用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天vs英華
go

油天vs英華 [複製鏈接]

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我問過c6差唔多嘅問題,c6話:當然去試試啦!

喺我個case係純假設問題,因為大仔手上得私小...要等運到!
但如果阿哥為細佬棄私小取津小,但他日細佬考到直資,我就...
恐龍家

引用:我問過c6差唔多嘅問題,c6話:當然去試試啦

原帖由 小曳人 於 13-04-13 發表
我問過c6差唔多嘅問題,c6話:當然去試試啦!

喺我個case係純假設問題,因為大仔手上得私小...要等運到!
可以考慮下大哥叻D定細佬叻D先決定啫!

報都冇衝突,選自己最心儀的試下囉。
不過我兩個仔fd 到飛起,所以佢地自己已經私下決定要讀同一間私小(希望收細佬啦)

小曳人  得嘅得嘅!加油呀!  發表於 13-4-13 21:41

醒目開學勳章 貢獻勳章

crazymum 發表於 13-4-13 17:56
可以考慮下大哥叻D定細佬叻D先決定啫!
叻就一定哥哥聰明d,但阿哥唔識講嘢嘅人,細佬就好好禮貌好笑容嗰d,所以面試一定細佬好表現d~

恐龍家

引用:如題!如果大仔在油天讀,你地會否幫細仔報

原帖由 Vincent101010 於 13-04-13 發表
如題!如果大仔在油天讀,你地會否幫細仔報一些一條龍的直資學校?
我不會,因我不想讀兩間學校嘅課程

seamama 發表於 13-4-14 01:16
我不會,因我不想讀兩間學校嘅課程

引用:Quote:crazymum+發表於+13-4-13+17:56+可以

原帖由 小曳人 於 13-04-13 發表
叻就一定哥哥聰明d,但阿哥唔識講嘢嘅人,細佬就好好禮貌好笑容嗰d,所以面試一定細佬好表現d~

...
咁如果哥哥有offer就英華啦,哥哥表現不及細佬到入到,細佬再考應該ok, 值搏!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-04-13+發表叻就

原帖由 crazymum 於 13-04-14 發表
咁如果哥哥有offer就英華啦,哥哥表現不及細佬到入到,細佬再考應該ok, 值搏!

...
但是依家競爭一年大過一年,如果自行有油天offer, 都起碼立於不敗之地,搏唔搏,你自己諗喇!

引用:+本帖最後由+BB成長期+於+13-4-15+10:53+編

原帖由 BB成長期 於 13-04-15 發表

小朋友的感染力是不可看小. 要我給1千多元買個學習環境及語 ...

油天是不知幾多家長夢(未)以求的學習環境,英華固然好,但細佬未必入,細佬只能保證入2nd in, 1000人爭155個位。相反油天係100%必入,搏唔搏,真係要認真考慮,已經不是錢的問題!

引用:crazymum,+可能各人有各人的觀點,+大仔已有

原帖由 BB成長期 於 13-04-15 發表
crazymum,

可能各人有各人的觀點, 大仔已有一條龍, 6年後不用煩, 中學的戰況比小學更什.
咁大細B差幾多年?英華的競爭情況一年大過一年喎!
就當細B入到英華,你又點同阿哥解釋呢?話細佬叻過佢?

回復 crazymum 的帖子

Form B to E, at least 30 seat. Just for reference, FY 13/14 application, only around 70 forms.

BB成長期 發表於 13-4-15 11:20
crazymum,

可能各人有各人的觀點, 大仔已有一條龍, 6年後不用煩, 中學的戰況比小學更什.
不好意思, 看漏了, "大仔正讀油天", 這不用考慮, 細仔直入油天就算了, 咩都唔考, 留翻D時間諗下暑假去邊度旅行好過喇!

其實報否有需要考慮咁多嗎? d假設性問題,多到你諗到頭爆都諗唔哂,eg, 唔報可能第時大個可能又會怪你未殺他的機會。

當然個real prob 係如有offer會好煩,我會咁諗,我身邊有朋友有英華offer,我覺得他們真是超班的,相信能有offer的也是similar level,如真的有offer, 會以整個family的利益為大前題去考慮。

報左收至再唸囉!

hyatt 發表於 13-4-15 13:35
報左收至再唸囉!
報o左就會煩足你一年........最重要係.........得o左o既話點同大哥交代呢? 老實說油天已經是地區一等一名校, 何必吹毛求疵呢?

回覆:油天vs英華

我選校時必定會考慮兩個小朋友是否可一起study一起成長,要不,我為何生兩個?

引用:我選校時必定會考慮兩個小朋友是否可一起st

原帖由 seamama 於 13-04-15 發表
我選校時必定會考慮兩個小朋友是否可一起study一起成長,要不,我為何生兩個?

...
非常同意

‹ 上一主題|下一主題