用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友歧視屋村小學..
go

朋友歧視屋村小學.. [複製鏈接]

0    0    1    0

回覆:朋友歧視屋村小學..

是真的
特别一些人自己亦是屋邨小學畢業,但自卑自己過去,所以很歧視
另一些人,孩子的學校好像身上名牌手袋一樣,是用来晒俾人睇,通常見到呢D人,都費事理佢

現實左啲,無奇不有。何須介懷又不是太老友。

回覆:dannyyau302 的帖子

洗乜理佢啊!
少見為妙啦,噤上等人:;pppp:

ANChan59    發表於 13-5-8 00:39

kokokei 發表於 13-5-7 22:39
你地點睇?其實我果代就好多都屋村小學大, 而家有些同學都好有成就,
我歧視你的朋友是井底之蛙.....
利申 : 屋村小學出身
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我十分怕小朋友會入到d校風差嘅學校多過學校嘅location,咁樣構唔構成歧視?

我成曰教小朋友,只要冇做壞事,就唔使理人點睇。

最緊要間學校適合自己小朋友,是否名校只錦上添花而已。

唉﹗世上咩人都有,一樣米養百樣人:;pppp:,唔好在意啦﹗最重要就是唔好用自己小朋友同他們的小朋友去比較。EK呢度都好多屋村媽媽支持你既。
****未經本人許可, 不得轉載****

kokokei 發表於 13-5-7 22:39
你地點睇?其實我果代就好多都屋村小學大, 而家有些同學都好有成就,
屋村小學都有叻人, 但機會少D啫, 所以: 我明白你, 亦明白你朋友, 其實只要不影響大家, 朋友之間有不同意見又有咩所謂呢?

朋友咋, 有乜咁大不了, 如果是親人仲傷心, 又唔可以一世不見面.
希望每天開心渡過 ;-)

各有喜惡,主要視校風,但不可否認和以前社會、環境唔同了很多,不同角度亦不足為奇,各適其式

有個家長推薦我地間屋邨幼稚園比佢妹妹,佢妹妹話:No al 咁cheap!
扣左學卷每月要比$700學費另加$80茶點,校舍大,小班,有NET,多活動。。。等,對我黎講吾覺得cheap。
兩年前,我係考慮左幾個因素並且睇過一輪非屋邨及屋邨幼稚園才揀呢間,我覺得每個人都有佢既原因或需要,好多人揀幼稚園時,心中已有目標小學、中學。。。我吾揀某d邨校,係因為實地視察時感覺到果種局促、嘈吵。。。吾揀某d非屋邨學校,係因為我感覺及看到"喔~果然係牟利機構。。。"。
做左兩年全職C9,睇d吾同學校既家長、小朋友,包括行為,課程。。。我好明白當中既分別。他人講出歧視既說話及行為,係佢冇教養,有吾同想法及意見,都應該禮貌表達。我吾會理人地歧吾歧視,好現實及老實一句,若我年薪幾百萬幾千萬,我會揀一間適合囝囝既"名校",及搬去豪宅。

我都係屋村小學出身, 無咩問題的好人一個!
屋村學校都有勁人, 名校一樣有廢人.

引用:+本帖最後由+CMFun+於+13-5-8+09:15+編輯+\

原帖由 CMFun 於 13-05-08 發表

最緊要間學校適合自己小朋友,是否名校只錦上添花而已。
agree

請問什麼是屋邨學校? 等唔等如官津學校?

我覺得你朋友有一定的道理的, 因為我們的年代(我假設大家都係70後)雖然都是屋邨學校長大, 我們的父母雖然也沒有受過高等教育, 但相對都比較有禮貌, 講公德。但是, 不知是否社會已經改變了很多, 抑或是我們已經落伍了, 就是跟不上時代的步伐, 很多家長的作風真是不敢恭維。

所以, 你朋友不喜歡屋邨小學, 但相對地他不一定要入名校, 神校, 可能只是希望入一間家長及小朋友都很有禮貌的學校而已。當然, 禮貌跟階層並不能劃上等號, 但是, 官津學校始終要接受大抽奬的限制, 學生及家庭背景必然良莠不齊。大家何需見怪, 只是各取所需而已。

我個朋友的奶奶除了2間學校(男的喇X、女的瑪利X),歧視所有學校,她話她只可接受她的孫讀呢2間學校!:;pppp: 因爲奶奶幾兄弟姊妹同老爺同仔女都係呢2間畢業

我個朋友個女當年入晤到,我個朋友俾奶奶鬧到飛起,話係我個朋友屋企個邊有問題 (我個朋友個妹係輕度弱智)

MAYANGUSPO  超低B...即話自己個孫係輕度弱智...咁佢個仔及佢都有50%輕度弱智...雙羸~~  發表於 13-5-10 10:50
MAYANGUSPO    發表於 13-5-10 10:48

LeeCC 發表於 13-5-8 13:43
我個朋友的奶奶除了2間學校(男的喇X、女的瑪利X),歧視所有學校,她話她只可接受她的孫讀呢2間學校!:;pp ...
港媽始祖

maxtimma  港嫲  發表於 13-5-9 18:38
LeeCC  非常貼切  發表於 13-5-8 14:04

little_yolky 發表於 13-5-8 13:36
請問什麼是屋邨學校? 等唔等如官津學校?

我覺得你朋友有一定的道理的, 因為我們的年代(我假設大家都係70後 ...

101% AGREE, 我們的父母雖然也沒有受過高等教育, 但相對都比較有禮貌, 講公德。還肯聽老師校長意見, 憧分別是非.   但現在很多家長的作風真是不敢恭維。近乎有小小不知所謂

MAYANGUSPO  您都好仁慈...只用小小黎形容   發表於 13-5-10 10:52
‹ 上一主題|下一主題