用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班
go

妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班 [複製鏈接]

尋日阿囡食晚飯傾計時講 老師昨日同佢講:"妳咁願意幫人,如果妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班," 阿囡, 俾努力,加油呀, "小說話, 多溫習, 多做事", 媽咪支持妳!
   0    0    0    0

打漏字, "做班長"

邊科老師、講野GUM粗皮!!

HKTHK  Yeah, I would not expect this from a teacher either  發表於 13-3-8 09:48
mesmerising  Agree!  發表於 13-3-7 14:50
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:邊科老師、講野GUM粗皮!!

原帖由 Mighty 於 13-03-07 發表
邊科老師、講野GUM粗皮!!
有幾粗皮?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

老師叫学生「収下把口」、我接受5到LOR.  5可以講得好聴D? 有班長做又如何? 
Mighty
自分に負けるな!!

引用:老師叫学生「収下把口」、我接受5到LOR.

原帖由 Mighty 於 13-03-07 發表
老師叫学生「収下把口」、我接受5到LOR.  5可以講得好聴D? 有班長做又如何?  ...
學校就是社會的縮影,要升職就要受到老品氣。

受不到氣,未沒得升囉!

対、対、所以我打自己工LOR(^-^)。 話説回来、可能我対老師品格要求厳格、「収下把口」不応由老師同学生講的。 或者我誤解了、那句説話只是家長的演訳吧了。
Mighty
自分に負けるな!!

引用:対、対、所以我打自己工LOR(^-^)。

回覆:剛果公主 的帖子

“收下把口“有什麼問題?何必雞蛋裡挑骨頭!

間間學校老師都係咁講, 唔覺得有咩大問題

vincher  agree....此句,我接受到wo  發表於 13-3-30 12:57
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我都唔覺收下把口有咩問題, 反而小朋友明唔明咩叫收下把口先係問題.

回覆:妳收吓把口, 我下次可能會選妳做班

廣東話係一種方言,唔係書面語,一向都有少少粗粗魯魯架喇

講真!“收吓把口“,又唔係粗口!唔明有咩問題!另外,除咗字眼外,都要留意一吓講嘢個人D態度和語氣,除非老師“串“學生,又或者鬧佢,真係冇問題喎!仲有,我覺得老師好可能俾緊一個期望與機會學生多D!其實,凡事正面D諗,個人都會開心D!

醒目開學勳章 王國長老

"收下把口"幾難聽架, 我覺得! 同叫人"收聲"無分別, 唔係粗唔粗口問題, 係禮貌問題, 如果小朋友學埋咁講, 家長又接受到?

BB811    發表於 13-3-26 13:33

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Yes, that phrase sounds really rude especially coming from the teacher! When I saw the title of the thread I thought this is a "complaining thread"!

"你收下把口啦" 絕對係粗俗, 好"銀" 耳。

係幾難聽。

如果你老闆咁同你講,你都會反感和憎佢。

gram 發表於 13-3-9 00:21
如果这句也接受不了,你不用在HK读书
你呢句說話正正就好似某d議員響立法局講粗口一樣,人地同你講粗口啫,你咁都接受唔到,你唔好做官員喇。有時講說話係要睇場合睇身份。小朋友嘅行為言談係會模仿大人特別係老師,他朝有日佢唔知響邊d"特別"嘅場合彈句咁嘅嘢,而當時佢唔係響街巿、屋企或者"你講嗰d香港學校",比某d較有文化嘅人聽到,唔知人地會點諗。總之,我覺得對心智未成熟嘅小朋友說話要檢點些,特別相向嘅時候。

BB811    發表於 13-3-26 13:34
Jane1983  同意!  發表於 13-3-9 21:07

好簡単、有日小朋友同亞mammy講:「你収下把口la」、mammy覚得ok? 亞mammy話5ok,但小朋友話:「老師都係gum講架」。
Mighty
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題