用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀 st cat 原因
go

揀 st cat 原因 [複製鏈接]

因我是新手媽媽, 虛心請教各位:

請問d人成日讚 st cat 好, 其實佢除咗有名氣, 仲有咩好呢 ??

因為如講英文, 係咪應該 york 好過 st cat ? 補充: st cat k2 係冇外籍班主任.
   7    0    0    0

引用:因我是新手媽媽,+虛心請教各位:請問d人成日

原帖由 肥面媽媽 於 13-07-19 發表

請問d人成日讚 st cat 好, 其實佢除咗有名氣, 仲有咩好呢 ??
good post.

st cat k2 係冇外籍班主任????.

係, k2 同 k3 都冇

回覆:揀 st cat 原因

but having Chinese class teacher is easier for parent teacher communications.  I don't see this being a major problem as long as their English teacher is qualified NET if you are concerned about English language education

如果你認為york英文應該比st cat 好,那你不用虛心請教了,你心中已有答案

肥面媽媽 發表於 13-7-19 10:23

SC
講英文,又唔夠York好
講學費,又唔平
講中文同數學,又唔夠KV教得深
講一班人數,又唔夠KM少
講小學,又冇back up
講K2同K3,又冇NET班主任
講面試安排,又差

其實SC真係冇咩好。樓主,忘記吧!唔洗再為佢而煩惱。

是呀!你不喜歡就不要揀,很多人想入的!

幫子女找學校也要找一間合適的, 我只是想瞭解多些有關此學校的資料吧了, 留上的 st cat fans 很燥呢!!!!!!!!!

我有親友的小朋友讀st cat, 看過小朋友平日的教材家課後, 我覺得: 獨特嗎? 不是. 差嗎? 更加不是.

在我眼中, st cat 是一間有經驗, 有名氣, 位於九龍塘區的幼稚園. 就是這樣簡單.

不是說它不好, 絕無此意. 但是否如此"神級"呢? 恕我直言, 不覺得值得令人如此趨之若鶩. 所以, 我家孩子也沒有報讀.

容我再說多次, 親友的小朋友在那邊讀, 我覺得是不錯的, 沒甚麼值得挑剔. 但又有甚麼過人的吸引之處呢? 我尚未發現.

honeybunny7    發表於 13-7-23 11:46

謝謝回覆!!!

回覆:torunpoland 的帖子

So far, I didn't find any schools is prefect.  There is no prefect but you can find the closer one with your mind.

maomaofifi  yes...there's no prefect school in the world. we are not prefect parents after all.  發表於 13-7-22 09:40

回復 torunpoland 的帖子

Fair Comments.
其實好多KG在程度上已趕上,語境亦是。自己亦有不少朋友的小孩在SC讀,有讚有彈。

可能小孩太細,有時父母亦未能100﹪知道那套教學模式最match自己的小孩. 個人觀感和經驗,選擇一些和自己理念近似,離家不要太遠的幼稚園比較好。

honeybunny7    發表於 13-7-23 11:46

小女係st cat今年畢業了, 好唔好見人見智, 但眼見班上同學叩門真係無敵, 報親都有得in, 好多名校都收, 尼個我覺得係佢好值得考慮既賣點.

spmok1999  o下! 乜要輪落到叩門咁慘呀?   發表於 13-7-24 08:46

引用:+本帖最後由+Ryan_baba+於+13-7-19+17:16+

原帖由 Ryan_baba 於 13-07-19 發表
好中肯報KV , km 好過啦

引用:+本帖最後由+Ryan_baba+於+13-7-19+17:16+

原帖由 Ryan_baba 於 13-07-19 發表
SC 甘差, 咁請問幫小朋友揀左邊間呢?

請教邊間幼稚園英文比York好, 學費又夠平, 中數又比KV 深, 師生比例比KM 細, 3年都有NET , 小學又有backup ?

Ryan_baba  my kid just finished K2 in SC this year.  發表於 13-7-20 09:29

引用:Quote:原帖由+Ryan_baba+於+13-07-19+發表

原帖由 LWL1212 於 13-07-19 發表
SC 甘差, 咁請問幫小朋友揀左邊間呢?

請教邊間幼稚園英文比York好, 學費又夠平, 中數又比KV 深, 師生比例 ...

引用:小女係st+cat今年畢業了,+好唔好見人見智,+

原帖由 Mrs_U 於 13-07-19 發表
小女係st cat今年畢業了, 好唔好見人見智, 但眼見班上同學叩門真係無敵, 報親都有得in, 好多名校都收, 尼個 ...
真定假,我朋友的女今年st cat 畢業,同班二十多人,得2個入DBS , 1 個入DGS  , 1個入st Paul co Ed , 無一半入神級!,

Ryan_baba  你要求都好高下喎  發表於 13-7-20 09:36
小曳人  呢個成績已經好好  發表於 13-7-20 07:06

回覆:samchan2179 的帖子

叩門强是堅的,最後收不收就不能擔保,有机会見已是最重要的第一步。

St. Cat 有咁多班,將每班入神校加埋,應該佔的人數可以差不多一班。

‹ 上一主題|下一主題