用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教中文認字和英文串字呢?
go

點教中文認字和英文串字呢? [複製鏈接]

如題,請賜教

smallfoothk  點教中文認字,多看多字如金庸小說,英文串字要學phonic  發表於 13-1-24 20:30
   6    0    0    0

回復 evil 的帖子

我覺得中文要多睇多寫

英文我同個女自創左一套佢串得開心的方法

經歷左上次默書三十分的打擊, 上星期串快左

佢話前二天默得好OK, 但要派左成績先知

但係OK的, 因由完全不肯串不願串, 到現在串快左好多了, 一直有進步我都開心

grace_xian  求串字秘訣???仔識字太少, cry  發表於 13-1-28 16:24

回復 irenelwl 的帖子

自創左一套佢串得開心的方法, pls pm me

唔該可否pm我,我女記憶力好差,串字要溫好多次才記熟,花費了大量時間

樓主應該講左小朋友幾大先, 平時有冇閱讀習慣?
係咩原因令你覺得小朋友要加強呢兩方面?

我都想知咩方法呀...PLS PM 我...THANKS

我都想知咩方法呀...PLS PM 我...THANKS

PLS P.M. ME. THANKS

不如公開與大家分享啦 !! 謝謝  !!

adajason 的帖子

其實我有同大家分享過的, 我怕你們會失望, 放法因人而異
因為我女在剛上學時頗抗拒串英文 (佢幼稚園時我係完全無PUSH過佢&佢無串過字), 測驗當然成績好差, 英文作文得21分, GE卷得30/80 分, 大小姐完全唔肯溫,
我有試過同佢串, 有用字粒,  但佢都唔多吸收, 為左吸引佢興趣, 我開始同D英文字母改名, n係一個洞, m係二個山洞, O係波, a係汽球, D字母唔係一開始就有名, 係我一發現佢記唔到時, 就要去幫佢幻想個故事, 等佢有興趣去記, 當然每個故事的字母名稱一定要一樣, "O"係波就不會再變, 否則影响左佢記憶,
久而久之, 我女自己同D字母改名, 作埋個故事話番比我知
佢話t係水龍頭, f係手仗, g係美人魚, r係滑梯, 佢自己改名的,
跟住我發現一邊行一邊記,佢記得好過在屋入面, 所以我同佢串字的時間大部份係係街, (接送途中)
但我女讀得不快, 我也不期望佢那麼快便能追到別人, 但每星期都有進步是真的, 我已很開心, 因為有進步就會追得到成績
現在開始習慣了, 我再加了拼音的原素, 例如 NOSE, 會叫佢聽下點讀 , 同個"NO"係音有點同, SE有"S"應有咩有咩字母 , 同佢分析, 咁又可以幫到佢記
人名比較難引起興趣, 我就同佢的公仔改名, 佢就變得想記了
所以現在默書, 一開始要佢先讀識晒默書的字, 然後先再串
唔知今次英文考試會否有進步, 但佢識串多左字, 我覺得有得著已唔錯了

grace_xian  thx for sharing  發表於 13-1-28 16:28

回覆:點教中文認字和英文串字呢?

各施各法。最緊要幫到自己小朋友

引用:其實我有同大家分享過的,+我怕你們會失望,+

原帖由 irenelwl 於 13-01-25 發表
因為我女在剛上學時頗抗拒串英文 (佢幼稚園時我係 ...
Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

我用既中文認字法同樓上差唔多
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=6575619
(不過我仔係認字好叻, 寫字好屎, 我至用到呢招, 如果連基本認字都唔好, 可能唔太岩用)

bakusensei    發表於 13-1-28 11:05

醒目開學勳章 王國長老

哎, 我仔夠係書不離手啦, 迷到我要gup住佢, 唔俾佢偷入廁所睇, 夜晚偷偷開燈睇
奈何就係一寫就出事!

回覆:irenelwl 的帖子

irenelwl 發表於 13-1-25 01:52
回復 evil 的帖子

我覺得中文要多睇多寫

pls pm,thx so much
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

irenelwl 發表於 13-1-25 18:37
因為我女在剛上學時頗抗拒串英文 (佢幼稚園時我係 ...

請問可否將26個字母的叫法給我呀
我現在好苦惱仔的單詞記憶, 就嚟呈分,謝謝你
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

高年級我覺得要學聽音再拼,死記咁多字好辛苦,同埋每個小孩形象化都不同,最好一齊同佢夾,我都係教個方法,好多字母的叫法係我女自創,我女而家串字快左,但文法卷還有很多問題,如閱讀理解,今日話英文考試卷得22,真係有排追
‹ 上一主題|下一主題