用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好? ...
go

請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好? [複製鏈接]

如題,小兒3歲,正在Step上課,剛剛協康call有位,包3T小組訓練,十分吸引,但最多只讀到4至5歲,到時又如何好呢?
各位有何意見?
   0    0    0    0

回覆:請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好?

有3丅,可以慳d錢,又唔駛周圍搵st 同OT . 不過轉校,小朋友要花d 時間適應。你的小朋友是不是對新人新環境很敏感?

回覆:請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好?

請問step你們所說的是九龍嗎?你們是一星期五天的課程?

回覆:pyalisa 的帖子

小朋友對陌生環境適應尚可,數日便ok

回覆:llam1210 的帖子

係呀,在九龍step返5天加口肌訓練

回覆:pyalisa 的帖子

只是3T小組不是個别。個别要另外加錢上。

回覆:lambk 的帖子

我會揀協康。前兩年我小朋友讀的是"伴我童樂",一至五每曰三個小時。當時佢的收費比step貴,但係佢包3T(一對一), 平曰上堂由PST負責,另外有一個助理幫手比例1:3,仲有一個社工。3T雖唔係日曰有,但平時上堂都有3T元素,加埋pst, 計過價錢詆過其他,又唔洗去出面揾3T。 另外,佢地會有啲outdoor活動,社適、旅行等。仲會有講座。除了導師好,社工都好。佢地會比意見家長揀學校等。不過,我見佢地好似改左名叫"伴我童行",唔知同唔同當年,你問下佢地啲課程內容才決定。另外,你擔心小朋友只可以讀一年就要走,我以前都同你一樣,諗如果小朋友第年仲未排到政府位點算?但我個人認為只要幫到小朋友為最重要,如果唔係社工提醒,第二年都未必等到政府位。你問下step同協康先,再比較邊個適合你小朋友再決定。

mckm2007 發表於 12-12-12 21:41
我會揀協康。前兩年我小朋友讀的是"伴我童樂",一至五每曰三個小時。當時佢的收費比step貴,但係佢包3T(一 ...
據我所知,伴我童樂同伴我同行好似係兩樣野。後者好似係可以揀返兩日/三日。但我唔記得邊個 plan 係無個別。

回覆:請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好

佢地轉左啦!而家係唔包個別架!所以先改名叫伴我同行。

回覆:jjcow 的帖子

上網睇過,伴我童樂依家只有環翠中心有,時間同價錢同當年一樣。伴我童行響海富中心係一至五兩個半鐘,價錢平啲。其他中心的伴我童行係一星期返幾曰,價錢係最平的。

十分多謝大家的意見,將約協康見面,了解他們如何編班,及3T個別訓練安排.顺便看看導師如何

在電話中協康已說3T個別訓練是額外收費的,可安排給有需要的小朋友,我也預咗要額外俾,只希望不用輪侯太久,所以見面時會再詢問.

如協康有社適活動安排,將更好呢!

Step訓練其實也十分好,不過我想協康資源方面可能會較多.

十分多謝{:1_1:}

回覆:請問協康海富中心的"伴我童行" vs. Step 那個較好

其實takdad的comment十分有參考價值。我是上年海富的,感覺頑失望。我只覺得PST好忙同埋好大壓力,没有多花心思教兒子。有時阿仔唔識做會喝“佢,或者當住我個仔同我講“呢D真係好容易”!

同理能力參差亦是重要考慮。讀第一年問題頑不大,因大家都是2yrs old同埋新丁,能力未必差太遠。但第二年就要同新丁一起上課,能力差距會好遠。如果當初有人話我知其他中心有學校形式,我就唔會係海富讀第二年。真係好錯的決定。同埋因為當時係海富巳是第二年,自己已係出面上過其他治療師,會分辨到哪個能力較高,海

請問如果我住新界,最近邊間STEP?仲有我想問大約收費如何?

Step 在中環及油麻地也有中心,油麻地的5天密集訓練每月$7500
‹ 上一主題|下一主題