用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年細女語言慢半年,今年k1定n好?
go

2011年細女語言慢半年,今年k1定n好? [複製鏈接]

女女係2011年細b, 語言評估話佢慢正常既大概半年,學習慢人啲埋解冇問題

來緊9月讀k1定repeat pn 好?
好驚出來要同龍b争

2    0    0    0

回覆:ccmama2011 的帖子

repeat pn

回覆:2011年細女語言慢半年,今年k1定n好?

我係11年6月B,都係評估講野慢半年,而家都未識講動詞+名詞,例如食飯,只會講飯飯。我不會repeat la, 因為6月唔算細,不過如果係細b, 我會想佢repeat, 甘對佢無甘辛苦同無甘大壓力

回覆 ccmama2011 的帖子

你在哪裡做評估? 要追返都好快吧!不用擔心!

回覆:yui_michelle 的帖子

比佢出去上言語訓練好快追得上

我建議有學校收K1就讀住先,同時帶囡囡去做語言訓練。K1小朋友說話能力好d,所以對你的囡囡學習說話會快d。你亦可以讀住K1,再考心儀的幼稚園/龍校重讀K1。

引用:回覆+ccmama2011+的帖子 你在哪裡做評估?+

原帖由 linuswin 於 14-01-20 發表

你在哪裡做評估? 要追返都好快吧!不用擔心!
健康院同出面私人既語言治療

引用:回覆+ccmama2011+的帖子 我建議有學校收K1

原帖由 HMHG 於 14-01-21 發表

我建議有學校收K1就讀住先,同時帶囡囡去做語言訓練。K1小朋友說話能力好d,所以對 ...
即係repeat k1好過repeat pn?

其實最驚係一repeat就變要同龍b爭……競爭好大

我囝囝係11年7月B....講野都係慢..只可講簡單字..可跟讀發音, 理解完全OK,,,,,黎緊下星期先睇評估....
我之前都concern k1 會追唔上...但後來決定了比佢讀一間普通教會學校k1...而唔選擇兩文三語既k1..因為..覺得BB先要打好語言既底...學術方面....以後點教點學都得....而且而家到9月仲宥大半年...我相信BB 一定追得上....~

引用:回覆+ccmama2011+的帖子 我囝囝係11年7月B

原帖由 hehawendy 於 14-01-21 發表

我囝囝係11年7月B....講野都係慢..只可講簡單字..可跟讀發音, 理解完全OK,,,,,黎 ...
我女宜家2歲2個月,自己名都未講到

剩係有啲單字

入去k1就讀k1。而家兩三歲分別會大D,將來二三十歲,差幾個月點分得出。

wait for one more year perhaps.

那裏可以做語言評古?

我認為要repeat就K1repeat。收你囡囡讀K1果間學校ok嗎?如果ok,萬一出年再考K1的心儀學校失敗,你囡囡可以選擇留在原校升K2或repeat K1。

有學校收K1就無謂repeat啦!好快追上的,不用擔心。

當上K1后,有其他小朋友陪他多講話。那時,他可能non-stop talking。

現在,可安排語言訓練,還有8個月才上K1。

我女12月B, 2歲時都做過評估, 慢半年至9個月, 我選擇做做超大B, 但是repeat K1. 正如樓上JM所說, repeat K1較有利, 一來可俾多D時間觀察小朋友的進展, 二來K1 offer難求, 讀住先第二年可轉校repeat或原校repeat, 多好多選擇.

小朋友的話言能力並非一歩一歩進歩,
係突然識講, 小女上N班前只會講單句, 但2個月後就乜都識講.

其實Kl開始認下字劃下線埴顏色,學術學習比PN多,如果有K1收,入咗先,如果真的跟不上才考慮repeat K1. 我覺得比Repeat PN有用多些。

引用:其實Kl開始認下字劃下線埴顏色,學術學習比

原帖由 McBonnie 於 14-01-21 發表
其實Kl開始認下字劃下線埴顏色,學術學習比PN多,如果有K1收,入咗先,如果真的跟不上才考慮repeat K1. 我 ...
多謝各位分析,聽完你地講我會揀如果要repeat就repeat k1

除非咁好彩LH 或者st cat收讀pn 啦(都未in), 但機會應該非常非常細囉

‹ 上一主題|下一主題