用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs St Mary
go

KTS vs St Mary [複製鏈接]

家姐讀緊KTS,  妹妹也屬好動型,覺得KTS好適合妹妹。兩姊妹又可一起上学。假如St Mary大抽獎有幸抽到,應怎决懌? 一條龍對我是最吸引之處,但對St Mary其他認識真不多,好怕妹不受谷。 但讀KTS面對呈分試又是另一壓力考驗。你地有咩高見?

0    0    0    0

我住31網,之前都有留意St Mary。她是band1A中學,修女學校,吾會係輕鬆,但谷得過吾過份,好睇小朋友的資質同性情。

至於Kts,係好學校,學生吾少去到一線中學,但中學個遊戲吾係只看成績,亦睇特異功能。人地去到,真係可能係游得、打波得,吾一定你都得。你可以望吓個校網d中學,大抽獎d學校o吾ok。

講一大輪,除非我覺得小朋友一定讀得吾開心,否則吾會放棄St Mary。

St Mary's, St Mary's, St Mary's......仲洗問?

sheffield    發表於 14-2-10 15:09
rainbowcov  認同, 當然St Mary 啦, 又唔洗錢。  發表於 14-2-6 10:40

St Mary.  

回覆:Yanamami 的帖子

Yanamami, 知道你倆位小朋友也是KTS成長,你都知道KTS有其吸引之處。我是在職媽媽,真有點擔心自己應付唔到兩所学校不同課程。最怕走上日谷夜谷地步。但另一方面,可能又只是先甜後苦,或先苦後甜之别!

Yanamami  Pls check PM.  發表於 14-2-4 22:33

回覆:KTS vs St Mary

我係kts家長,都對st mary流晒口水

回覆:gigayan 的帖子

我都勁like st mary , 到妹妹時升小時,我都遷居試試

引用:Yanamami,+知道你倆位小朋友也是KTS成長,

原帖由 baby1211 於 14-02-04 發表
Yanamami, 知道你倆位小朋友也是KTS成長,你都知道KTS有其吸引之處。我是在職媽媽,真有點擔心自己應付唔到 ...
你諗嘅,兩校兩課程,擔心確有道理。試想想>>3次考試+4次測考(當係),即一家面對7次考測一年,諗起都驚。另外12年女校是否問題??接送、學校活動、假期安排等是否問題??

回覆:sukitelfold 的帖子

是的,Sukitelfold講的正是我顧慮的。所以真實只貪戀St Mary 的一條龍,對其他了解真不多。家姊亦在KTS環境下讀得好開心。所以唔知係咪因一條龍這吸引處而放棄自己日後方便及喜愛的KTS.

sukitelfold 發表於 14-2-5 02:37
你諗嘅,兩校兩課程,擔心確有道理。試想想>>3次考試+4次測考(當係),即一家面對7次考測一年,諗起都驚 ...
明解。睇落好恐怖~~但要搞兩個升中都唔喺易事(且唔一定入到如St Mary's這等中學),好似樓主講,先甜後苦,定先苦後甜吧。如果諗住順其自然,有幾多料就考邊間中學,唔一定要top band1A既,當然是KTS舒服得多。大家都鍾意KTS升中成績唔錯之餘,又讀得開心。睇下樓主有幾恨入名中。再講,St Mary's是一定入到嗎?如只是有機入,倒不如入到先煩。

回覆 owennam 的帖子

如果搬屋去抽,Maryknoll  和 Marymount 都系好選擇。

St Mary 成績系好好,校風亦純,但校舍較殘舊,同埋和兩間瑪記比,較古肅。

St. Mary's

St mary's no doubt!

緊係St Mary 啦!話晒都係傳統名校,但又不是得個名,前年DSE都出過狀元。至於校舍殘舊問題,係因為st mary校舍是政府評定為“一级“歷史建築。另外被评為一級歷史建築的學校就只有香港大學及聖保羅男女中學。

引用:緊係St+Mary+啦!話晒都係傳統名校,但又不

原帖由 yellowyan 於 14-02-06 發表
緊係St Mary 啦!話晒都係傳統名校,但又不是得個名,前年DSE都出過狀元。至於校舍殘舊問題,係因為st mary ...

st mary

呵呵...假設萬一真係中左, 橫睇直睇都係St Mary la...

至於家姐, 可否進取d諗, 佢成績可以試考插班嗎? 依家寫定信囉
如果又得左咁米一起跳槽囉...

跟您情況一樣, 我家哥哥讀緊KTS很開心,  活潑好動的弟弟今年9月也是KTS的小一生, KTS很適合兩小兄弟, 又可一起上学, 但仍會大抽獎, 有幸抽到先再算....

我吾會因為女校吾揀間學校,但真係覺得男女校對人的成長係平衡d,同埋女仔圈子真係麻煩d,可惜龍校好的男女校極少,無計。

引用:我吾會因為女校吾揀間學校,但真係覺得男女

原帖由 Jane1983 於 14-02-06 發表
我吾會因為女校吾揀間學校,但真係覺得男女校對人的成長係平衡d,同埋女仔圈子真係麻煩d,可惜龍校好的男女 ...
應該係比較有「名氣」的男女龍校比較少。

Jane1983  也是!  發表於 14-2-6 19:25
Jane1983  也是  發表於 14-2-6 19:25
‹ 上一主題|下一主題