用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 假band1,直band2
go

假band1,直band2 [複製鏈接]

見到EK有人話第二派到黃笏南,第五派到旅港,唔通老師好肯定嘅band1原來係假

4    0    0    0

回覆:假band1,直band2

黃笏南肯定係band 1

回覆:AK_Fans 的帖子

講得唔清楚,我指小朋友自己原來假band1,真band2

回復 gleung1972 的帖子

不明白,明明兩間都是band 1

回覆:WWYS 的帖子

乙1黃笏南,乙2旅港,最終.......派好後,如果有人第2派到黃,第5派到旅,(假設唔係自行同甲部入),而小朋友派到咁後,即係小朋友根本唔係老師所講嘅band1中,band1尾我都話自己太進取,宜家

係我既認知之中,派得後唔一定同學係band 2或者是老師估錯banding,可以是
1. 隨機號碼太後,派得唔好,
2. 一窩蜂將冷門學校放前,迫使熱門學校沒人揀。於是到你揀冷門學校時冇晒位而越派越後,(有人話係因為保守的填法)
3. 自己太早放band 2學校,

但係如果因為你填第一、二、三或者第四志願都派唔到而又有另外家長話小朋友第五志願填你第一至第四志願裡有填過的相同學校而又派到的時候,這個情形才算是有機會是估錯banding。

暫時我發覺九龍城區內的情況,都係正常。我聽幾間學校的老師講都是有9成以上頭三比率,錯band情形沒有,照睇九龍城區今年仍舊是豐收年。我估計只有個別學校或者個別情形會這樣,明年填表也不用太緊張。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

根據填哂全部band1(加有機拾雞法去填),結果派20+.......而且我嘅乙1黃笏南有人乙2中(除非自行/甲部中),再加乙2旅港有人乙5中, (除非自行/甲部中),咁嘅話,錯band都幾大,自行亦無選派咗嗰間

醒目開學勳章

引用:根據填哂全部band1(加有機拾雞法去填),

原帖由 gleung1972 於 13-07-13 發表
根據填哂全部band1(加有機拾雞法去填),結果派20+.......而且我嘅乙1黃笏南有人乙2中(除非自行/甲部中) ...
應該錯band 了,是不是邊緣人?

回覆:春卷 的帖子

派位後再問,都話band1.........

gleung1972 發表於 13-7-13 21:04
派位後再問,都話band1.........

沒有人可以作出絕對既肯定的,除了是教局。就算是老師都因為未能掌握同學的校內名次跟調整後的名次。最要命的還是老師只能以同學三次的校內標準分去平均之後去計算總名次。這樣的名次跟教局每次調整後才將三次平均的名次絕對會有偏差。
banding頭的可能還好一點,出錯機會細。即是係band 1頭的始終係band 1,最多跌落band 1中或者尾。假若是band 1中的,有機會跌落band 1尾甚至band 2頭而連老師都唔知。

若派位後再問老師都話係band 1的,除了老師唔會否定自己之前的推論之外,事實只因就連佢自己都未必清楚。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-13 23:10
沒有人可以作出絕對既肯定的,除了是教局。就算是老師都因為未能掌握同學的校內名次跟調整後的名次。最要 ...

假若band 1同學出錯,絕對會連累之後的band 2、3同學。因為假band 1真band 2同學「跌」落band 2學校,而真band 2同學又唔敢搏band 1的話,於是全部樽頸係band 2頭的學校。所以今年區內band 2同學和band 3同學派得唔係咁好就真。有上EK既同學和家長可能會好d,知道可以搏下band 1學校,又曉得做下保險。
有機會因為咁而益左區內band 3學校,唔知會唔會因此不但唔駛殺校縮班,重可以收足學生。反為band 1學校收唔足學生。

多謝祥細分析

其實因為當時派完位後,經老師再confirm係band1後(宜家只好希望真係band1,之不過係抽獎no.差or入錯code),去咗扣沙田band1(沙田學校唔收沙田友),再希望註冊過程完咗,下星期有好消息

回覆:假band1,直band2

另外可一看比你小朋友考得更後的同學,有沒有派到B1學校,可大約知道是真B1還是B2!

引用:另外可一看比你小朋友考得更後的同學,有沒

原帖由 Band5 於 13-07-14 發表
另外可一看比你小朋友考得更後的同學,有沒有派到B1學校,可大約知道是真B1還是B2!

...
都有睇過吓,因甲1有選,未能好肯定!

gleung1972 發表於 13-7-14 00:36
其實因為當時派完位後,經老師再confirm係band1後(宜家只好希望真係band1,之不過係抽獎no.差or入錯code), ...

叩門真係唔好理果d banding,你覺得適合,又符合學校的條件都可以考慮去試下。反正中學係叩門階段係唔會知大家的banding,特別當叩門係跨區時,有d強區中的強校更加有著數,名氣可以搭夠。中學於叩門時主要睇成績表(成績表又唔show分數既,淨係得grade),再唔係睇埋操行,或者加個筆試、面試。

就算學校要求自行時有報的,學校都係唔清楚大家實則的banding,因為自行時教局得兩次呈分,所以未有banding出而只有排名的先後。

引用:Quote:gleung1972+發表於+13-7-14+00:36+其

原帖由 ohnono 於 13-07-14 發表

引用:+本帖最後由+ohnono+於+13-7-14+00:52+編輯

原帖由 ohnono 於 13-07-14 發表
又因小朋友在學校做pre-s1練習,啲分都幾好,所以認為佢係band1......根據ek某家長做咗pre-s1成績summary比較........佢pre-s1啲分都係band1學校個range

Band5 發表於 13-7-14 00:42

...

唔可以咁計,我相信有老師會以此作其中一個參考。其實唔應該咁樣,正如我之前所講,考兩次35的可能經過調整後可以好過考一次40,一次30,亦有可能好過一次36,一次34的同學。大家學校的分數可能相差好少,甚至平均後一樣,但教局係每次呈分後就會作配對又調整,一次調整都可以有機會相差好遠,因此唔代表你第一次考差,第二次可以追返,總言之會有好多唔同的配對可以出現唔同的結果。更何況是三次呈分唔係兩次。

引用:Quote:原帖由+Band5+於+13-07-14+發表另外

原帖由 gleung1972 於 13-07-14 發表
都有睇過吓,因甲1有選,未能好肯定!

即你小朋友最少都係全港B1了,相信你叩門機會唔小!預祝你成功!

見到EK這裏的一些例子,真懷疑那抽獎的System有bug,最不幸是冇得上訴!幸好我兒子應是自行收了!

‹ 上一主題|下一主題