用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生/崇真,你会點揀?
go

民生/崇真,你会點揀? [複製鏈接]

如題。

0    0    0    0

民生入番自己小學既高啲

你係ms 咩vs tt 咩先?

琴日一次過收左呢兩間offer,都係收呀仔英粵am…
不過應該會要ms,release tt:
1.兩間都係要坐校車,但係tt位置較不方便,突然要接送起嚟都冇咁方便
2.ms校舍新d靚d
3.ms有雙班主任(其中一個係net)+助教長註班房
4.唯一比下去的是tt有學卷($3000 vs 唔駛$1000)
5.ms小學係九龍城校網,而我個係仔,深水埗係囡好d…
6.個人冇咁鍾意tt小學,不喜歡拍卡制度和換魚蛋計劃…

引用:你係ms+咩vs+tt+咩先?

原帖由 ce366 於 12-12-09 發表
你係ms 咩vs tt 咩先?
兩間英粵am

回覆:民生/崇真,你会點揀?

你應该對幼稚园認識唔多,100%是民生。信我吖!

我當年係民生,tt,sc,最後選左民生

最直接,去interview時,無論校舍、老師、秩序安排、小禮物,你喜歡邊間多?我109%選民生。

ms of coz~

引用:我當年係民生,tt,sc,最後選左民生 +

原帖由 eebabyma 於 12-12-09 發表
我當年係民生,tt,sc,最後選左民生
我好彩的都是民生英粵am,TT am 和SC 英粵pm,TT 我冇去註冊,現在考慮緊SC定民生,你可否比啲意見?
小朋友好動型
有個妹下個月出世
可否介紹下民幼和民小,民幼課程深定淺?係咪有Net做班主任?升民小百分比?可否自己出去考其他小學?希望你可給予少少意見,thank you

回覆:Happylovehappy 的帖子

ms

引用:琴日一次過收左呢兩間offer,都係收呀仔英粵

原帖由 ms.bead 於 12-12-09 發表
琴日一次過收左呢兩間offer,都係收呀仔英粵am…
不過應該會要ms,release tt:
1.兩間都係要坐校車,但係tt位 ...
小學校網唔關幼稚園事,只關你住址事。但若想埋升中時所按之校網,ms 應該會直上中學部吧?!

回覆:silvia_ng 的帖子

多謝,我所指的當然就是小學上中學。
就是因為升中學時要睇小學校網(轉區除外),深水埗區其中兩間band 1中學都是女校,呀仔要喺呢區爭中學就
我大囡今年已經小一了,所以我知道這個升小遊戲很難玩…
還有,從小學專區得知,ms小學不是直上中學的!

回覆:118dicky 的帖子

從今年的資料,ms小學240小一學位中,只收回約200幼園學生。即是由360幼園學生競逐,當然,有些學生會選擇其他直資或津校,即大部分幼園學生會收回…

回覆:ms.bead 的帖子

民小同民只係聯系關系

民小同民中應該係直屬關係, 最多可留85%學位給小學部, 而聯繫關係最多可留25%學位給小學部

ms.bead 發表於 12-12-10 08:10
多謝,我所指的當然就是小學上中學。
就是因為升中學時要睇小學校網(轉區除外),深水埗區其中兩間band 1中 ...
深水埗網雖然有兩間band 1女校, 但都有band 1男校長天呀! 民生小學上中學應該會有優勢, 崇小上基崇都有, 不過是否心水選擇又係後話。
考慮ms or tt升中校網之外(不會稱升小校網), 亦可考慮自己之部署, 不一定要上返自己小學的。我兩個小朋友崇幼畢業後, 都係外面直資小學讀書, 沒有留在崇小(當年考都冇考添), 而家都小四同小二了...時間過得真快...

回覆:silvia_ng 的帖子

深水埗當然有其他band 1學校,所以我之前才說"其中"兩間係女校…但係正正係咁,男仔要喺呢區競逐剩下既band 1位就梗難…選小學亦當然不是只看中學網,但這是其中一個考慮因素(至少對我係,所以我之前亦列出幾個我既考慮因素)…

回覆:Happylovehappy 的帖子

其實,如果冇選擇困難症,根本唔駛問都知點揀!

‹ 上一主題|下一主題