用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 有無人讀緊(真道), 想知係咪英數?
go

有無人讀緊(真道), 想知係咪英數? [複製鏈接]

如果有人讀緊真道,可唔可以分享下!聽人講真道轉咗校長好混亂?
係轉好定壞呢嗎?同埋 中文係用普通話教嗎?是否英數?thanks

7    0    0    0

小學用中文,中學用英。

唔好意思,漏講中文,中文由小一開始已經用普通話。

引用:如果有人讀緊真道,可唔可以分享下!聽人講

原帖由 man791005 於 13-11-26 發表
如果有人讀緊真道,可唔可以分享下!聽人講真道轉咗校長好混亂?
係轉好定壞呢嗎?同埋 中文係用普通話教嗎 ...
"2012-13 年度科目及教學語言",

14可能唔一樣,當參考:

http://www.logosacademy.edu.hk/curriculum-2/overview/?lang=tw

回覆:有無人讀緊(真道), 想知係咪英數?

係囉!我都好想知點解好好
多都話唔好稔真道,尤其我身邊好幾位既教育界朋友。 基本上,反對:贊成係 10:1

ihv2kids 發表於 13-11-29 19:01
多都話唔好稔真道,尤其我身邊好幾位既教育界朋友。 基本上,反對:贊成係 10:1 ...
點解?未至於咁誇張 10:1。
我以為是 50 :50!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:係囉!我都好想知點解好好 多都話唔好稔真

原帖由 ihv2kids 於 13-11-29 發表
多都話唔好稔真道,尤其我身邊好幾位既教育界朋友。 基本上,反對:贊成係 10:1 ...
我同你相反,10:1叫我去真道,直接識個小一媽媽,間接識個小三媽媽,學校老師,前客戶2個家庭4個高小及中學小朋友,另外我親人嘅西人老世d混血仔女,小提琴老師教過一個前真道學生移民後入外國高中,現在讀醫科。。。個個話good good good唯一有個唔開心,上課經常去洗手間之類,見學校社工,社工轉介見正苦心理醫生,家長覺得處理唔妥善,但又唔轉校喎。

引用:係囉!我都好想知點解好好 多都話唔好稔真

原帖由 ihv2kids 於 13-11-29 發表
教育界朋友我有個幾熟,我比真道d課程內容等資料佢睇,佢話咪攪,佢一定唔去教,除非未結婚生仔重要對教育有團火,咁多自家制教材,睇到佢頭都暈,打份工啫,佢情願做官校,無咁辛苦。

回覆:有無人讀緊(真道), 想知係咪英數?

好多謝你地意見,真道有人話好,有人話唔好,真係唔明點解

引用:唔好意思,漏講中文,中文由小一開始已經用

原帖由 當老押 於 13-11-29 發表
唔好意思,漏講中文,中文由小一開始已經用普通話。
其實你是真道家長嗎?

回覆 man791005 的帖子

数學DS1最後—個term開始用英文,我覺得幾好
好唔好夾小朋友,好簡單,無信心又有别的出路就請移玉歩,好多有心人等緊

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+13-11-29+發表係

原帖由 ozoz 於 13-11-29 發表
我同你相反,10:1叫我去真道,直接識個小一媽媽,間接識個小三媽媽,學校老師,前客戶2個家庭4個高小及中 ...
你嗰d個個話good good 都係影容舊校長時期的真道,但宜家呢?宜家是否同以前不同了?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-29+發表我同你

原帖由 sundae525 於 13-11-30 發表
你嗰d個個話good good 都係影容舊校長時期的真道,但宜家呢?宜家是否同以前不同了?

...
讀緊初小嘅係新校長喎。

引用:Quote:原帖由+sundae525+於+13-11-30+發表

原帖由 ozoz 於 13-11-30 發表
讀緊初小嘅係新校長喎。
初小新副校長只是在今年九月上升,未有政績

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-30+發表讀緊初

原帖由 wai406 於 13-11-30 發表
初小新副校長只是在今年九月上升,未有政績
咁就只好放長雙眼了。如果家長覺得太冒險的話就唔好讀呢間,會安心d。

無論有冇别的出路,對真道無信心或十五十六,就請移玉歩,大把有心人同真道學子既細佬妹等緊!!!

背完乘數表先英數好啲,唔係英文教就等於好啲嘅

回覆 ozoz 的帖子

以我所知,學校既課程係由學校自費請了約7至8位課程老師去處理的,那入班的老師在工作量可減輕一下的。
‹ 上一主題|下一主題