用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公帑助基層子女遊學 合理嗎?
go

公帑助基層子女遊學 合理嗎? [複製鏈接]

http://hk.news.yahoo.com/%E5%85% ... 7%8E-224628672.html
   0    0    0    0

回覆:公帑助基層子女遊學 合理嗎?

需唔需要比埋成人伴遊嗰份,手信,生活費及交通費?

嗰啲團體遲啲一定會代為爭取的,唔駛擔心

公帑用於社會民生上會合理一點,始終遊學不是生活上必須的,我雖不是基層,但我不認為小兒暫時有此需要,如要幫助基層子女,最先要的不是遊學,而是托管和學習軟硬件支援反而更重要

香港不是福利社会,無奶油要納稅人照顧哂。無錢咪玩少D囉。我都算中下産,但都未試過遊學啦!/
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

香港而家係間接打擊咗自己努力上進嘅人,整體嚟講巳經漸漸失去以往獅子山下奮發向上嘅精神面貎,前景不容樂觀

咁不如資助所有適令學童

簽名被屏蔽

引用:香港而家係間接打擊咗自己努力上進嘅人,整

原帖由 科學 於 13-08-07 發表
香港而家係間接打擊咗自己努力上進嘅人,整體嚟講巳經漸漸失去以往獅子山下奮發向上嘅精神面貎,前景不容樂 ...
悲哀,以前父母一代,只要你願意做,就會搵到食,有屋住,人人只要努力就有希望

不應該!
公帑應用得其所, 起多一兩所醫院或學校總比遊學更合適, 照顧層面更廣.

好荒謬,吾知幾時搞成甘!

引用:不應該!公帑應用得其所,+起多一兩所醫院或

原帖由 Krissi 於 13-08-07 發表
不應該!
公帑應用得其所, 起多一兩所醫院或學校總比遊學更合適, 照顧層面更廣.
...
贊成多起醫院,老人院,專上學院等等民生設施

唔同意,遊學唔係必須品

可以反對嗎?我們也是納稅人,為什麼我的血汗錢會用在小朋友的玩樂之上?什麼道理呀

不児我地組成郡組反対LA. 我都非常賛成以上所講、老人、医院、託児等等、一D真係必需的。 遊学係一定要自費的、或者一D非官方機構有興趣HELP下LOR. 要供養D双非已経好気頂架LA,決定生又5係我地、但係就要就哂KUI地係北区番学、又要安排入境処STAFF上車検査、皇帝仔女咪!!! 当然、我5係話要求貼銭遊学GE係双非、但聴到的都是満口郷音的、総知大陸有咪5要的、香港就全収。
Mighty
自分に負けるな!!

引用:不児我地組成郡組反対LA. 我都非常賛成以

原帖由 Mighty 於 13-08-07 發表
不児我地組成郡組反対LA. 我都非常賛成以上所講、老人、医院、託児等等、一D真係必需的。 遊学係一定要自 ...
雖然很憤慨……但明知反對都無用,現在我們面對著很多荒謬和被硬銷的政策,其實醫院,老人院,退休保障等等的動議已提出了很久,但政府遲遲唔拍板,有盈餘時唔做,無盈餘時更加唔做,都唔明點解?  還有,現在只要說出個人立場,就會無啦啦被人政治化,或陰謀論化。 你試想想,我們若 站出來,必定有反對聲音,這些聲音可能來自受益者,或不是,或只是來自攪事的挑釁者。我們到時可能又被人說成“攪分化”,“歧視低下階層,”剝奪低下階層孩子的權利,“仇窮”,“破壞社會和諧”……(下刪100字)的罪名,問我怕不怕,我怕。但我又不能做什麼出來

引用:Quote:原帖由+Mighty+於+13-08-07+發表不児

原帖由 carriebaby111 於 13-08-07 發表
雖然很憤慨……但明知反對都無用,現在我們面對著很多荒謬和被硬銷的政策,其實醫院,老人院,退休保障等等 ...
而家好多所謂關顧弱勢社群嘅組織和政黨,經常喺度好積極咁為基層謀福祉,如我哋提出異議又會俾人話歧視基層家庭

我都系弱勢社群,一家四口,一個搵錢,冇錢去交流,真系吾明點解佢地就有得去,
呢個世界真系最可憐就系我地班

歧視這字経已被人濫用左、総知声音不同就比人質歧視架LA!!無人仇窮、只是未有貢献前、就要WON定着数先、我就会歧視、如果真正努力力求向上的人、我会非常尊重。 仲有激気的、是好多外来人、看仲左香港政府不敢乱来(対一D悪人)、上排有個沖関婦、「訓」係入境署、硬要LOR張出世紙、沖関明明犯法、点解仲要比着数KUI??? 如果這沖関婦、是身在自己国家、睇怕一分鐘都5洗、就比人DICK走LA. 嘈咩鬼亜、会自然人間蒸発TIM亜!!香港淪落這地歩、情勘何此?
千奇5好同我講「共容」両個字、溶左你個狼頭就得。
Mighty
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題