用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家點睇培道幼稚園??
go

大家點睇培道幼稚園?? [複製鏈接]

0    0    0    0

你有 offer?

老師好有愛心和耐性,令小朋友喜欢上学。

回覆:大家點睇培道幼稚園

我有am offer, 也在考慮中!

係咪較少男仔有OFFER?

幼稚園唔知, 但有教過培小的學生, 知道整體學生成績一般, 但品行唔差的.
那個小學生還有個妹, 聽佢媽咪講唔會考慮俾個妹跟家姐一間. 原因我無問.
補充: 這是上年3月的事

我都放棄咗呢間offer, 主要原因係唔打算讀呢間小學, 因小學係直資但成績麻麻...

幼稚園是happy school, 課程比較淺.

我都心大心細,同你一樣收了下午班,我住荃灣,驚小朋友會辛苦

當年我貪佢有小學,都掙扎左好耐,結果選左另一間催谷型既幼稚園。

俾我再選,都係一樣!
我寧可依家谷佢,去考更好既小學!

我驚阿仔hea多過驚佢辛苦

回復 abebilo 的帖子

唔係直資係私小來的

姚姚 發表於 13-3-25 12:24
俾我再選,都係一樣!
我寧可依家谷佢,去考更好既小學!
你咁諗無錯, 但唔係個個小朋友都谷得到.
就以我教過的學生為例, 佢本身唔smart你放佢入私幼如st cat, kv...etc等都係無用, 反而入到去墊底重難受(大人同細路都係) 所以最緊要了解自己小朋友的能力同性格係點先去揀學校.

不過有樣你講中左, 就係自幼打好根基對考小學甚至中學好緊要.  
講得個考字, 大家都一定係指直資私小. 而相信大家都明白呢d學校收生要求唔會低而重有幾千個人去爭百幾個位.  雖然每年都有人話自己是n無人士子女又係讀學劵校無補習無學野都考到, 但試問真係有幾多個? 相反讀私幼有補習學野都考唔到既比比皆是. 所以千萬不要心存僥倖. 考唔到亦唔好怨天尤人, 平常心就得啦.

回復 kufubaby 的帖子

我好認同你講法。我係細路仔時讀培道,依間係一間中庸既學校,校風純樸,成績中規中距。其實係九龍城區都出名。如果小朋友不是outstanding, 這間是不錯選擇。小朋友最重要讀得開心,我好proud of 自己係培道生,一條龍,中學又全女校,課程不深不淺。

回復 wingyee84 的帖子

有你這類蓞生多d上來分享真的幫到好多新手家長.
因為賣花讚花香的人真係太多, 能夠持平咁講自己母校中規中矩真係無幾多個.  
那你會想自己孩子在此校讀嗎?

回覆:kufubaby 的帖子

其實我個女最近轉左培道小學,細女會跟住入,自問我要工作,好難放太多時間俾佢地,我好怕佢地學壞,所以選擇校風純撲既學校,至於間學校好唔好,視乎小朋友應唔應付到,同家長點樣同小朋友行呢條路,所以平常心就得,永遠聲音係有兩面既,只要對小朋友好就得夠喇!

引用:其實我個女最近轉左培道小學,細女會跟住入

原帖由 sleepyBB 於 13-03-26 發表
其實我個女最近轉左培道小學,細女會跟住入,自問我要工作,好難放太多時間俾佢地,我好怕佢地學壞,所以選 ...
我同意返工媽媽揀培道,該實煩少好多野! 我自己湊會期望多少少

回覆:大家點睇培道幼稚園

我放棄了PM offer,因有次上yahoo search培道时,在“图片“到,看到中学女生白色校裙很不雅照片令我反感。

引用:Quote:原帖由+sleepyBB+於+13-03-26+發表其

原帖由 tekkulas 於 13-03-27 發表
我同意返工媽媽揀培道,該實煩少好多野! 我自己湊會期望多少少

...
所以要諗真d,因為我十分同意自己湊係另一會事。

‹ 上一主題|下一主題