用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請大家比比意見,德望vs蔡繼有?
go

懇請大家比比意見,德望vs蔡繼有? [複製鏈接]

懇請大家比比意見,幸運地 德望和蔡繼有 也有offer,二選一,該怎選?!
謝謝!

elbar  德望   發表於 13-2-11 20:54
   12    0    0    0

好睇你buy吾buy蔡繼有,有d人好鍾意,亦有人有doubt,同埋小朋友適吾適合傳統女校。

不過兩間好係好學校,任何一間都吾會太錯。

回覆:懇請大家比比意見,德望vs蔡繼有?

講真,喜歡蔡繼有的,係唔會考德望。就算真係兩間都考到,都唔需要多問。問得,即係對蔡繼有呢類學校的教育模式有保留。係德望讀,你會想像得到情況如何。係蔡繼有讀,若未能配合學習模式,你可能會一舊雲。

講穩陣,德望吧。

bbb330  Totally agree  發表於 13-2-13 21:39
williskg  apple and orange, totally different.
ideally cky is good; but in reality it is completely different, I choose GH.  發表於 13-2-13 14:56
Christi  同意!  發表於 13-2-12 00:22

我哋揀咗德望,無去蔡繼有及其他學校註冊。當然蔡繼有是一所好學校,但我們因以下考慮而放棄 :
1) 我們較喜歡傳統教學,亦相信女兒可以應付,若不能應付,轉校估計會較易
2) 蔡繼有第一屆 IB 成績未有
3) 蔡繼有學費較貴

多謝3位的意見,3位都有point, 我也認同兩間各有各好,德望確實較隱陣,亦相信如要谷的話,囡囡也應能應付,但我個人觀感係buy 蔡繼有,當然學校成績和費用也要考慮,但令我開始疑惑的是為何很多人也說,如未能配合學校就會像一舊雲. 就這點,能有更多過來人能分享多點嗎?
為免配對錯誤,真希望多點了解這兩所學校的利弊,請各位慷慨分享,謝謝!

引用:多謝3位的意見,3位都有point,+我也認同兩

原帖由 sin_928 於 13-02-12 發表
多謝3位的意見,3位都有point, 我也認同兩間各有各好,德望確實較隱陣,亦相信如要谷的話,囡囡也應能應付 ...
配合的意思是否能將學習的環境伸延到家中。父母是否願意付出時間培養孩子閱讀的習性、從遊戲中學習、能否培孩子多看英語頻道、在家中多說英語。簡單一句,要將學習溶入環境,潛言默化,培養孩子自學的能力,唔係spoon feeding.

引用:講真,喜歡蔡繼有的,係唔會考德望。就算真

原帖由 kyliema2006 於 13-02-12 發表
講真,喜歡蔡繼有的,係唔會考德望。就算真係兩間都考到,都唔需要多問。問得,即係對蔡繼有呢類學校的教育 ...
認同。兩者都幾extreme 下。唸清楚,唔好返轉源頭,苦了孩子。

spoon feeding 好似有d吾好聽,但有些小朋友確是比較適合傳統和structured的教學,得益更多。

MCLIAN  同意 , 始终大部份讀初小的孩子很少會懂得主動或自發學習。  發表於 13-2-12 23:10

若小朋友個性較主動、喜歡從探索中學習、應該是CKY 較合適。

vincher  Agree  發表於 13-2-13 23:28

回覆:elizatyy 的帖子

我個是男仔, 不過如果是女仔, 都會選CKY, 感覺平均一些, 中學有IB 又很好,  GH 是一間好學校, 不過好傳統, 長遠來說不是我想小朋友學習的模式.

回復 kyliema2006 的帖子

謝謝各位意見.
我還以為是因為cky以圖書教學,有别於一貫傳統課題有得近進而變得一嚿雲?!

徳望啦, CKY 太新, 成績未有, 有得選擇, 我會選D 有往績, 我唔想去做試新方法得唔得果個, 如果唔得的話, 小朋友時間返唔到轉頭,

樓主不妨一想:
希望孩子接受什麼樣的教育?
希望孩子在學校教育中掌握到什麼?
希望孩子對學習的態度如何?
是否能配合學校的教學模式?

我和丈夫希望孩子能有分析和批判思考力, 希望他們懂得答問題之餘更能夠懂得發問. 希望他們能隨心所欲地運用兩文三語, 有良好的 presentation skill. 希望他們有主動追求知識的熱情.更貪心的希望, 他們能夠有比較多的時間看課外書和玩音樂.

傳統名校自有其優秀之處, 只是, 我和丈夫追求的教育理念和目的似乎很難在傳統名校中實踐. 我們自問也無法配合大量家課和測考的教學模式.所以我們選CKY 而放棄了天神.

多謝大家,亦特別多謝四隻貓!我經常留意有關cky的post,所以都有看到四隻貓的留言.能對cky那麼堅定,更為此放棄天神,超棒呀!謝謝大家的意見!我真的要細心思考,謝謝!

引用:多謝大家,亦特別多謝四隻貓!我經常留意有

原帖由 sin_928 於 13-02-17 發表
多謝大家,亦特別多謝四隻貓!我經常留意有關cky的post,所以都有看到四隻貓的留言.能對cky那麼堅定,更為此 ...
If i were u, i will choose GH. Coz i dont plan to let my kid study aboard.

回覆:sin_928 的帖子

你好啊樓主!我也是GH和CKY中要二選一!我喜歡CKY,但老公比較喜歡傳統… 還在掙扎中…

回覆:四隻貓 的帖子

其實我同老公都是跟四隻猫的想發一様。但他就覺得傳統學校如果跟唔上轉出來容易點... 可以先讓阿女試試。但我就不想試了!因為阿女一定跟得上!係阿媽跟唔上!

wykamy 發表於 13-2-17 23:29
其實我同老公都是跟四隻猫的想發一様。但他就覺得傳統學校如果跟唔上轉出來容易點... 可以先讓阿女試試。但 ...

選CKY的話,當媽媽的就較易跟上嗎?有無想過反為會較難?
有d人學習模式係無論幾難都唔怕,最緊要有個譜;如果有個譜,更難都得跟到。
相反你給我太多空間,還以為我會輕鬆些,我卻可能覺得迷失,反而又不一定掌握到什麼。

兩種模式,都有人如魚得水,有人如坐針毯。
邊種好?視乎那種適合吧。但講難跟,唔走傳統路線,父母未必就代表容易跟上,可能正正相反。

四隻貓  同意  發表於 13-2-18 09:13
dwkw333  Agree.  發表於 13-2-18 09:00

If you want to know more about CKY, you can take a look at the following blog for reference.

http://find-kindergarten.blogspot.hk/2011/04/blog-post_8893.html
‹ 上一主題|下一主題