用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立 or 基榮?
go

仁立 or 基榮? [複製鏈接]

大家好,其實我囡囡而家先讀緊k1,
我地本身住太子,但因為租金貴所以想搬去新界西/北,
咁開支可以鬆動啲,留番囡囡第時參加課外活動,
在考慮搬屋地點時也考慮囡囡將來升小一,
我地不考慮直資學校,因學費太貴,會報政府資助學校,但又擔心大抽獎風險高
聖公會仁立小學和基榮小學(太子)我們都手持二十分,
仁立小學評價不錯,但地點較偏遠,囡囡返學可能較辛苦
基榮小學在太子,較方便,但網上很少評價,唔知好唔好
請大家可以幫幫忙,對這兩間學校有何評價?
(好長氣)萬分感謝!!

elbar  仁立 稍為 優勝   發表於 13-4-9 20:00
   0    0    0    0

elbar , "仁立 稍為 優勝"
謝謝你的回覆,請問是哪方面優勝?成績?口碑?課外活動?

引用:elbar+,+"仁立+稍為+優勝"謝謝你的回覆,請

原帖由 kiubaby 於 13-04-09 發表
elbar , "仁立 稍為 優勝"
謝謝你的回覆,請問是哪方面優勝?成績?口碑?課外活動? ...
其聯繫中學 林護 為 上年 HKDSE 整體成績最好10間中學之一

回復 kiubaby 的帖子

仁立都好難入

回覆:elbar 的帖子

林護真係幾好,我覺得葵青區也有不少好中學,不過基榮既學生都入到真光,伊利沙伯等,似乎都唔錯

引用:回復+kiubaby+的帖子 仁立都好難入

原帖由 chrischeung 於 13-04-09 發表
回復 kiubaby 的帖子

仁立都好難入
所以我都諗會唔會揀基榮穩陣啲,但我又唔係好熟呢間學校,無乜人講

回覆:仁立 or 基榮

仁立 20 分收唔晒

回覆:仁立 or 基榮?

仁紀也可以

回覆:仁立 or 基榮

引用:林護真係幾好,我覺得葵青區也有不少好中學

原帖由 kiubaby 於 13-04-09 發表
林護真係幾好,我覺得葵青區也有不少好中學,不過基榮既學生都入到真光,伊利沙伯等,似乎都唔錯

...

入伊中 應以 聯繫官小 機會較高

引用:仁紀也可以 +

原帖由 cwkkbb 於 13-04-09 發表
仁紀也可以
謝謝大家回覆,我係仁立下午校的舊生,好似應該係仁紀有二十分才對,是嗎

rainbowcov  對  發表於 13-4-10 12:18

引用:Quote:原帖由+cwkkbb+於+13-04-09+發表仁紀

原帖由 kiubaby 於 13-04-10 發表
謝謝大家回覆,我係仁立下午校的舊生,好似應該係仁紀有二十分才對,是嗎

...
建議你打去學校問,網上討論的只可参考

seamama 發表於 13-4-10 09:15
建議你打去學校問,網上討論的只可参考

對,謝謝你的建議,

仁立/仁紀也是我心儀的學校,因為校風,成績和口碑都很好
只是如果選仁立/仁紀,我搬家時便可能較大限制,因為葵青區不算是我理想的住宅區

elbar 發表於 13-4-10 08:59
入伊中 應以 官小 機會較高
一言驚醒,原來伊中係官立中學!

1. 無論讀邊間都好,先諗掂有咩方法從新界西/北上學,攪唔掂的話比個SPCC 學位你免埋你學費都玩到你想轉校
2. 是否基督徒? 如是再加仁紀舊生即25分,唔取講sure win,但都99%入硬。 呢個時勢應該先選間必入的高質數小學,再去叩間高質數小學方為上策
3. 女仔來講葵青區中學應較油尖旺略好。再者中學同樣是現實的縮影,小朋友成績好同樣可在自行收生突為而出,那在乎是什麼小學!

hkspiderman 發表於 13-4-10 10:56
1. 無論讀邊間都好,先諗掂有咩方法從新界西/北上學,攪唔掂的話比個SPCC 學位你免埋你學費都玩到你想轉校
...

1. 你講得啱呀,所以搬屋就要諗定佢第時返學既車程,都唔想佢第時返學返得咁辛苦,如果真係揀仁紀,我可能會搬去葵青區
2. 我地唔係基督徒,可以的話想揀間有把握的,叩門擔心好大競爭,盡可能都唔想攞個女的前途來博,所以我都好矛盾
3. 中學校網也是考慮因素,謝謝你的意見!

回覆:仁立 or 基榮?

"只是如果選仁立/仁紀,我搬家時便可能較大限制,因為葵青區不算是我理想的住宅區"

我妹夫都是仁立舊生,卻好像不打算送孩子讀仁立,原因和你差不多。我在BK看到的都說林護是直屬中學,有30%學生上林護,這是仁立的吸引點,他見解是能夠在小學做到top 30%學生,其實都會大把好中學選擇,並不只限在仁立。他這樣的理解是對的嗎?我妹就在煩惱中,四圍問人意見。

sugarnana 發表於 13-4-10 15:12
"只是如果選仁立/仁紀,我搬家時便可能較大限制,因為葵青區不算是我理想的住宅區"

我妹夫都是仁立舊生,卻 ...

我認為他的理解也沒有錯,但對我而言,仁立/仁紀的吸引點不只是入林護,因為仁立的校風、學術也很好,就算入唔到林護,也可以打穩根基,而且葵青區band1學校的選擇也不少
你妹夫的情況確實和我很像,我認為既然是舊生,始終有較大機會在自行收生階段入到仁立/仁紀,但如果想入其他好學校,只能靠大抽獎賭運氣

基榮升中派位很好,既然三間學校派位好,你首要考慮是:1.基榮派的中學大部份是男/女校,仁立/仁紀大部份是男女co-ed.有冇性別的考慮?2.一定要近家,如果仁立/仁紀妳可選葵涌、青衣或荃灣居住較為適合3. 20分只是入場券,20分入仁立/仁紀可能性很低,除非識人或好運。4.教學質數,老師愛心。5.仁紀2測2考,仁立只有3考,很輕鬆,基榮不知道。6.葵青區傳統上是弱區,將來搬家轉中學校網到九龍有可能跌banding。7.別小看這些學校的top30%,小朋友平均分要在90分以上才能keep到,而且考題並不簡單

引用:Quote:sugarnana+發表於+13-4-10+15:12+"只

原帖由 kiubaby 於 13-04-10 發表
我認為他的理解也沒有錯,但對我而言,仁立/仁紀的吸引點不只是入林護,因為仁立的校風、學術也很好,就算入 ...
只能説句人各有志!他既不想搬,亦想試試考入直資私校。。。

‹ 上一主題|下一主題