用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有好多人只係報一間?
go

有好多人只係報一間? [複製鏈接]

今日有個未婚朋友話我點解要報咁多間?我解釋佢聽而家d面試幾難仲要村校都大把人爭,佢話我咁緊張會影響個女!自問報左八間當中仲有兩間係救世軍得個排字!佢話佢身邊D朋友個個都係報一間,唔明點解我咁緊張,真係嬲嬲地,我話我身邊D人多數同我報差不多,甚似報多我好多間!佢話係我D朋友有問題!

0    0    0    0

引用:今日有個未婚朋友話我點解要報咁多間?我解

原帖由 monlingling 於 13-11-15 發表
今日有個未婚朋友話我點解要報咁多間?我解釋佢聽而家d面試幾難仲要村校都大把人爭,佢話我咁緊張會影響個 ...
我報左16間,我朋友表哥報左40間

brrbaby2007  that's really crazy  發表於 13-11-19 12:36

40就誇張啲,20間以內大有人在。
樓主咪介意,你都識講佢未婚,點會明。唔好話報幼兒園,以前結婚時早年半訂酒席都俾人話誇張,有啲嘢係未經歷唔知啫。
況且,我估佢身邊的朋友講大話都唔定,扮晒唔緊張,其實暗地報咗廿間。或者佢啲朋友都知佢會話人緊張,所以呃佢話一間。

引用:40就誇張啲,20間以內大有人在。樓主咪介意

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-15 發表
40就誇張啲,20間以內大有人在。
樓主咪介意,你都識講佢未婚,點會明。唔好話報幼兒園,以前結婚時早年半 ...
你o岩,我衰在太誠實了!

foopopo 發表於 13-11-15 22:16
我報左16間,我朋友表哥報左40間
我唔覺唔覺都報左20間

回覆:有好多人只係報一間?

你同佢講記住今日講過的說話,將來只報一間,如果報多過一間就正衰女

引用:你同佢講記住今日講過的說話,將來只報一間

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-15 發表
你同佢講記住今日講過的說話,將來只報一間,如果報多過一間就正衰女

...
我都想咁講。到時記住自己講嘅說話:;pppp:

引用:你同佢講記住今日講過的說話,將來只報一間

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-15 發表

...
作為朋友,其實我都真心希望佢拍到拖結到婚生埋B!

我報左三間,晌朋友當中已算最少!
我相信極少人報一間

我報左20 間, 因為細b 得幾間有得interview, 我唔覺小朋友有pressure, 反而家長大d 囉. 佢地都係去玩下咁

引用:Quote:原帖由+cloudwingwing+於+13-11-15+

原帖由 monlingling 於 13-11-15 發表
作為朋友,其實我都真心希望佢拍到拖結到婚生埋B!
你呢句好好笑,好似講緊反話

暫時冇乜聽過報一間家長,我自己6間,只可以話現在家長有苦自己知,你估錢o星咩

引用:我報左20+間,+因為細b+得幾間有得interview

原帖由 lokgochi 於 13-11-15 發表
我報左20 間, 因為細b 得幾間有得interview, 我唔覺小朋友有pressure, 反而家長大d 囉. 佢地都係去玩下咁 ...
心儀的都唔收細B,好難報到咁多間!其實好多間幼稚園都安排同一日面試,又講明唔可以改期,真正去到in的應該無咁多間吧!

醒目開學勳章

回覆:Joball 的帖子

我報咗兩間.....

原因係每間幼稚園派彩日子不同
心儀學校永遠出年三四月先有結果
唔報多兩間來backup
唔通你肯定你報嗰一間收硬

我都識有啲朋友覺得我好誇張。我報咗9間咋得3間有得in因為細b。我只可以講未經歷過唔會明,同都有啲無要求嘅咩都唔諗搵間有位就讀。連我啲親戚都話使唔使咁嚴重。大佬時代唔同啦。 所以我已經練到聽完就算左耳入右耳出。個小朋友係我嘅關佢地咩事。

有朋友k1都係報兩間,其中一間仲係家長兒時讀過先報埋.其實係家長自己心態,有啲係唔會跟風,見人報佢又報.佢哋較為平常心,唔想咁早比壓力小朋友,都係一件好事

irene_the_pooh  我就係咁諗!  發表於 13-11-19 09:46

引用:有朋友k1都係報兩間,其中一間仲係家長兒時

原帖由 Purplemango 於 13-11-16 發表
有朋友k1都係報兩間,其中一間仲係家長兒時讀過先報埋.其實係家長自己心態,有啲係唔會跟風,見人報佢又報.佢 ...
K1唔同, 通常K1都已經有間PN 嘅學校做backup,  咁係咁易報多一兩間好D 嘅博下都ok, 我D 朋友直情k1 唔報, 讀返pn 嗰間tim.... 但係PN 唔報多幾間, 你阿B 臨場發皮氣鬧情緒或者老師唔合眼緣得waiting list 或rejected,  到時真係有排擔心。

回覆:monlingling 的帖子

我報左4間,朋友之中已經係最少,不過我本着有冇得讀N都冇所謂既心態,所以冇乜壓力,但出年報k就唔同講法了。乜有人會只報1間

我果個係大b,但我已經幫佢報左差唔多20間,而家in左8-9間,有兩間已經reject 左我地,有2間要重新in過!講真如果我唔報多幾間,阿仔真係有機會冇書讀

‹ 上一主題|下一主題