用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Please Help!! Ma On Shan Band 2尾男孩子
go

Please Help!! Ma On Shan Band 2尾男孩子 [複製鏈接]

老師話亞仔只差2~3分就可以上番band 2 中, 無奈.....

依家自行完全唔知點揀好, 第一志願已選馬崇搏一 搏, 但第二自願完全唔識填, 如選聖若瑟, 陳震夏怕太進取唔收到大搞珠時唔知點算, 但又無理由揀Band 3, 依家晚晚瞓唔到, 煩到想喊.....

elbar  自行 和 派位 或考慮 陳震夏 / 基督   發表於 13-1-17 13:00
   1    0    0    0

回覆:YWWong 的帖子

陳振夏啦, 聖xx 就算入倒你小朋友都辛苦 .
自行當然唔選band 3 啦. 小朋友係band2生就算自行唔得都仲可以博大抽獎 .

青年會十基督!!!

試考區內直資吧

Thanks All!

請問青年會其實是Band 幾? 原本想揀青年會, 程度可能較合適小兒, 但老師告知是Band 2B 至Band 3, 我即時停一停, 昨晚有朋友告知千萬不要揀, 所以現在個心好亂....

基督書院是我心儀的中學, 但此校於沙田區好多Band 2家長揀, 小兒只是band 2 尾成績, 無奈放棄...

直資中學, 長遠怕負擔大, 未能考慮了....

洋蔥頭媽咪 發表於 13-1-15 13:06
陳振夏啦, 聖xx 就算入倒你小朋友都辛苦 .
自行當然唔選band 3 啦. 小朋友係band2生就算自行唔得都仲可以 ...

同意. 我都建議樓主仔仔第二志願可揀陳震夏, 呢間校風唔錯
仲有就係其實唔洗擔心同埋儘信老師的BANDING COMMENT, 前年我仔都係呈分試
表現唔理想, 被老師評為BAND 2中至尾, 但我知自已個仔應該屬BAND 2 頭至中的,
(自行衰左, 因為我博林裘謀同林漢光). 到大搞珠時我無理班主任建議, 首志願填聖若瑟,
第二填胡忠, 結果入左聖若瑟, SO FAR 我見呀仔讀得算輕鬆 (但呢間功課就一定多),
佢今年已經F.2 讀緊精英班(即英文班), 希望樓主小朋友都入到心儀中學, 加油 !!!  

~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

聖若瑟有A同S班,A就全英S就有個別科用中文。咁楼主會不會考慮馮堯敬?

YWWong  Thanks!  發表於 13-1-16 11:47

e12340 發表於 13-1-15 17:42
聖若瑟有A同S班,A就全英S就有個別科用中文。咁楼主會不會考慮馮堯敬?

馮曉敬係唔係BAND 3 呀 ?

YWWong  謝謝你的回覆及意見!
你的豬豬公仔好可愛 =)  發表於 13-1-16 11:47
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

多謝大家!

馮曉敬老師評級是Band 3, 所以不會考慮.

有朋友的兒子去年Band 2成績入了郭得勝, 朋友叫我一試, 但怕小兒有幸入到也未必能追上, 所以會好好考慮第二志願選較進取的陳震夏還是保險的青年會中學...

pineapple0983  若將來別無其它選擇,FYK 在band3 算是好的了!  發表於 13-1-16 09:59

現階段當然填2 間 b2 啦。
ymca 同 cch 係好多 b2 生的當然選擇黎架.......是但選一間啦......本來 ymca 會冷d,但由於 DSE 佢唔錯,e+ 都唔冷啦。
另一間楊葛都唔熱,仲有 2 間佛教學校,其中覺光較熱。
到大抽獎就真係要想清楚點填啦,仲有,黎緊個呈分極重要,要儘力先得~

我女今年都選中學, 都係BAND 2生.  暫不考慮聖若瑟, 因據聞都好多功課,

請問各位馬崇如何呢? 見佢課後有功課班, 考試前有溫習班, DSE 成績5錯. 但是否都很多功課呢? 請比意見. 謝.

回復 pineapple0983 的帖子

謝謝你的意見!

請問青年會校風好嗎? 原本想自行第二選此校, 但老師告知此校為band2~band3的學校, 所以即時停了, 沒有交表....

pineapple0983  此校應屬 b2b。b3.......唔會掛?校風我覺得是OK的;有極小數男仔有講粗口,但其它 b1/b2 也有;除此之外,看不到有其它問題。  發表於 13-1-16 12:24

回復 靚豬豬 的帖子

醒目開學勳章

青年會點都band 2中la, 你老師唔係收錯料呱?

我小兒都係band 2尾, 選了cch +ymca, 雖然無咩機會,都想一試

YWWong  希望小朋友們都能入到心儀中學, 齊齊加油吧!  發表於 13-1-16 15:20

我覺得自行應該選兩間有英文班的band 2中學,比機會自己、比機會孩子。可能在面試過情中他會有所得益。

回復 kamtong 的帖子

Kamtong, 謝謝你的意見!

今天到書局看了明報的2013~2014升中選校全攻略, 發現去年陳震夏及馬祟自行收生競爭情況比胡中, 聖若瑟高出很多 (比前年也高了很多), 自行第一已交表馬祟, 第二的不敢試陳震夏了....

今夜與丈夫再傾談過, 第二志願會由聖若瑟及青年會二選一, 丈夫意向聖若瑟因他是天主教徒, 我意向青年會因怕若瑟太"谷"及感覺上青年會可能機會大點, 實在很害怕大搞珠時派往Band 3.....

無論如何, 星期六需交表, 這兩天相信都不能好好安睡了...

我女今年都選中學, 都係BAND 2生.  暫不考慮聖若瑟, 因據聞都好多功課,

請問各位馬崇如何呢? 見佢課後有功課班, 考試前有溫習班, DSE 成績5錯. 但是否都很多功課呢? 請比意見. 謝.

回覆:YWWong 的帖子

我同意樓主揀青年會,真係唔太差同升緊,聖若瑟真係超多功課(我朋友女女讀緊)日日叫曬救命呀!

回復 tracy668899 的帖子

謝謝你的回覆! 因老師定此校為Band 2~3 及小兒同學的家長告知青年會校風不好所以令我卻步, 但明白每一間學校必有一些問題學生, 相信我們首要教導自己的孩子明白對與錯.

青年會好像也有英文班, 對嗎?

昨晚查看一些舊的主題, 見去年有不少家長因孩子不幸派往Band 3 學校, 哭著帶孩子四出奔跑找學校, 實在令人心痛, 自己也擔心了整晚, 只怪小兒未能考得好成績才有此擔憂......

‹ 上一主題|下一主題