒子唔會有問題-最怕是要好好好的成績...  發表於 12-12-13 17:40

其實佢係直資,你考幾多間都唔影響到你自行o架,,
我個女考過,收左,,,內容都係問吓簡單野,有篇英文讀吓,感覺上喺呢一輪D學校好睇你全港個排位~ band1生應該唔難!!
重點係學校作風係咪適合你小朋友囉~
始終我覺得要搵學校,並非band1生配band1校咁簡單,最好搵番教學作風適合~ banding只係一個程度,但小朋友性格反而更要重視~

Macusmama  不一樣...有些後者才發力...  發表於 12-12-13 17:44
Macusmama  你講得好好...我覺呢間學校校風她緊要,我唔理佢多唔多人去讀大學...因每個人讀的能力  發表於 12-12-13 17:44
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

引用:其實佢係直資,你考幾多間都唔影響到你自行o

原帖由 cameo 於 12-12-07 發表
我個女考過,收左,,,內容都係問吓簡單野,有篇英文讀吓,感覺 ...
不是直資收了你,你又要,自行便考到也不會俾你嗎?

Yanamami  收左你而你唔簽番放棄抽獎就OK. 不過你唔簽即放棄果間直資, 吃回頭草好難.  發表於 12-12-7 08:52

引用:Quote:原帖由+cameo+於+12-12-07+發表其實

原帖由 春卷 於 12-12-07 發表
不是直資收了你,你又要,自行便考到也不會俾你嗎?
佢收左,我冇留位,咪可以抽獎囉!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+春卷+於+12-12-07+發表不是直

佢收左,我冇留位,咪可以抽獎囉!
咁~~~~我唔明,收了不留位是因為自行時學校會暗示收你定點,如果直資唔留位,味考了等於無考?

春卷 發表於 12-12-7 14:21
咁~~~~我唔明,收了不留位是因為自行時學校會暗示收你定點,如果直資唔留位,味考了等於無考?

...
其實你知唔知直資/津貼分別?? 不如先睇左學校喺高小時派左隻碟,內容解釋得好清楚o架!!!
你考10間直資都得,收左你會有封信正式通知,可以10間都收你,你想要個位就去該校留位,咁你留左直資位先無得去抽獎o既~~

呢part已好簡單,如小朋友嚟緊今屆升中,快快去睇隻碟,就快要交自行,跟住又抽獎,喺抽獎一part點填份表可以好大影響o架~~

回復 cameo 的帖子

Can you share why you do not accept their offer?

馬媽媽 發表於 12-12-7 18:23
回復 cameo 的帖子

Can you share why you do not accept their offer?
我想個女入津貼學校,,,,考直資主要想肯定一點個女banding~
因為如果band1生考某D直資學校,會估到自己咩位置~~ (因我女小學老師基本無理咁滯)
e.g考完匯基東九,可以喺首輪收信,咁我咪會放心D去抽獎

Jackieson  你女小學老師真係  發表於 12-12-14 08:54

引用:Quote:馬媽媽+發表於+12-12-7+18:23+回復+c

我想個女入津貼學校,,,,考直資主要想肯定一點個女banding~
因為如果band1生考某D直資學校,會估到自己咩位 ...
A sister in the church did the same last yr.  tried it and gave up after getting the offer. turned out her girl entered a "band one A" subsided school (same net, not sure if thr 自行 or 統一)。

其實不考也應知自己孩子的大概banding. 不想讀又何必浪費大家時間。我女考到東九龍滙基,已決定會入讀,不抽獎了。

cameo  如果小學五六年級無班/級名次,班主任唔講,咁就要自己多花時間去跟吓會穩陣D~  發表於 12-12-14 17:56

引用:其實不考也應知自己孩子的大概banding.+不

原帖由 readers 於 12-12-08 發表
其實不考也應知自己孩子的大概banding. 不想讀又何必浪費大家時間。我女考到東九龍滙基,已決定會入讀,不 ...
請問面試模式怎樣?會考什麽?你小朋友覺得難嗎? 甘快就知道結果。不好意思,這麼多問題。

請問該校今年有沒有簡介會呢?  網頁上沒有資料。
亨受和孩子的每一秒鐘!

有簡介會,十一月第一場我去了,很impressed.你可以去一月第二場。uccke的網頁可以登記。

牡丹  唔該晒你, 原來去錯左津校的網頁, 幸好一月還有.  發表於 12-12-8 23:58

去年小兒有去面試,他說無其它直資要考這麼多野。只讀了一篇英文及傾談了一會。大約15分鐘就完了。家長就要見校長,係一批批家長一齊見的,校長的意思是主要是看最後統一排位的全港位置,主要是收B1學生,所以應該會在3月左右會有消息。但我就不知道今年有無變。

多謝各位分享,我好多日沒有上來,為兒子的學校煩惱...觀塘好多是好好好學校,有無一些BAND 2 的?
Macus Ma Ma

見校長前, 學校會派問卷給家長填, 問問你對學校期望,為何選該校等. 你用中英文填也可.

校長見家長,集體見,不是考家長什麼, 放心. 反而是清楚向我們解釋學校一切,也有時間給我們發問. 感覺校長很友善, 也有熱誠.  想提升學生成績和學校排名的意願十分明顯.

我小朋友面試, 除術科, 也有討論時事.

收生是分批的.  首批只會發信給必收生及必Reject生 (用校長的話,就是那批成績好到無理由唔收你和成績完全達不到學校要求的, 我最喜歡這種清清楚楚, 直接的人 )  其餘的就要等二次面試完成再看大家成績啦.

無叩門位.

謝謝你們,SUGGESTION或分享好歡迎的,我想再清楚自己的小朋友是否合適或資格入呢間學校...
謝謝你..

Jackieson  阿仔去年都考過UCCKE, 我地亦見過校長, 都覺得係一間好學校.  發表於 12-12-14 11:36
Macus Ma Ma

引用:其實佢係直資,你考幾多間都唔影響到你自行o

我個女考過,收左,,,內容都係問吓簡單野,有篇英文讀吓,感覺 ...
面試有無小組討論?

Jackieson  無  發表於 12-12-14 14:48
I love my dear husband and dear daughter.
‹ 上一主題|下一主題