用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 數研
go

數研 [複製鏈接]

小朋友將升小一,一路讀緊enopi maths,朋友介紹數研好好,有冇過來人講下兩者的分別!謝謝!

2    0    0    1

回覆:數研

up..

請問有冇人知呀

數研是針對學校課程,應付考試.
Enopi就包埋邏輯思維,但小學有些課程無包,而且進度同學校不同,例如學枚而家教三角,Enopi可能出年至教,不會配合學校進度.

咁岩唔岩自閉小朋友學?

88654321  這個不太清楚.  發表於 13-4-30 13:43

Is it suitable for K2 children?

我細仔由K2開始在數研「讀」數學,原因係我仔太得閒,幼稚園功課少。

我有個大仔,佢就係數學底子唔好,數學好難跟上。數學係一樣好特別的科目,唔明就係唔明,我同我老公教大仔時都好勞氣。

現在細仔K3,他已經可以雙位加數進位、度量衡、時間、簡單文字題的能夠應付自如。上到小學,顧小一科,多點時間去理其他科目。另外,我長遠睇…我想我細仔到中學時讀理科,數學好重要,所以我想打好我細仔數學底子,到時…我細仔到中學可以比到文科、理科佢自己選擇。

不過,好多人睇完我的發表,可能話我「洗唔洗呀,K2之喎,咁早就補?」呢個只係我對自己小朋友的決定,而且,我個細仔依家好喜愛數學,好有信心,呢樣野令我覺得無選擇錯。

JBee    發表於 13-5-3 11:47

另外…我大仔由小四才開始讀數研,初時數學成積在最第一年都唔係太理想,成積由7X分上到8X分(都總算有進步),而在第二年,明顯地由8X上到9X分數。我好開心。初時大仔好唔鍾意到數研上學(一星期一堂,有4張工作紙)。其後,當他的成積有9X分數時,他對數學才有信心,不再害怕數學(這最重要)。

老實講,上到小五的數學,我都覺得幾難教。好在數研係根據你學校的進度而預習,而在考試前老師會示乎學生是否須要加堂。其實我好多謝佢地,等我唔洗教仔成日鬧仔,傷和氣。

ka-so 發表於 13-4-30 12:00
我細仔由K2開始在數研「讀」數學,原因係我仔太得閒,幼稚園功課少。

我有個大仔,佢就係數學底子唔好, ...

請問數研上課時系唔系只比練習小朋友做,如果唔識先問老師 ?
老師唔會先教,然後先做綀習?我想清楚了解。
Thanks !

GCMa 發表於 13-4-30 12:28
請問數研上課時系唔系只比練習小朋友做,如果唔識先問老師 ?
老師唔會先教,然後先做綀習?我想清楚了解。
Th ...

唔會先教,坐低就比你做練習, 1對3,你唔識或做錯至教,你嗰組3個小朋友可能全不同級的.

同我大仔一組的三個同學仔,都係P.5的學生。我問咗我個仔,佢話:老師會先講後教,因為學校未教的。之後會有工作紙做,有唔識就問老師。

回復 ka-so 的帖子

Hi, may I know which centre your son讀數研 ? We live in Tseung Kwan OThanks !

我仔仔在黃埔那邊的中心讀的。你可以在以下地方找找:

www.soinedu.com.hk

我路過的,亞仔現讀小一,因為幼稚園程度太淺,考唔到名私/直小,之前k3讀咗一年數研。so far 我覺得幾好,同其他公文數比較,操練冇咁辛苦,課程okay,按小朋友進度調節。老師會不時致電告知亞仔情況。
我仔自小一冇上喇,成績暫時都okay!

請問數硏同美國的A+(mathnasium)那樣好?兩間都話跟學校和學生進度。

引用:請問數硏同美國的A+(mathnasium)那樣好?兩

原帖由 ngyuning 於 13-05-04 發表
請問數硏同美國的A+(mathnasium)那樣好?兩間都話跟學校和學生進度。
I want to know too

88654321 發表於 13-4-30 13:42
唔會先教,坐低就比你做練習, 1對3,你唔識或做錯至教,你嗰組3個小朋友可能全不同級的. ...
我其实都好想報數研,但知道佢地其实同補習社無分别之後,因只做練習,咁不如我自己安排練習比佢做都得啦!

回覆:kiu-mummy 的帖子

其實都得㗎,不過我兩公婆要返工,放工要睇工課,仔仔唔識教得好勞氣,所以比人教

kiu-mummy 發表於 13-5-4 15:51
我其实都好想報數研,但知道佢地其实同補習社無分别之後,因只做練習,咁不如我自己安排練習比佢做都得啦! ...

我報補習社其中一個目的係化解我同亞女之間的爭鬥,如果你女一叫就做,肯自己做習作,的確是不需去補的.

回覆:coco209 的帖子

我都想知

‹ 上一主題|下一主題