用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有些擔心! [複製鏈接]

囡囡返了兩天預備班後,個人變得很沈默,沒有朝氣,很少說話,不知是否因為她性格比較內向和慢熱,還未認識到新朋友的關係?真的有些擔心!

你們的小朋友怎樣?對預備班適應嗎?

1    0    0    0

阿女比較慢熱?定喺上中文聽唔明PTH?不過一開始應該無會講嗮PTH。俾d時間她啦,新地方、新同學、新老師&課程。有d家長會帶小朋友番學,入學校陪她到處走走。

引用:點解你咁多野擔心?之前擔心英文程度,宜家

原帖由 ha8mo 於 13-07-17 發表
點解你咁多野擔心?

之前擔心英文程度,宜家又擔心冇朋友
ha8om, 你好勁呀,我之前擔心的事,你仲記得!係呀佢間幼稚園得佢一個讀KTS,老公話有很多小朋友都有自己幼稚園同學,就算唔同組都係其他組。

我個囡昨天晚上發現少了1本作業,情急之下更喊起來,驚今日要用冇得用,我叫佢同老師解釋,佢話唔可以冇作業。

希望只是過度性,她很快便結識到很多新朋友啦!

Yanamami  我細女kindie果班本有9個考入KTS,最後得她一個讀咋。  發表於 13-7-17 09:28

引用:阿女比較慢熱?定喺上中文聽唔明PTH?不過

原帖由 Yanamami 於 13-07-17 發表
阿女比較慢熱?定喺上中文聽唔明PTH?不過一開始應該無會講嗮PTH。俾d時間她啦,新地方、新同學、新老師&課 ...
Yanamami,  我嗰女非常慢熱和唔主動。我們之前跟6日團去旅行,有對情侶不斷想和她玩,直至最後一天(第6日)她才和他們玩,真的慢得有些過分。

我們去了KTS家長會,看見KTS學生非常主動和有自信,我希望阿女入了KTS大家庭後,感染到KTS的愉快學習,能夠成為一個主動和有自信的小朋友。

小兒跟兩位幼維稚園同學同班,第一天還戰戰兢兢,第二天已玩到好開心,我仲驚他會畀老師罰添!
我同意,有相熟朋友仔一齊係會比較定啲,若無都不用太擔心,孩子要去發展自己的社交能力,現時只是過了兩天,路還很長呀!By the way, 從一些媽咪口中得知,有同學仍 hold 住二、三個他校學位,仲未揀定..... 意味住這場音樂椅遊戲仍在進行中,有心的..不要灰心呀!機會總留給有準備的人!努力!

Yanamami    發表於 13-7-17 10:03

ha8mo 發表於 13-7-17 08:33
點解你咁多野擔心?

之前擔心英文程度,宜家又擔心冇朋友

ha8mo, 你囝囝最後情歸何處?

會唔唔未習慣早起,太累,所以冇晒電?
比d時間佢啦!

doubtbaba 發表於 13-7-17 09:35
小兒跟兩位幼維稚園同學同班,第一天還戰戰兢兢,第二天已玩到好開心,我仲驚他會畀老師罰添!
...

doubtbaba, 我都有問阿女, 其他小朋友有無小息時和同學傾計, 佢話有, 我話你有無和同學傾計, 佢話無, 我叫佢主動和小朋友玩。我都同自己講只不過是第二天, 過些時間情況應該會改善。

tikma 發表於 13-7-17 09:39
會唔唔未習慣早起,太累,所以冇晒電?
比d時間佢啦!

tikma, 希望是太累的原因吧!阿女都早訓左,9點半前入房訓。

POWAHBB 發表於 13-7-17 09:47
doubtbaba, 我都有問阿女, 其他小朋友有無小息時和同學傾計, 佢話有, 我話你有無和同學傾計, 佢話無, 我叫 ...

緊張媽媽緊張女。帶d零食請同學仔食?功課唔見左,媽咪寫手冊話俾老師聽就可以啦~~老師唔會隨便鬧人既。有時可以用白紙做住先,唔當欠交。

Yanamami 發表於 13-7-17 10:09
緊張媽媽緊張女。帶d零食請同學仔食?功課唔見左,媽咪寫手冊話俾老師聽就可以啦~~老師唔會隨便鬧 ...

Yanamami, 唔好笑我啦!我都有叫阿女帶d零食請同學仔食,但佢話老師話唔可以請其他小朋友食野,因為唔衛生和唔知其他小朋友可唔可以食這些食物。

gigayan  如果怕分享食物, 我囡昨日想到剪了一些小貼紙送給新相識朋友, 今日我囡說大家收到都很開心  發表於 13-7-18 14:33
Nightman  小兒帶了熊仔餅作小息茶點, 同學仔要同佢分享, 佢就派比人食。  發表於 13-7-17 23:51
Yanamami  Oh~~我忘了~~~怕有d小朋友有食物敏感。  發表於 13-7-17 13:46

我囡昨日話習作老師收了批改, 會唔會樓主囡囡個本都係??

我囡都係得自己一個人去kts, 沒有朋友, 唯有多鼓勵佢主動結交新朋友, 幸好昨日佢已經結交左坐隔離既小女孩, 佢自己主動同小女孩講不如我地做朋友, 還分享了小食..... 昨天我亦俾左$3佢去小食部買小食, 當俾佢四周探索新環境, 我囡返來分享第一個小息太多人排隊, 未買到已經響鐘, 雖然買唔到, 但佢似乎依然很興奮。

POWAHBB  你囡囡好主動呀!   發表於 13-7-17 14:44
MCLIAN    發表於 13-7-17 14:08

gigayan 發表於 13-7-17 12:32
我囡昨日話習作老師收了批改, 會唔會樓主囡囡個本都係??

我囡都係得自己一個人去kts, 沒有朋友, 唯有多鼓 ...
gigayan, 放學後, 我打比佢問佢怎麼樣? 佢話原來交了給王SIR, 佢唔記得。真係上堂雲遊太空, 失魂到呢!
你囡囡係第幾組?

過渡時刻, 難免有錯漏, 宜家搵返就好, 叫囡囡唔使驚了......

我囡囡第六組, 你呢?

POWAHBB  我囡囡第三組呀!  發表於 13-7-17 15:11

回覆:有些擔心!

我呀仔都係第六組,唔知九月會唔會再分過班?

Nightman  正式開學時, 是再分班吧 !  發表於 13-7-17 23:56

回復 acyleun1 的帖子

之前爬文話9月份會再重新分班。

Yanamami  勤力媽媽!  發表於 13-7-17 16:55

回覆:POWAHBB 的帖子

怕呀仔寫漏手冊,想問下其他媽咪數學科是否每天都要返家做工作紙練習本還是不用?

引用:怕呀仔寫漏手冊,想問下其他媽咪數學科是否

原帖由 feifan 於 13-07-17 發表
怕呀仔寫漏手冊,想問下其他媽咪數學科是否每天都要返家做工作紙練習本還是不用?

...
阿囡之前話老師話所有預備班功課都是堂上做,回家沒有功課做。

Nightman  睇睇"預備班備忘", 數學科有些是在正式開學前, 要自己在家完成的。  發表於 13-7-17 23:55

回覆:POWAHBB 的帖子

但為何昨天阿仔寫手冊做了?!

‹ 上一主題|下一主題