用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 就係 band 1 無分頭與尾分別是否真的? ...
go

band 1 就係 band 1 無分頭與尾分別是否真的? [複製鏈接]

今日老師講band 1 就係 band 1 無分頭與尾分別是否真的? 我只怕選擇錯誤就閉加火
   1    0    0    0

回復 226212 的帖子

冇錯,係冇分,睇你隨機號碼。

回覆:226212 的帖子

唯一分是band 1尾同學選band 1頭學校若比他入到會很辛苦,未必敢高攀

226212 發表於 13-4-27 22:35
今日老師講band 1 就係 band 1 無分頭與尾分別是否真的? 我只怕選擇錯誤就閉加火 ...
自行時就應該有分別囉!

其實所謂BAND1尾, 講真, 太多小學生係靠"谷"成為BAND1的! 我覺得最重要係睇子女的資質, 如果本身冇咩補習, 家長又唔洗理, 但都做到BAND1, 我深信呢類小朋友上到BAND1頭學校也能應付! 反之, 小學勁補習, 家長睇學業睇得好緊, 先至勉強成為BAND1, 呢類學生, 讀BAND1頭死梗!
贏左起跑線, 輸掉人生路...

bestwish  超級認同你的講法  發表於 13-5-2 12:59
719117    發表於 13-5-2 10:49
cclbaby  同意你的說法。  發表於 13-4-30 10:07

226212 發表於 13-4-27 22:35
今日老師講band 1 就係 band 1 無分頭與尾分別是否真的? 我只怕選擇錯誤就閉加火 ...
By stage, in lucky draw, YES.

719117    發表於 13-5-2 10:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實所謂BAND1尾,+講真,+太多小學生係靠"谷

引用:+今日老師講band+1+就係+band+1+無分頭與尾

隨機編號細的派先。

回覆:Anniemun 的帖子

自行只有排名,無所謂banding.

若学生真的b1,头中尾一样咁抽!
假如你是b1尾,我係b1头,但隨机号码,你比我好,而b1需派位学生>b1提供学額,最後你獲派b1,涐我卻派b2了!
只怕学生被老師話係b1尾,实際係b2头,咁就大鑊!

抽籤中獎的機會完全沒有分別,但band 1頭的學生自行多數已有學校收,而且叩門也可以叩到一些較好的學校,所以選校時不妨進取一些;band 1尾學生自行多數失敗,叩門又沒有多大把握,所以選校時最好保守一些.

一家的太陽  言之有理  發表於 13-5-1 11:19
orangebb  我同意你呢個講法, 但係我身邊好多band 1 尾同學都好進取, 因為佢地話, 反正band 1 尾同跌Band 2頭都差唔多, nothing to lose, 所以抽籤會更勇......  發表於 13-4-30 10:02
Anniemun  Agree  發表於 13-4-28 09:39

senkawa 發表於 13-4-27 23:12
其實所謂BAND1尾, 講真, 太多小學生係靠"谷"成為BAND1的! 我覺得最重要係睇子女的資質, 如果本身冇咩補習,  ...

絕對同意.  我女小一至小六都無補習, 佢小四後我亦漸漸放手, 全是佢自己做功課及溫習, 一向係級4-7名. 依家中一, 係一間B1A, 精英班, 亦毫無問題, 成績keep住.

親戚個女同我女一樣中一, B1A, 油尖旺區. 成績唔合格, 一落千仗, 佢以前小學, 親戚谷得佢好厲害, 週一至六都要去補習. 果時就keep到級5-15.  

所以我信資質對成績好影響, 好多B1尾學生好彩搏入B1A學校, 會讀得好辛苦.

如大家都入到B1A學校,資質並不會存在大差異,分別在於小朋友對學習的興趣及獨自處理問題的方法。試想像一下,家長要求小孩必須每天八小時去玩他們平日最喜歡的遊戲,小朋友漸漸亦會對那些遊戲失去興趣,那更何況是學習呢!相反地家長只作出輔導,讓小朋友去建立出一套自己的溫習方式,去到中學較多及較難的科目,他們亦懂得自我調校,同時間相對地比較其他小朋友容易去適應新環境。犬兒從小四開始已經運用自己的默書方法,現在中一亦只用幾分鐘去溫習,經常取得滿分。但是我自己亦無法理解他是用甚麼方法。(他沒有接受過任何記憶班訓練)
唯一觀察到的是犬兒從小就應用他所學的英文,自小學開始就只看英語咔通片,後來學會用英文與外國小朋友在網上遊戲交流,現在已經上網絡看全英語而無字幕的遊戲示範短片。
總結來說是把學習生活化及建立興趣的連結。
各自小孩有各自的特質,不喜匆插!希望大家亦能帶給小孩一個快樂與健康的成長!

以學生黎計,我覺得分別不大。我個仔上年間小學,名次排得好緊,平均分差一分,已經差好遠,所以我覺得分別不大。

想同大家分享一下我自己的經歷。

上年我個仔揀中學時,老師話我個仔係band 1,但由於我個仔全級考60幾,我地又係將軍澳跨去沙田,我唔敢揀band 1A的學校,叫我個仔揀band 1B的學校。可是他的補習老師,說他可以揀band 1A,之後他堅持揀band 1A 的學校。我問了他多次,“band 1A 的學校很多功課、很多考試、D野好深“。他每次也堅定的答我,“我唔怕“。最後,當然依他意願,因為始終上學的是他。

中一的上學期,我個仔成績中等,不太好也不太差。我們已經很欣慰,說真的起初有點擔心會名落孫山。

奇妙的事發生了,有一天我發覺我個仔竟然自己拎本書出黎温習,此情此景,我個仔讀書以來,從未發生。我問他做緊咩,佢話温緊習。我又問點解温習,佢話明天測驗。我話“少有喎,未見你温過“,佢話想攞高分D。之後我發現我個仔做功課也認真多了,默書也高分左。使我深深感受到,學習氣氛和校風的重要。

不要誤會,絕不是想我個仔有幾叻,只想跟大家分享,有時每個人也不同,不可用自己果套加去别人度,就算是自己的孩子也不可以,因為我們覺得他辛苦,可能他並不認同。

黃巴士  有時每個人也不同,不可用自己果套加去别人度,就算是自己的孩子也不可以,因為我們覺得他辛苦,可能他並不認同。--- AGREED  發表於 13-5-1 11:34

回復 almondlatte 的帖子

我非常認同!佢有機會是俾B1A的校風和同學學習風氣而改變,這是好現像,除咗先天資質外後天努力都緊要!恭喜哂!

很好的一個分享

我覺得小朋友最緊要不要輕易被打沉,B1A的學校,也總有學生考第尾,有些學生在小學時考慣頭幾名,要他接受考全級一百名後,仲要入不到精英班, 心態上要作出調整,如果心理素質造不到,可能最TOP的學校未必合適。所以有家長會選B1C甚至B2A的學校來讓子女稱王稱霸,但是否明智,則見仁見智。

dream100 發表於 13-4-28 11:14
絕對同意.  我女小一至小六都無補習, 佢小四後我亦漸漸放手, 全是佢自己做功課及溫習, 一向係級4-7名. 依 ...
我同意你講既資質。有資質的同學可以事半功倍,上了中學跟小學唔同,除了要溫習之外,還要更多的理解和思考。唯有摒棄傳統的背誦,更多的融會貫通,還要掌握到答題的重點才能成功。雖然band 1尾學生進入band 1A學校後,可以隨波逐流,一樣可以前進,但始終在激流中學懂摸魚跟混水摸魚還要難一點點。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題