用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問到紐西蘭留學好嗎?
go

請問到紐西蘭留學好嗎? [複製鏈接]

我個仔14歲,想佢完成中三就出國留學,見識下和學英文,
請問紐西蘭如何?會否太free? 將來出路ok 嗎?
費用要多少?
為什麼比英美差?(冇咁普遍)
請大家有什麼意見和經驗分享下。。
   5    0    0    0

seems to be cheaper than UK

NZ 鄉下地方,會唔會 Aust 好啲?

如將來選回流入U,讀英國較易入.另英國成績香港認可,如回港工作學歷有保証.很多國家太free,朋友孩子放學去中國歺館工作,冇心向學+拍拖,畢業後在中國歺館做廚師.

我係過來人..覺得都OK..

回復 ~淇~ 的帖子

可以分享一吓嗎?

two2c 發表於 13-1-26 23:04
回復 ~淇~ 的帖子

可以分享一吓嗎?

你搵左係北島定南島?本身小朋友會唔會好中2出去玩?

~淇~
Hi, 我也想送我兒子去NZ, 我仔好貪玩, 所以我的想法是NZ比較靜和純僕,
最重要是不要學壞, 可以分享你的經驗嗎?

紐西蘭係英壣邦承認ke國家, 只不過NZ比較靜, 所以很多人都唔鍾意, 其實佢有好多出名Uni, Auckland U, Otago .....都好出名

回覆:hilarywdv 的帖子

有朋友去NZ讀唔夠一年便轉左去澳洲繼續升學。

其實要睇吓自己想要d咩?  NZ有好多學科都好出名, 同樣地也有好多專業人才, 我去過NZ兩次, 感覺上住和讀書對小朋友都好好, 那當然要睇地區啦! 大城市有吸引 ke地方, 偏少少未嘗不是好事, 讀書方面靜d會比較好, 當地人很喜歡户外活動, 尤其cycling, hiking, fishing, football, hockey or skiing....., 我覺得這樣可使小朋友更加喜愛大自然, 多d時間有outdoor activities, 甘咪冇甘多時間打机lor!

**此乃個人意見, 請多多指較

其實學費方面, 可在學校網站找到, 但要另加生活費, 即係買吓d日常用品或同朋友吃lunch....., 過要睇小明友大唔大駛lor, 不過學校對internatioal students 會suggest家長放一些錢在school account, 每週由學校給他/她們發放, 約NZ$30-50左右, 但通常家長都會放些錢係小朋友 account 以作急用

New Zealand 其實好好,只係被人誤會佢鄉下…
不過南部較適合讀書,Auckland 果邊太多 HK/ Chinese…
一年25萬左右已經好足夠,NZ 係英聯邦國家,認受性好高,如果我有小朋友我都會送佢地去 NZ!

箮庭 發表於 13-2-3 18:58
~淇~
Hi, 我也想送我兒子去NZ, 我仔好貪玩, 所以我的想法是NZ比較靜和純僕,
最重要是不要學壞, 可以分享 ...
pm你傾呀

lcbalu  可否都跟我PM?  發表於 13-3-4 01:39

回覆:cani09 的帖子

我女剛滿15歲,舊年11月送過去NZ讀書,都OK架!

Yanamami  How's thing going?  發表於 13-3-4 11:00
主啊,祢的話語說:[與智慧人同行的,必得智慧;與愚昧人作伴的,必受虧損.]不要讓我的孩子為 愚昧人的同伴;使她和智慧人同行.更不因和愚昧人同行糟虧損 ...

我覺得 NZ 既 Queenstown & Dunedin 呢2個地方既學校係不錯既選擇,有需要可 PM 我~

Hi Pudding 331,

甘你知唔知NMIT & AUT ke分別?  因為我唔知係year 12 定 13 轉去NMIT? AUT係咪一定要讀完year 13先可apply?

NMIT 真係唔係好出名,老實講我唔係好了解 NMIT,AUT就知,AUT好出名!有D人寧願去AUT都唔去 AUCKLAND U,要完成 NCEA LEVEL 3 再直入 YEAR 1

係呀! Thanks!
‹ 上一主題|下一主題