用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 沒有提早一個學期通知退學,有無人真的被追一個TERM學費 ...
go

沒有提早一個學期通知退學,有無人真的被追一個TERM學費? [複製鏈接]

剛通知學校九月不回英國讀書,但職員巳放假。
現很担心因沒有早一個TERM通知退學,學校會唔會越洋追下個TERM的學費?
有無人或識人遇過同樣問題?
   1    0    0    0

你那學校
g前有fd 讀完冇交都冇追

agency 話大多數都追

剛幫呀仔申請轉校,仍等新校回覆,通知舊Agent, 他原本話不用,奌知知道不是找他搵新校,他話要收。新Agent 話英國學校試過出律師信吿家長。我仍未正式退學,若新校收呀仔,稍後便知條數怎計了。

Noel2010,
請問你轉year 幾?

回復 小比一隻大 的帖子

升year 10.
原校今日出單交學費,但新校未覆。one term notice都要看看怎了。

祝你囝囝成功轉讀心儀學校.
之後給我們了解 one term notice 的情況.

其實通常你係就學校的時候交了一個學期的按金
你沒有通知他們走,他們就不會退按金給你
我現在有個女孩子就是這樣,突然走,學校話你沒有通知,所以按金(一個學期學費)就不可以退

他們沒有收按金

我都好想知,亞仔今年考GCSE,8月22日先出結果,都未決定轉不轉校.有冇人知因這情形下,不用比term notice呢?
同佢houseparents提過這問題,但都冇正面回答,只是話等results和好想亞仔留底,真係進退兩難.

Agent 話UK law, 要比one term notice.

我未退學時直接打UK school 問,她解釋我未簽回offer letter 前可waive, 但到dealine, apply 新校仍未覆,我再further extension 舊校。口頭答覆可免,主要去年學校只出1年 offer, 待升year 10 & 11, 再出offer, 若offer deadline未覆,我校是收1年school fee, 不是one term。

我由apply 至轉校太短時間,school 已放假,退學手續要九月份做。我估只殺deposit, 因我冇交下年學費。

回復 ritayim 的帖子

你學校信是給你student visa 到A level 還是GCSE?
有些學校出到A level, 你唔讀,即是退學,若出到GCSE,我覺得可以,因她未offer A level 學位給你。另有些學校website 寫得很清楚奌罰,你看看吧。最好send email or 打去學校問,House parent 亦決定不到。

如GCSE 放榜才決定轉,你現要找學校? Hold 定個新位? 還是可放榜後再apply?

回復 noel2010 的帖子

Thanks noel2013,

佢Current CAS - expiry on 6 Jan 14, 學校在開始暑假時出咗新的CAS, 咁算唔算比咗offer呢? 其實佢Y12都最低要GCSE 6科C, 似乎咁佢唔係一定收硬,你覺得咁有無得拗呢?

佢有一間U的附屬校比咗Conditional offer 佢 (GCSE 5 subject pass) , 如果佢考到要求, 我好想佢轉,因學費平好多.

剛收到學校的 email ,他們真的追一个 term的學費,點算?
有無人試过唔俾?

聽Agent 講過,試過Agent 代求情不用比。學校同Agent 関係好。亦有學校不肯,照出律師信告家長。如通知領事,日後申請study visa 會否有麻煩?不如比個好D理由校長。

我只由Admission 口頭答覆我不用付,未退學前,代通知校長一聲有可能轉校。因退學時正放假,手續未辦。行李仍在學校,學校話可安排送新校。現從新cancel UK visa, 再apply 另一間學校visa。改機票等。

我幾年前曾經聽過舊同事提及這些事,不過最後不知怎樣又冇提起。
為何要轉校,小朋友又要重新適應呢?
待預科才轉也不遲呢!

阿仔不是轉校,是不去英國 ,留在香港讀書

yeung2212 發表於 13-7-26 22:54
剛收到學校的 email ,他們真的追一个 term的學費,點算?
有無人試过唔俾?

試下寫信求請,作少少原因,拿,唔係教你講大話,不過有時講得慘 d 咁啦
但如果人地點都話要收,都要比架喇,只好怪自己安排唔好
搞得唔好,整臭個仔個名,何必?

我有朋友當年在外國讀書,走時爭落電話公司電話費唔找
多年後就後悔,後來佢返去旅遊都驚過關比人拉

nintendo 發表於 13-7-28 13:30
試下寫信求請,作少少原因,拿,唔係教你講大話,不過有時講得慘 d 咁啦
但如果人地點都話要收,都要比架 ...

多謝你的意見!

我巳經努力寫緊這求情信。

其實係因為回港後發現有內科病及覺得她唔乖,

所以才有這決定。我自己就因為這決定哭了三日。

有無人知道如要追一个 term 的費用, 是否只計學费,寄宿费使唔使也耍追?

回復 yeung2212 的帖子

你女皃是否在英學校學壞了?
為了呀仔我何止哭了三天。我亦考慮就算要比錢,轉唔轉校好呢?

我都是呀仔放假回來才告訴他,他不想轉。而且太急,有些排名頗高學校的offer, 亦趕不切應考。只選了一間最快考住先。等消息期間再找多些有関該學校資料,覺得我可接受便說服呀仔轉。

One term notice, 應是school fee & boarding fee, 你理由充份些給校長,我估細的學校較易求情,因校長可決定。大校就要有制度。

回港讀,香港讀到嗎?中文跟到嗎?

‹ 上一主題|下一主題