用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小後有没有人後悔當初選的幼稚园?
go

升小後有没有人後悔當初選的幼稚园? [複製鏈接]

醒目開學勳章

2    0    0    0

回覆:升小後有没有人後悔當初選的幼稚园?

點解要後悔?

我舊同事2個囡,相差一年半,大囡每天長途拔涉出九龍塘返名幼,妹妹因健康問題留在屋企樓下的出名淺的愉快學習的學卷幼

大囡派地區二線小學,叩門不成功  ,,因為學校一早進行洗腦 :各位同學不用去考其他學校,會升我們小學部,小朋友入曬腦,每次叩門表現合作,,還銳我上小學部 ,不考學校

因為近屋企  ,還有妹妹,二線小學囗碑幾好,決定接受派位結果

上小一,背誦了得,英文較突出,但解難能力不夠,整體成績中游 ,對學習無興趣,

2年後,妹妹升上一,同一班主任

未打完

,發現妹妹雖然習慣默書抄寫,但愛閱讀,會獨立思考問題,主動學習
,上學期追得辛苦D,下學期開始進步,成績一直頭十名 ,老師認為是學習態度有一定影響,妹妹覺得上學是開心事,姊姊覺得是苦差

現在一個小六一個小四,擔心姊姊派中學,妹妹就如無煮外會Ban凵1學校

朋友後悔當年俾大囡入出名谷的幼稚園,消滅曬D學習興趣

我並不是名幼好,而想講因材施教,唔係個個小朋友可以谷

引用:我並不是名幼好,而想講因材施教,唔係個個

原帖由 LeeCC 於 13-07-01 發表
我並不是名幼好,而想講因材施教,唔係個個小朋友可以谷
我兩孩子也是讀愉快学習幼稚園的,冇考試更冇默書!  

老实说,只靠幼稚園真是追不上小学進度的!  我要另外给他們大量阅讀書籍,学習公文式。  

他們幼稚園生涯真的愉快,我在他們升上小一前的暑假加強阅讀,所以小学课程对他們並無难度,对我來说,是否名幼並不重要。

回復 LeeCC 的帖子

那一間幼稚園谷得咁勁, 攪到D學生無晒學習興趣?

我大女讀名幼,亦是愉快學習,同學們考小學真的有好多offer。細仔考不到家姐學校,一直也憂慮考小學會辛苦啲,所以一直都額外補英語和多做練習,考私校直資無offer,同學們明顯也不大競爭力,經過自己和呀仔努力下,也叩到三間津校。

每個小朋友都係有唔同嘅成長,有啲而家讀書好叻,但好快就唔叻;有啲係年年考中下,但一下子就會升番上嚟。我會覺得幼稚園係一個比佢地開始學習社交禮儀嘅地方,有時小朋友叻唔叻,亦好睇父母付出幾多。

maxtimma  agree  發表於 13-7-3 09:05

教仔各師各法,有些家長系好buy教得深和讀 K已經考試,默書等等。

吾敢教人教仔,但我一定吾會,K1已經要家長考試前陪溫書,考中英數,有什麼意思?陪小朋友看多些書, 看多些益智電視仲好。

maxtimma  兩樣都有可取既地方,其實可以雙管齊下  發表於 13-7-3 09:06

有D小朋友自動波,同一班有人為考試晚溫到喊,有人阿媽從來不理功課都科科A

即係谷的學校都有啱的小朋友

回復 LeeCC 的帖子

系有鍾意谷的小朋友,有鬥心,但有限數,甘多年見過三兩個。

都係嗰句:無最好的學校,只有最合適自己小朋友的學校

錯配辛苦大人細路都辛苦

我女讀學卷學校, 算係學卷中較深的, k3 有啲類似默書的東西, k3 下學期開始逐步適應小一課程, 我女上小一一點適應問題都冇, 小一上學期都係食老本階段, 更加冇問題, 下學期才開始遇到新知識, 但一路都 ok 冇問題, 我女仲要冇在外補過習, 上過任何學術性課程, 成績一路都係中上的.

回覆:LeeCC 的帖子

我都覺得培養學習興趣重於一切。學習是一生之久的功課

maxtimma  同意..做咩都要有興趣,培養興趣最緊要  發表於 13-7-4 09:45

為配合考小學,和銜接小一,近幾年即使係happy school都深左好多。

深吾係問題,我自己係屋企教小朋友都吾淺,但切忌過多重覆抄寫,和以背誦為主,咁樣的讀書方法係好難長久維持,背慣亦吾願用腦,害左小朋友。

maxtimma  同意..深都可以愉快學習  發表於 13-7-4 09:46

回覆:chanwendy 的帖子

請問你嗰間kg係邊間?

回復 chanwendy 的帖子

hidy88 發表於 13-7-3 00:24
請問你嗰間kg係邊間?

九龍塘迦南.

我都奇怪這幾年幼稚園同小學都深左好多,仲要聽到人地話宜家要三、四個月就要上playgroup (比以前 common 左好多)。

我本身讀書有方法,從不開夜,有充足時間休息和玩,童年日子好開心嘅,最衰係預科個時,跟左好朋友讀左一間好谷嘅學校,個兩年就係我讀書生崖最討厭嘅日子。

所以我吾會support 一味谷、谷、谷嘅學校。

‹ 上一主題|下一主題